Ντεπ-Χερντ: Το ενδιαφέρον στη δίκη μιας σχέσης τοξικής και το #ΜeΤoo

Ντεπ-Χερντ: Το ενδιαφέρον στη δίκη μιας σχέσης τοξικής και το #ΜeΤoo

Η δίκη μεταξύ του Τζόνι Ντεπ και της Αμπερ Χερντ έγινε αντικείμενο διεθνούς ενδιαφέροντος από εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθούσαν, διάβαζαν και σχολίαζαν την ακροαματική διαδικασία με πρωτόγνωρο πάθος και «γηπεδικό» οίστρο.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δίκη μεταξύ του Τζόνι Ντεπ και της Αμπερ Χερντ έγινε αντικείμενο διεθνούς ενδιαφέροντος από εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθούσαν, διάβαζαν και σχολίαζαν την ακροαματική διαδικασία με πρωτόγνωρο πάθος και «γηπεδικό» οίστρο. Τα διάσημα μέρη μιας αμφίπλευρα βίαιης, όπως προέκυψε, και τοξικής σχέσης μάς απασχόλησαν πολύ περισσότερο με τη δίκη τους απ’ ό,τι μας έχουν απασχολήσει με το καλλιτεχνικό τους έργο.

Αρκεί η διασημότητά τους ή η δημόσια ανάδυση των –συνήθως– πολύ ιδιωτικών ζωών των προσώπων αυτών, για να εξηγήσει το μεγάλο ενδιαφέρον; Πιστεύω πως όχι. Η δίκη αυτή απέκτησε διάσταση, βάθος και πρωτοφανή ένταση επειδή εγγράφηκε στο κίνημα #ΜeΤoo. Η έκβαση συνεπώς της δίκης αυτής ήταν επόμενο να ενταχθεί σε αυτήν ακριβώς τη συζήτηση. Η ήττα της Χερντ αντιμετωπίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, με τον πιο στρεβλό, βίαιο και σεξιστικό τρόπο: Στο πρόσωπο της ηττημένης συμπυκνώθηκε η έννοια της μοχθηρής και πονηρής γυναίκας που κινείται από τα ποταπά ελατήρια του χρήματος και της δόξας βασανίζοντας τον άτυχο διάσημο άνδρα. Και το πρόσωπο αυτής της ξιπασμένης αδικίας ταυτίστηκε αυθαίρετα, απλοϊκά ή και σκόπιμα με ένα ολόκληρο κίνημα, που διεκδικεί αξιοπρέπεια, ελευθερία, φωνή και προστασία.

Υπάρχει η πεποίθηση πως τα αιτήματα του κινήματος είναι ανθεκτικότερα μιας δικαστικής διαμάχης και δυνατότερα μιας ψευδούς καταγγελίας.

Με ένα σύγχρονο, πολιτικό –ουσιαστικά– κίνημα, που θέτει με ευρύτερο τρόπο ερωτήματα υπαρξιακά και κοινωνικά και επιχειρεί να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων, μετατοπίζοντας τα όρια προς τα εμπρός. Η διεκδίκηση της ισότητας και της συμπερίληψης είναι ένας αγώνας διαρκείας που υπερβαίνει κατά πολύ σε βάθος και χρόνο το ψευτο-δίλημμα «ή με τον Ντεπ ή με το #ΜeΤoo». Και με τα δύο είναι η απάντηση. Δεν χρειάζεται κανείς να διχάζεται ούτε να θεωρεί εαυτόν υποχρεωμένο να διαλέγει μεταξύ πραγμάτων που δεν είναι ούτε αντιθετικά ούτε αλληλοαναιρούμενα. Εχω την πεποίθηση πως τα αιτήματα του #ΜeΤoo είναι ανθεκτικότερα μιας δικαστικής διαμάχης και δυνατότερα μιας ψευδούς καταγγελίας. Και αυτό έχει τη σημασία του και για τα καθ’ ημάς.

* Η κ. Κλειώ Παπαπαντoλέων είναι δικηγόρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή