Ενιαίος ψηφιακός χάρτης – Μητσοτάκης: «Τολμηρό βήμα εκσυγχρονισμού»

Ενιαίος ψηφιακός χάρτης – Μητσοτάκης: «Τολμηρό βήμα εκσυγχρονισμού»

Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, που θα συγκεντρώνει γεωχωρικές και πολεοδομικές πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του έτους

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σιωπηλή επανάσταση στον χώρο των κατασκευών» χαρακτήρισε χθες ο πρωθυπουργός τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη. Η εφαρμογή θα συγκεντρώνει πολλά επίπεδα γεωχωρικής και πολεοδομικής πληροφορίας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με θερμά λόγια για τη νέα εφαρμογή σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για την παρουσίασή της. «Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα εκσυγχρονισμού, αυτό είναι το πολιτικό μας μήνυμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε πως όταν ξεκινούσε την πολιτική του σταδιοδρομία, ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, του είχε αναφέρει ότι η σημαντικότερη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα είναι η οργάνωση του χώρου. «Αυτές οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος για μια σύγχρονη Ελλάδα», κατέληξε.

«Στόχος είναι ο πολίτης, ο μηχανικός ή ο δημόσιος υπάλληλος να μπορεί με λίγα κλικ, από το σπίτι ή το γραφείο του, να παίρνει εύκολα και γρήγορα πληροφορία», ανέφερε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός, υπενθυμίζοντας ότι η ιδέα για το έργο αυτό τέθηκε στη Νέα Δημοκρατία από το ΤΕΕ. «Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο αποτύπωσης του αστικού πλούτου της χώρας», κατέληξε, χαρακτηρίζοντάς τον «εθνική μεταρρύθμιση».

Οπως ανακοινώθηκε, η εφαρμογή θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία σε μερικές εβδομάδες και σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του έτους (προφανώς η παρουσίαση επισπεύσθηκε λόγω των εκλογών του ΤΕΕ αυτό το Σαββατοκύριακο). Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο γενικός γραμματέας Αστικού Σχεδιασμού Θύμιος Μπακογιάννης ανέφερε ότι η πρόσβαση στην εφαρμογή θα είναι ελεύθερη, αλλά θα γίνεται με ταυτοποίηση του χρήστη (πιθανότατα μέσω gov.gr) και θα είναι διαβαθμισμένη, ενώ η διαρκής ενημέρωσή της θα γίνεται από ειδική υπηρεσία που δημιουργήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης είναι μια ηλεκτρονική πύλη, στην οποία συγκεντρώνεται για πρώτη φορά γεωχωρική πληροφορία από διάφορους φορείς του Δημοσίου (π.χ. κυρωθέντες δασικοί χάρτες, περιοχές Natura και πληροφοριακά συστήματα της Ελληνικό Κτηματολόγιο A.E., δηλώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων και e-άδειες, e-ευρετήριο αιγιαλών και χάρτες αντικειμενικών αξιών του ΥΠΟΙΚ, αρχαιολογικό κτηματολόγιο κ.λπ.) που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα και αφορούν το δομημένο περιβάλλον, το χωροταξικό, πολεοδομικό-ρυμοτομικό και κτιριοδομικό πλαίσιο και το καθεστώς προστασίας. Να σημειωθεί ότι το έργο εντάχθηκε το 2022 στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 51 εκατ. ευρώ.

Θεσμική υπόσταση

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι η θεσμική υπόσταση του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, καθώς από ό,τι φαίνεται θα είναι απλά μια πληροφοριακή πύλη. «Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή η πληροφορία του θα έχει δεσμευτική νομική αξία», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Διευκρίνισε έτσι ότι η πληροφορία που μπορεί κάποιος να βρει μέσα στον ψηφιακό χάρτη θα είναι απόλυτα ακριβής, αλλά δεν θα μπορεί να υποκαταστήσει τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από διάφορους φορείς του Δημοσίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT