Στο ΕΜΠ Ελληνες μαθηματικοί της διασποράς

Στο ΕΜΠ Ελληνες μαθηματικοί της διασποράς

Το 2ο Συνέδριο των Απανταχού Ελλήνων Μαθηματικών θα διαρκέσει έως την Παρασκευή

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκροτούν μια δυναμική κοινότητα. Οι απανταχού Ελληνες μαθηματικοί, που διαπρέπουν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 1.000. Η οξεία, παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, η οποία οδήγησε λαμπρά μυαλά να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, ενίσχυσε τον αριθμό αλλά ταυτόχρονα κατέδειξε και την αξία των Ελλήνων πτυχιούχων και των μαθηματικών τμημάτων ελληνικών πανεπιστημίων.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, καθηγητής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Εμμανουήλ, κάθε χρόνο, περίπου 20 με 30 Ελληνες πτυχιούχοι Μαθηματικών παίρνουν ακαδημαϊκές θέσεις στο εξωτερικό. Είναι Ελληνες της διασποράς, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά και όχι «να αποτελούν “άλλοθι διεθνοποίησης” των ελληνικών φορέων, όπως έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές έως τώρα», τόνισε, μιλώντας χθες στην «Κ», Ελληνας μαθηματικός του εξωτερικού.

Από χθες και μέχρι την Παρασκευή, στο ΕΜΠ θα βρεθούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα Ελλήνων μαθηματικών διεθνώς, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου των Απανταχού Ελλήνων Μαθηματικών. Το συνέδριο θα φιλοξενήσει ομιλίες από κορυφαίους Ελληνες μαθηματικούς: Γεώργιος Ακρίβης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Σπυρίδων Αλεξάκης (Πανεπιστήμιο του Τορόντο), Κωνσταντίνος Δαφέρμος (Πανεπιστήμιο Μπράουν), Ιωάννης Εμίρης (Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», ΕΚΠΑ), Ευστρατία Καλφαγιάννη (Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν), Ιωάννης Κοντογιάννης (Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ), Δημήτριος Κουκουλόπουλος (Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ), Δημήτριος Μπερτσιμάς (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης), Παναγιώτης Σουγανίδης (Πανεπιστήμιο του Σικάγου), Πέρλα Σούση (Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ), Νικόλαος Φραντζικινάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Μαρία Χλουβεράκη (Πανεπιστήμιο Versailles-St Quentin).

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών και θα αποτελέσει ευκαιρία να γίνουν συζητήσεις για τους τρόπους συνεργασίας τους με ελληνικά ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που έχει παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας προσφέρει τέτοια εργαλεία, όπως οι θέσεις καθηγητών επισκεπτών ή οι συνεργασίες σε κοινά προγράμματα σπουδών, θερινά σχολεία κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT