Οι τελικές ρυθμίσεις για το Μάτι

Οι τελικές ρυθμίσεις για το Μάτι

Σε Π.Δ. το πολεοδομικό σχέδιο που αφορά τον τρόπο οργάνωσης 7.935 στρεμμάτων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή στο Μάτι, η περιοχή απέκτησε το νέο πολεοδομικό πλαίσιο για την ανασύστασή της. Το προεδρικό διάταγμα δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορά τον τρόπο οργάνωσης μιας εκτεταμένης περιοχής 7.935 στρεμμάτων, ορίζοντας ποιες περιοχές θα πολεοδομηθούν και ποιες όχι, τις χρήσεις γης, τους γενικούς κανόνες δόμησης κ.ο.κ. Επόμενο βήμα θα είναι το ρυμοτομικό σχέδιο (ήδη υπό εκπόνηση), με το οποίο θα δημιουργηθούν τα νέα οικόπεδα και το δίκτυο των υποδομών της περιοχής.

Η ανασύνταξη ολόκληρης της πυρόπληκτης περιοχής ξεκίνησε τον Μάιο του 2019, με την προέγκριση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει απευθείας στο Τεχνικό Επιμελητήριο –και εκείνο με τη σειρά του σε μελετητές της επιλογής του, με κόστος περί τις 822.000 ευρώ– την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών. Αρχικός στόχος ήταν το πλαίσιο να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους, κάτι που στην πράξη αποδείχθηκε αδύνατο λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος. Τελικά, μετά δύο ελέγχους από το Συμβούλιο της Επικρατείας (αρχικά υπήρχαν διαφωνίες του ανώτατου δικαστηρίου για επιμέρους επιλογές της μελέτης), πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 398Δ) το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για την πυρόπληκτη περιοχή και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που το συνοδεύει.

Προβλέπονται πέντε περιοχές προς πολεοδόμηση: Μάτι, Αγία Μαρίνα, Κόκκινο Λιμανάκι, Σκουφέικα και Πευκώνας.

Το σχέδιο προβλέπει πέντε περιοχές προς πολεοδόμηση: Μάτι, Αγία Μαρίνα, Κόκκινο Λιμανάκι, Σκουφέικα και Πευκώνα. Οι περιοχές αυτές θα είναι αμιγούς κατοικίας (με συντελεστή δόμησης 0,30-0,50, εκτός από την Αγία Μαρίνα που είναι 0,30), πλην κάποιων μικρών τμημάτων όπου επιτρέπονται και χρήσεις γενικής κατοικίας (καταστήματα κ.λπ.), ενώ στο βορειοδυτικό τμήμα των Σκουφέικων θα χωροθετηθεί το πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης πληγέντων (θα χρηματοδοτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση), που περιλαμβάνει περί τις 100 κατοικίες.

Οι εκτός πολεοδόμησης περιοχές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εκείνες με ειδικό νομικό καθεστώς και εκείνες με ελεγχόμενες χρήσεις. Οι πρώτες είναι οι δασικές περιοχές και όσες εμπίπτουν σε αρχαιολογικές ζώνες, όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση. Στις δεύτερες (Κιούπι και Αγία Βαρβάρα, βόρειο τμήμα στον Πευκώνα, παράκτιο τμήμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, Ζούμπερι ΦΟΣ, οικισμός Κυκλάμινα, Αμπελούπολη, Προβάλινθος και Γεροτσακούλι) ισχύουν διαφορετικά καθεστώτα. Σε κάποιες διατηρείται η χρήση που προβλεπόταν από τη ζώνη οικιστικού ελέγχου (λ.χ., γεωργικές περιοχές, ζώνες πρασίνου και παραλιακή ζώνη) και σε άλλες η δυνατότητα δόμησης με βάση τους περιορισμούς της εκτός σχεδίου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και αρκετές γενικές πολεοδομικές ρυθμίσεις: για παράδειγμα, την υποχώρηση των περιφράξεων μέσα στα οικόπεδα, ανάλογα με το σημείο, τη διάνοιξη πεζοδρόμου σε όλο το μήκος της ακτής και τη διάνοιξη διόδων προς τη θάλασσα, τις προδιαγραφές για το μέγεθος που θα έχει το οδικό δίκτυο, την τήρηση απόστασης 10 μέτρων από τις δασικές εκτάσεις και 30 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού κ.ά. Ολα αυτά πρόκειται να εξειδικευθούν στο επόμενο στάδιο, στο ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής. Στο ίδιο στάδιο θα καθοριστούν εκ νέου τα οικοδομικά τετράγωνα μετά την εισφορά σε γη και θα λυθούν ζητήματα όπως η αποκατάσταση εκείνων των οποίων οι ιδιοκτησίες ρυμοτομούνται. Η απαλλοτρίωση όσων ιδιοκτησιών χαρακτηριστούν ως κοινόχρηστοι χώροι θα γίνει μέσω «αναλυτικού σχεδίου για τις δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή