Ελληνική πρωτιά σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη χρήση διαστημικών τεχνολογιών στον τουρισμό

Ελληνική πρωτιά σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη χρήση διαστημικών τεχνολογιών στον τουρισμό

Όχι μόνο η Ελλάδα συμμετέχει στα ευρωπαϊκά διαστημικά δρώμενα με εξέχοντες επιστήμονες, όχι μόνο συμβάλλει με δεκάδες εταιρείες στην παραγωγή διαστημικών τεχνολογιών για χρήσεις στην καθημερινή ζωή, αλλά τώρα «παίρνει κεφάλι» και στην ανοιχτή διαστημική καινοτομία.

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο βραβείο έλαβε ελληνική ομάδα σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, για την ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού, με τη χρήση διαστημικών δεδομένων.

Πολύ σημαντική νίκη αυτή τη στιγμή, μετά τη διετή πανδημία και την αναθέρμανση της τουριστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στον 3ο διαγωνισμό CASSINI HACHATHON Greece με θέμα «(Re)Visit Europe», που διοργανώνει το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και το ESA BIC Greece, η ελληνική θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), την πρώτη θέση έλαβε η ελληνική ομάδα «Mind the path».

Η ομάδα ανέπτυξε μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, δεδομένα παρατήρησης της Γης και σήματα γεωεντοπισμού για την αναγνώριση αχαρτογράφητων μονοπατιών πεζοπορίας. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα «Green Travel Spots» από την Πορτογαλία και την τρίτη η ομάδα «YourSEA» από την Ιταλία.

«Από το 2012 συμμετέχουμε στη διοργάνωση εκδηλώσεων ανοικτής καινοτομίας για να φέρουμε σε επαφή τις ελληνικές startups και τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο· στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, για παράδειγμα, με τα δεδομένα και σήματα από τα δορυφορικά συστήματα Copernicus, Galileo, και EGNOS» ανέφερε ο συντονιστής του Διαγωνισμού στην Ελλάδα, Δρ. Jorge Sanchez, συνιδρυτής του Corallia και Διευθυντής του ESA BIC Greece.

«Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα ήταν εξαιρετικά, όμως για πρώτη φορά η πολύ ταλαντούχα ελληνική ομάδα (Mind the path), με την επιστημονική και επιχειρηματική υποστήριξη που της δόθηκε, κατάφερε να κερδίσει τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με μια ιδέα που έχει μεγάλη προοπτική να εξελιχθεί σε μια πολύ ενδιαφέρουσα startup».

Την ιδέα για τη δημιουργία του CASSINI, δηλαδή ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης ανταγωνιστικών διαστημικών start-ups, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει θέσει ως στόχο να κάνει την Ευρώπη πρωτοπόρο στις ψηφιακές τεχνολογίες. Τον διαγωνισμό προώθησε η δυναμική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία CASSINI Hackathons & Mentoring που συνδέει χάκερς, φοιτητές, πτυχιούχους, ερευνητές, νέες start-ups με τον τομέα του διαστήματος.

Οι συμμετέχοντες στον φετινό διαγωνισμό κλήθηκαν να αναπτύξουν ιδέες και λύσεις που υποστηρίζουν βιώσιμα ταξίδια, ενισχύουν την εμπειρία της ανακάλυψης κρυφών πτυχών πόλεων και πολιτισμών, προωθούν την εξερεύνηση της φύσης της Ευρώπης με σεβασμό προς αυτήν.

Σε τοπικό επίπεδο, στην Ελλάδα, διακρίθηκαν οι ομάδες:

1.    Mind the path, με μέλη τους Μ. Γλύτσο, Γ. Μενδρινό, Κ. Κωστόπουλο, Γ. Μίχα, Φ. Παγουλάτο, Ν. Πυρένη, Κ. Τσαούση, Δ. Χαλάτση.

2.    Turista, με μέλη τους E. Γκάγκα, Δ. Μακρή, Ι. Ψαρρό.

3.    CAReLess, με μέλη τους Ρ. Γκαβρά, Ι. Καλφίδη, Π. Κανιούρα, Μ. Κατσίφη.

Σε όλους τους συμμετέχοντες του ελληνικού διαγωνισμού δόθηκε η δυνατότητα παρακολούθησης ενός τετραήμερου bootcamp επιχειρηματικής εκκίνησης από το πρόγραμμα STARTAB και ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το ESA BIC Greece. Επιπρόσθετα οι διακριθέντες κέρδισαν χρηματικά βραβεία.

Το CASSINI Hachathon Greece υποστηρίχθηκε επιστημονικά από τους εμπειρογνώμονες: Αν. Βλασσοπούλου, CEO της Athens Insiders, Ο. Βουτυρά, ερευνητή μηχανικό στο ΕΜΠ και στο Corallia, Δ. Γεωργίου, ιδρυτή του Dishcover, Α. Δήμου, πρόεδρο της Εταιρείας Γεωπληροφορικής, Κ. Καρπούζη, Διευθυντή Ερευνών ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, Μ. Κόκκινο, CEO της Moptil, K. Ουγκρίνη, καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ελ. Πέτρα, επιστημονικό συνεργάτη στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, Aν. Σταμάτη,  Data Scientist στη Dataphoria, Η. Ψυρούκη, CEO της Space Innovation.

Το Corallia, το οποίο από το 2005 οργανώνει και διαχειρίζεται την ανάπτυξη clusters και άλλων δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας, συντονίζει αυτή τη στιγμή δύο τεχνολογικά clusters υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, με περισσότερα από 100 μέλη: το si-Cluster (Διαστημικές Τεχνολογίες & Εφαρμογές) και το gi-Cluster (Ψυχαγωγικές και Δημιουργικές Τεχνολογίες & Εφαρμογές). Το Corallia έχει βραβευτεί με την πιστοποίηση αριστείας Gold Label για τη διαχείρισή των cluster αυτών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή