Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία

Ισχυρή κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στο Σχηματάρι, μαζί τους και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Καίει σε δύο μέτωπα η φωτιά στο Σερνικάκι Φωκίδας, πυρκαγιά και στη Ζάκυνθο.

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται το μεσημέρι της Δευτέρας δύο πύρινα μέτωπα σε Σχηματάρι και Σερνικάκι Φωκίδας, με την υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να προειδοποιεί για επικίνδυνες συνθήκες στις περιοχές αυτές λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σήμερα. Την ίδια ώρα, νέα φωτιά ξέσπασε στη Ζάκυνθο, ενώ υπάρχουν αναζωπυρώσεις στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χτες στην Ηλεία.

Σε δύο μέτωπα η φωτιά στο Σερνικάκι Φωκίδας – Καίει ελαιώνα, ενισχύονται οι δυνάμεις

H πιο μεγάλη φωτιά μαίνεται σε αγροτοδασική έκταση στο Σερνικάκι της Φωκίδας, κοντά στην Άμφισσα

Το κύριο βάρος της δύναμης έχει πέσει στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν ενισχυθεί: επιχειρούν πάνω από 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις 2 canadair, 5 τράκτορες και 1 ελικόπτερο Έρικσον. Οι επίγειες δυνάμεις συνεχώς αυξάνονται με δασοκομάντος που μεταφέρονται από τη Φθιώτιδα, τν Βοιωτία και την Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-1
φωτ. Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση

Στο σημείο πνέουν άνεμοι 5-6 μποφόρ, ενώ υπάρχει και διακοπή ρεύματος στην περιοχή, με συνέπεια να τεθούν εκτός λειτουργίας αντλιοστάσια της ΔΕΥ και να μην μπορούν να τροφοδοτήσουν με νερό τους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι.

Πριν λίγο, η ΔΕΥ Άμφισσας με ανακοίνωσή της κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση, καθώς «η διακοπή ρεύματος ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην υδροδότηση των οικισμών από την κοινότητα Αγίου Γεωργίου και στις νοτιότερες περιοχές (Ιτέα, Κίρρα, Γαλαξίδι, Βουνιχώρα, Αγία Ευθυμία, ‘Αγιοι πάντες, Πεντεόρια) συμπεριλαμβανομένων και των κοινοτήτων Χρισσού και Δελφών».

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-2

Ιδιαίτερα κρίσιμες περιγράφει τις εξελίξεις για την φωτιά στην Άμφισσα ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος. H φωτιά κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη «ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται προς τον Προφήτη Ηλία και το δεύτερο προς την Ιτέα βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στον ελαιώνα, τον οποίο και καίει από την ώρα που εκδηλώθηκε. Δεν απειλούνται κατοικημένη περιοχή και εγκαταστάσεις.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-3
φωτ. Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν διαθέσει μηχανήματα και υδροφόρες, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και κάτοικοι της περιοχής που αντιμετωπίζουν τις φλόγες μέσα στα ελαιοπερίβολα προσπαθώντας να σώσουν τα κτήματα τους.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Αράχωβας-Άμφισσας έχει διακοπεί στο ύψος του Χρυσού, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή.

Αναζωπύρωση στην Ηλεία – Εντολή 112 για εκκένωση

Μπορεί η χτεσινή μεγάλη φωτιά στην Ηλεία να έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά ακόμη δεν έχει σβήσει εντελώς, ενώ οι άνεμοι προκαλούν ορισμένα προβλήματα σε κάποιες περιοχές. Συγκεκριμένα, αναζωπυρώσεις σημειώνονται κοντά στις περιοχές Βάλμη και Λάττα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να περιορίσουν αυτές τις αναζωπυρώσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα πύρινα μέτωπα. Σε επικοινωνία με την «Κ», ο Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε μια χαράδρα, στην τοποθεσία «Αγία Κυριακή», ενώ οι άνεμοι την σπρώχνουν προς το χωριό Λάττα

Αυτή την στιγμή επιχειρούν στην περιοχή 195 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν και εναέριες δυνάμεις.

Πριν λίγο, δόθηκε και εντολή εκκένωσης του χωριού Λάττα (ή Λάτα), ενώ οι κάτοικοί του έλαβαν μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν προς Εφύρα.

Πυρκαγιά και στη Ζάκυνθο

Νέος συναγερμός σήμανε στην περιοχή Καμπί Ζακύνθου, στη βόρεια πλευρά του νησιού, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Η φωτιά μαίνεται σε δασική έκταση, μακριά από κατοικίες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης έχουν σπεύσει 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ένα αεροσκάφος τύπου Πετζετέλ και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-4
φωτ. Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε αρχικά εντολή για εκκένωση του κοντινού οικισμού, αλλά μετά από λίγη ώρα οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Καλύτερη η εικόνα στο Σχηματάρι

Όσον αφορά στο μέτωπο στο Σχηματάρι, το περιστατικό βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 106 πυροσβέστες με 22 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ ρίψεις πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχθεί και ομάδα από 30 Ρουμάνους πυροσβέστες που έχουν έρθει στη χώρα μας για να βοηθήσουν κατά τη θερινή περιόδο, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες OTA.

Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο της ΔAEE μεταβαίνει στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Η περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά είναι αραιοκατοικημένη, με τις φλόγες ωστόσο ενίοτε να πλησιάζουν σπίτια και οικοδομές, χωρίς πάντως να έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-5

Νωρίτερα, μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας, ανέφερε ότι δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης για το Δήλεσι, σημειώνοντας ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Μάλιστα, εστάλη και μήνυμα από το 112 το οποίο ζητούσε από τους κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Meteo: Eπικίνδυνες οι συνθήκες σε Βοιωτία και Φωκίδα

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σήμερα αναμένοταν ιδιαίτερα επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας λόγω των ισχυρών ανέμων και της πολύ χαμηλής υγρασίας.

Στις αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα στην περιοχή του Σχηματαρίου Βοιωτίας και στο Σερνικάκι Φωκίδας, οι παρατηρήσεις από το  δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών δείχνουν πολύ χαμηλή σχετική υγρασία της τάξης του 8 – 15 % και ανέμους στα 3 μποφόρ στην περιοχή της Φωκίδας και 4 bf στην περιοχή της Βοιωτίας.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-6

Υπό έλεγχο φωτιά στον Κάλαμο

Γύρω στις 4 το μεσημέρι της Δευτέρας, συναγερμός σήμανε εκ νέου στην Πυροσβεστική, καθώς φωτιά ξέσπασε και στον Κάλαμο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, ενώ στην περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα σπίτια.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο – Αναζωπύρωση στην Ηλεία-7
φωτ. Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση

Στο σημείο βρέθηκαν 8 οχήματα και 16 πυροσβέστες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

«Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση στον Κάλαμο, καταφέραμε να την περιορίσουμε», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, και προσέθεσε: «Υπήρχε η φωτιά στο Σχηματάρι και με διάσπαρτα μέτωπα κι έσκασε κι εδώ στον Κάλαμο, όμως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι δικές μας του Δήμου την πρόλαβαν και κατάφεραν να τη συγκρατήσουν. Αυτή τη στιγμή είναι όλα υπό έλεγχο».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή