Πυροσβεστική: Μάχη με τις φλόγες στο Πόρτο Γερμενό – Βελτιωμένη η εικόνα σε Κορινθία και Αχαΐα

Πυροσβεστική: Μάχη με τις φλόγες στο Πόρτο Γερμενό – Βελτιωμένη η εικόνα σε Κορινθία και Αχαΐα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό - Βελτιωμένη η εικόνα σε Άγιο Ιωάννη Κορινθίας και Άραξο Αχαΐας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη αλλά με σαφώς βελτιωμένη εικόνα είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά τις φωτιές στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας και τον Άραξο Αχαΐας, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ραφαέλα Τζίμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 65 δασικές πυρκαγιές, ενώ πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος φωτιάς και για αύριο Τετάρτη.

Μήνυμα από 112 σε Πόρτο Γερμενό

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο στο Πόρτο Γερμενό, εστάλη μήνυμα προς τους πολίτες από το 112 για προληπτική, οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων του Μύτικα προς ασφαλή κατεύθυνση.

Για την κατάσβεσή της βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 35 οχήματαέξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν πέντε αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένα ακατοίκητο σπίτι κοντά στο Κάστρο παραδόθηκε στις φλόγες.

Φωτιά τώρα στο Πόρτο Γερμενό-1

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

«Καλύτερη η εικόνα, θέλουμε να πιστεύουμε πως είμαστε σε καλό δρόμο»

Μιλώντας αργά το απόγευμα στην «Κ» ο κοινοτάρχης Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης έκανε λόγο για μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα. Όπως μας είπε ο ίδιος: «Αυτή τη στιγμή η εικόνα από το μέτωπο είναι καλή και η κατάσταση δείχνει να έχει ελεγχθεί. Υπάρχουν ακόμα 7 με 8 μικροεστίες αλλά δεν είναι ισχυρές. Η εκτίμηση μου είναι ότι έχουν καεί 2.000 με 3.000 στρέμματα. Τα εναέρια τα οποία δρουν ακόμα, μάς βοήθησαν πολύ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ότι το βράδυ δεν θα είναι κακό. Το ότι η φωτιά “έπεσε” μέσα στην απόκρημνη χαράδρα ήταν μια καλή εξέλιξη γιατί της έκοψε τελικά τη φόρα».

Στις 9 το βράδυ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων επί της επαρχιακής οδού Οινόης – Πόρτο Γερμενού και επί της επαρχιακής οδού Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων.

«Καμπανάκι» από Meteo για το Πόρτο Γερμενό

Mε βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Γερμενό πνέουν άνεμοι από Β/ΒΑ με μέσες εντάσεις 4 μποφόρ, η θερμοκρασία προσεγγίζει τους 28-30 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία βρίσκεται χαμηλά (15-20%).

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς, με την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης να εκτιμάται στο 8%. Επιπρόσθετα, η διεύθυνση πνοής των ανέμων είναι τέτοια που μεγιστοποιεί το δυναμικό για απρόβλεπτη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι πνέουν σχεδόν κάθετα στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας.

Βελτιωμένη η εικόνα σε Άγιο Ιωάννη και Καλαμάκι

Στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας, μέρος της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ δεν απειλείται κάποια κατοικημένη περιοχή. 

Oπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, «το μέτωπο της φωτιάς είναι σε δυσπρόσιτο σημείο και μακριά από κατοικημένη περιοχή, ενώ δεν απειλεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις».

Επιπλέον, η πυρκαγιά στον Άραξο Αχαΐας, που σημειώθηκε στην περιοχή Καλαμάκι, έχει ελεγχθεί. Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις, κυρίως λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή