Ηχηρές απουσίες στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ηχηρές απουσίες στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Με απόντες τους περισσότερους από τους καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό ξεκίνησε χθες στο Εφετείο η τελευταία πράξη της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία πράξη μιας ιστορικής δίκης, που σχετίζεται με την αντιμετώπιση νεοναζιστικών πρακτικών που αναπτύχθηκαν και εκφράστηκαν μέσω του πολιτικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, εκτυλίσσεται από χθες ενώπιον του πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας. Η δίκη για τα πρώην πολιτικά στελέχη της Χ.Α., αλλά και για περιφερειακά της μέλη, που ενεπλάκησαν σε εγκληματικές δράσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ξεκίνησε χθες σε δεύτερο βαθμό, με τους περισσότερους από τους καταδικασθέντες στην πρώτη δίκη να απουσιάζουν.

Ηχηρή η απουσία του Γιώργου Ρουπακιά, καθ’ ομολογίαν δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, όπως και εκείνη του άλλοτε ισχυρού αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Η υπεράσπισή του ενημέρωσε το δικαστήριο, ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης έπειτα από τρίμηνη παραμονή σε ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού, με την κατάσταση της υγείας του να είναι εξαιρετικά σοβαρή. Μάλιστα, η υπεράσπισή του υπέβαλε αίτημα αναβολής της εκδίκασης της υπόθεσης, το οποίο θα εξεταστεί από το δικαστήριο, ενώ πολλά αιτήματα υποβλήθηκαν και από άλλους κατηγορουμένους.

Οι κατηγορούμενοι

Συνολικά, στη δίκη στο Εφετείο, οι κατηγορούμενοι που μετέχουν είναι περί τους πενήντα, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες, όπως εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και άλλες.

Αρνητική η εισαγγελική πρόταση στο αίτημα Λαγού για αναστολή στην έκτιση της ποινής του λόγω της ιδιότητας του ευρωβουλευτή.

Πάντως, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της δίκης ελάχιστα από τα πρώην στελέχη της Χ.Α. ήταν παρόντα, ανάμεσά τους ο Χρήστος Παππάς και ο Ιωάννης Λαγός, ο μόνος που διατηρεί ενεργή πολιτική ιδιότητα, μετέχοντας στην Ευρωβουλή. Στην ιδιότητα του ευρωβουλευτή που διατηρείται, έστω και σε ύπνωση λόγω καταδίκης, στήριξε ο Ιωάννης Λαγός το αίτημά του προς το δικαστήριο να αναστείλει την έκτιση της ποινής του. Επικαλέστηκε την οικονομική ζημιά που έχει υποστεί, το γεγονός ότι εμφανίστηκε όταν του ζητήθηκε στις δικαστικές αρχές και αιτήθηκε να αντικατασταθεί η έκτιση της ποινής του, αίτημα που το δικαστήριο πρόκειται να κρίνει στις επόμενες συνεδριάσεις του. Πάντως, η εισαγγελική πρόταση για το εν λόγω αίτημα υπήρξε ήδη αρνητική. Αλλωστε το δικαστήριο, το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου στις αρχές Ιουλίου –η δίκη διακόπηκε χθες για τις 6 του μήνα– πρόκειται να κρίνει και άλλα αιτήματα κατηγορουμένων. Τα περισσότερα αφορούν διορισμούς δικηγόρων, καθώς πολλοί κατηγορούμενοι δεν είχαν συνήγορο και ζήτησαν από το δικαστήριο να τους διορίσει, ενώ άλλοι υπέβαλαν αιτήματα αναστολής στην έκτιση της ποινής τους.

Η διάρκεια

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής αναμένεται να διαρκέσει αρκετά, πάντως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κρατήσει τόσο όσο εκείνη του πρώτου βαθμού, που έσπασε κάθε ρεκόρ, συμπληρώνοντας 5,5 χρόνια. Στον δεύτερο βαθμό, άλλωστε, οι υποθέσεις που θα απασχολήσουν είναι λιγότερες, πολλές έχουν παραγραφεί, οι κατηγορούμενοι επίσης είναι λιγότεροι, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως οι δικαστές δεν θα ασχοληθούν με τη βαρύτατη κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης ή τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που στάθηκε και η αφορμή για την ποινική διαδικασία κατά του σκληρού πυρήνα της Χ.Α., η οποία οδήγησε τον πολιτικό της φορέα σε εξαφάνιση και πολλά από τα ηγετικά της στελέχη στη φυλακή.

Η ποινική αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. και η μετέπειτα καταδίκη της ηγετικής της ομάδας αποτέλεσε την ηχηρή απάντηση της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης, που αντέδρασαν, έστω και αργά, στην ύπαρξη νεοναζιστικού μορφώματος στη χώρα μας. Πρόεδρος της δίκης είναι η Σοφία Πανουτσακοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή