«Vor V Zakone»: Οι κωδικές ονομασίες της οργάνωσης και η τυφλή υποταγή στον αρχηγό

«Vor V Zakone»: Οι κωδικές ονομασίες της οργάνωσης και η τυφλή υποταγή στον αρχηγό

Κάτω από τις εντολές του 72χρονου VOR, η σπείρα δεν είχε αφήσει γειτονιά για γειτονιά της Αθήνας χωρίς να «σκανάρει» τα σπίτια που βρίσκονται σε αυτή

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και μήνες δρούσε η εγκληματική οργάνωση που είχαν «στήσει» Γεωργιανοί διαρρήκτες και αποδομήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Κάτω από τις εντολές του 72χρονου VOR (ηγέτη της ομάδας), η σπείρα δεν είχε αφήσει γειτονιά για γειτονιά της Αθήνας χωρίς να «σκανάρει» τα σπίτια που βρίσκονται σε αυτή, με τα μέλη της να κατηγορούνται για 47 κλοπές και διαρρήξεις σε όλη την Αττική και το συνολικό όφελός που αποκόμισαν να ξεπερνά τις 400.000 ευρώ. 

Για να μην γίνονται αντιληπτά, τα μέλη του κυκλώματος μιλούσαν με κωδικές ονομασίες.

Πιο συγκεκριμένα, όταν έκαναν κατόπτευση ενός σπιτιού που είχαν βάλει στο στόχαστρο έλεγαν τη λέξη «κοπέλα», λέξη που χρησιμοποιούσαν όταν ήθελαν να αναφερθούν στην οικία. «Η κοπέλα είναι ζωντανή», σήμαινε ότι στο σπίτι βρίσκονται οι ένοικοι. Ειδικότερα, η λέξη «ζωντανός» χρησιμοποιούνταν όταν γινόταν αντιληπτή ανθρώπινη παρουσία στο σπίτι.

Αντίθετα, «η κοπέλα είναι νεκρή», σήμαινε ότι το σπίτι είναι άδειο, δηλαδή απουσιάζουν οι ένοικοι.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, τα μέλη της μετέβαιναν με τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα αρχικά στην περιοχή που είχαν επιλέξει, όπου πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις των υποψήφιων οικιών και παρακολουθούσαν τις κινήσεις των περιοίκων και ενοίκων.

Κατόπιν στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά σημεία και αφού έλεγχαν εάν απουσίαζαν οι ένοικοί από τα διαμερίσματα, προχωρούσαν στις διαρρήξεις αυτών. Βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και μιλούσαν κωδικοποιημένα, ενώ τουλάχιστον ένα μέλος επιτηρούσε εξωτερικά την οικία.

«Πρόκειται για μία πολύ καλά οργανωμένη σπείρα με διακριτούς ρόλους και δομή. Τα μέλη της γνώριζαν άριστα πώς να ανοίγουν τα σπίτια και να εισβάλουν σε αυτά. Πριν από οποιαδήποτε δράση, πρώτα παρακολουθούσαν το σπίτι-στόχο για να παρατηρήσουν τις κινήσεις των ενοίκων. Πότε δηλαδή ήταν μέσα, και πότε αποχωρούσαν από αυτά. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι μπορούσαν να κάνουν διαρρήξεις χωρίς να αφήνουν σχεδόν καθόλου ίχνη. Επίσης, από τα κέρδη που αποκόμιζαν, προέβαιναν στην αγορά πολυτελών αυτοκινήτων τα οποία χρησιμοποιούσαν και στις παράνομες δραστηριότητές τους» ανέφεραν αστυνομικές πηγές, μιλώντας στο kathimerini.gr.

«Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους έχουν απασχολήσει και άλλες φορές τις Αρχές. Επίσης, σχεδόν κανείς από αυτούς δεν εμφανίζει κάποια προϋπηρεσία σε κάποια εργασία, δεν είχαν κάνει ποτέ φορολογικές δηλώσεις και δεν διέθεταν καν ΑΦΜ» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

«Vor V Zakone»: Οι κωδικές ονομασίες της οργάνωσης και η τυφλή υποταγή στον αρχηγό-1

Ο καθοδηγητής και ο εκτελεστικός βραχίονας

Αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο για το οποίο ένιωθαν τον μεγαλύτερο σεβασμό τα μέλη της οργάνωσης ήταν ο 72χρονος Γεωργιανός. Πρόκειται για τον αρχηγό και καθοδηγητή, τον άνθρωπο που έδινε εντολές και κατευθύνσεις στα υπόλοιπα μέλη. 

Το χαρακτηριστικό του 72χρονου ήταν το μπαστούνι που κρατούσε, το οποίο έφερε πάνω του την υπογραφή «Vor V Zakone». Ο τίτλος αυτός με τον οποίο είχε «στεφθεί» τον έκανε αδιαμφισβήτητο ηγέτη και συντονιστή, με τα μέλη της ομάδας να του δείχνουν τυφλή αφοσίωση.

Ο 72χρονος λάμβανε ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες της ομάδας τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας, όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά. Σε αυτόν, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, έδειχναν καθημερινά τον πλήρη σεβασμό τους, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η επιθυμία τους να τον συναντήσουν, προκειμένου να του παραχωρήσουν χρήματα και άλλα τιμαλφή, προερχόμενα από τις κλοπές και να κερδίσουν τη συμπάθειά του.

«Vor V Zakone»: Οι κωδικές ονομασίες της οργάνωσης και η τυφλή υποταγή στον αρχηγό-2

Στην ιεραρχία της ομάδας, μετά τον « VOR » ακολουθεί ο «επιχειρησιακός αρχηγός» της οργάνωσης, ο οποίος αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα και αναλαμβάνει την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ομάδας και της εκτέλεσης των εγκληματικών ενεργειών.

Τη συγκεκριμένη κομβική για την οργάνωση θέση, κατείχε ένας 33χρονος Γεωργιανός, ο οποίος εφοδίαζε τα μέλη της οργάνωσης με τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία και κανόνιζε τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που θα αποσταλούν στην αλλοδαπή τα κλοπιμαία αντικείμενα. Συμμετείχε ως φυσικός αυτουργός στις διαρρήξεις, ενώ τέλος είχε τη δυνατότητα να στηρίζει οικονομικά τα υπόλοιπα επιχειρησιακά μέλη όταν αυτά είχαν τέτοια ανάγκη.

Στην πυραμίδα της οργάνωσης ακολουθούν τα υπόλοιπα «επιχειρησιακά μέλη» της που είναι κακοποιοί επιπέδου του δρόμου ( Street Level Criminals ) και συγκεκριμένα διαρρήκτες που δρούσαν καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ένας από τους συλληφθέντες, ηλικίας 41 ετών, είχε το ρόλο του κλεπταποδόχου της οργάνωσης και του «εκτιμητή», ενώ διατηρούσε και επιχείρηση συσκευών κινητής τηλεφωνίας καθώς και κατάστημα εστίασης στην Ομόνοια.

Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά 11 άτομα από τη Γεωργία και ένα από το Ιράκ σε μεγάλη επιχείρηση στα Πατήσια, την Ομόνοια, την Κυψέλη και την πλατεία Αττικής, ενώ εξιχνιάστηκαν συνολικά 47 διαρρήξεις και κλοπές σπιτιών.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατάσχεσαν, μεταξύ άλλων, 6 πυροβόλα όπλα, πλήθος φυσιγγίων, κοσμημάτων, ρολογιών, ηλεκτρονικών συσκευών, κινητών τηλεφώνων, 11 αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 8.347 ευρώ Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τις 434.000 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή