Ενσωμάτωση οκτώ φορέων διαχείρισης σε ΟΦΥΠΕΚΑ

Ενσωμάτωση οκτώ φορέων διαχείρισης σε ΟΦΥΠΕΚΑ

Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση των τελευταίων οκτώ φορέων διαχείρισης στον Οργανισμό Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), δηλαδή η μετάβαση από το παλαιό στο νέο σχήμα.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση των τελευταίων οκτώ φορέων διαχείρισης στον Οργανισμό Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), δηλαδή η μετάβαση από το παλαιό στο νέο σχήμα. Ομως, η μετάβαση αυτή παραμένει «κενό γράμμα», αφού το προσωπικό που έχει προβλεφθεί στο οργανόγραμμα του ΟΦΥΠΕΚΑ είναι ουσιαστικά αυτό που προϋπήρχε. Περαιτέρω δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ώστε το παλαιό προσωπικό των φορέων να προσληφθεί, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Στο οργανόγραμμά του, παρά τις εισηγήσεις για 426 θέσεις, προβλέφθηκαν 360.

Οι τελευταίοι οκτώ φορείς ήταν εκείνοι που ιδρύθηκαν στα τέλη του 2017, ταυτόχρονα με την επέκταση της αρμοδιότητας των υφιστάμενων τότε φορέων για να καλυφθούν τυπικά όλες οι περιοχές Natura. Ηταν μια… κίνηση απελπισίας τής τότε ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, «απάντηση» στην παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο για την πλημμελή προστασία των προστατευόμενων περιοχών. Μόνο που οι οκτώ φορείς (Κορινθιακού κόλπου, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων, Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, Βόρα – Πάικου – Βερμίου, Εύβοιας και Κυκλάδων) δεν στελεχώθηκαν ποτέ, αλλά παρέμειναν μόνο με ένα διοικητικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά στη συνέχεια να παραιτηθούν, καθώς καλούνταν χωρίς υποστηρικτικό προσωπικό να γνωμοδοτούν για έργα στις περιοχές αυτές.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, επίσης, δεν τους στελέχωσε, εγκαταλείποντας αυτό το μοντέλο υπέρ ενός νέου, τη δημιουργία ενός φορέα (ΟΦΥΠΕΚΑ) στον οποίο θα ενσωματωθούν. Και ενώ αυτή η ενσωμάτωση ολοκληρώθηκε τυπικά χθες, στην πραγματικότητα ο ΟΦΥΠΕΚΑ παραμένει όσο δυνατός ή αδύναμος ήταν ο καθένας από τους φορείς που «απορρόφησε»: στο οργανόγραμμά του, παρά τις αρχικές εισηγήσεις για 426 θέσεις, προβλέφθηκαν 360 (330 είναι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι και 30 επιπλέον στην κεντρική υπηρεσία). Αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει ότι οι οκτώ φορείς που ενσωματώθηκαν θα παραμείνουν χωρίς προσωπικό και θα καλύπτονται προσωρινά από την κεντρική υπηρεσία του ΟΦΥΠΕΚΑ. Οι δε υφιστάμενοι εργαζόμενοι «μεταφέρθηκαν» με το παλαιό εργασιακό τους καθεστώς, καθώς μέχρι τώρα το ΥΠΕΝ δεν έχει προχωρήσει τη διαδικασία πρόσληψής τους μέσω ΑΣΕΠ, όπως προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος του ΟΦΥΠΕΚΑ (Ν. 4685/20). Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η ίδρυση των συμβουλευτικών τοπικών επιτροπών διαχείρισης, οι οποίες θα εξασφάλιζαν τη σύνδεση των φορέων με τις τοπικές κοινωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή