Η μητέρα της Μυρτούς στην «Κ»: Πολύ σημαντική η ουσία της απόφασης του ΣτΕ

Η μητέρα της Μυρτούς στην «Κ»: Πολύ σημαντική η ουσία της απόφασης του ΣτΕ

«Δεν θα την χαρακτήριζα δικαίωση, είναι όμως μια σημαντική οικονομική βοήθεια», τονίζει η Μαρία Κοτρώτσου στην «Κ» αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για επιδίκαση αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται αναμφίβολα για μια είδηση που προκάλεσε ικανοποίηση στο πανελλήνιο, το οποίο είχε συγκινηθεί βαθύτατα από την υπόθεση. Ο λόγος για τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την υπόθεση της Μυρτούς.

Ήταν 22 Ιουλίου του 2012, όταν η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη δέχθηκε σκληρή επίθεση και στη συνέχεια υπέστη βιασμό από έναν νεαρό πακιστανικής καταγωγής στην περιοχή Χρυσή Άμμος της Πάρου. Έκτοτε, έμεινε καθολικά ανάπηρη. Η μητέρα της ανέλαβε ολοκληρωτικά τη φροντίδα της, κάνοντας ό, τι περνάει απο το χέρι της για να έχει μια αξιοπρεπή ζωή.

Το ανώτατο δικαστήριο λοιπόν δέχθηκε το αίτημα της Μαρίας Κοτρώτσου, η οποία ζητούσε αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί η Μυρτώ, αλλά και μηνιαία πρόσοδο, που να καλύπτει τις ανάγκες της. Το ύψος της αποζημίωσης αναμένεται να καθοριστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Σχολιάζοντας αυτή τη σημαντική απόφαση, δεδομένου ότι το δικαστήριο έκρινε στην ουσία ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι βασικό τους δικαίωμα, προστατεύεται από το Σύνταγμα και το κράτος έχει υποχρέωση να το διασφαλίζει, η κ. Μαρία Κοτρώτσου αναφέρει στην «Κ» πως πρόκειται για «μια ευχάριστη, μια θετική εξέλιξη μέσα σε αυτή τη δυστυχία που καταδικαστήκαμε να ζούμε, χωρίς να φταίμε και χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε».

Η μητέρα της Μυρτούς στην «Κ»: Πολύ σημαντική η ουσία της απόφασης του ΣτΕ-1
Η Μαρία Κοτρώτσου, μητέρα της Μυρτούς, έξω από το ΣτΕ (φωτ. ΙΝΤΙΜΕ)

»Στην πραγματικότητα βέβαια είναι μόνο η αρχή μιας μακράς πορείας, καθώς έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να μπορέσουμε να πάρουμε την αποζημίωση, η οποία θα μας βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό όσον αφορά στις πολλές θεραπείες που πρέπει να κάνει η Μυρτώ αλλά και στα μεγάλα έξοδα της φροντίδας της. Η απόφαση του ΣτΕ θα πάει Εφετείο και εκεί θα βγει η νέα απόφαση, ενώ πρέπει να δούμε τι θα πράξει εντωμεταξύ και το Ελληνικό Δημόσιο και αν θα ασκήσει για παράδειγμα έφεση. Όπως και να έχει, η ουσία αυτής της απόφασης είναι πολύ σημαντική και ο συμβολισμός της υψηλός. Δεν θα την χαρακτήριζα δικαίωση, αυτό που έπαθε η Μυρτώ δεν δικαιώνεται, είναι όμως μια σημαντική βοήθεια στο να αντεπεξέλθουμε οικονομικά σε όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε».

Να σημειωθεί πως το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι η παράλειψη των αρμοδίων οργάνων να εμποδίσουν την παράνομη είσοδο στη χώρα μας του πακιστανικής καταγωγής νεαρού που βίασε και άφησε ανάπηρη τη Μυρτώ, γεννά υποχρέωση αποζημίωσης. Η υποχρέωση για αποζημίωση, κατά την απόφαση, ενισχύεται, και από το γεγονός ότι ο δράστης του φοβερού εγκλήματος, όφειλε να έχει απελαθεί, ως παράνομος στη χώρα μας. Παράλληλα, κρίθηκε ότι η παράλειψη των αστυνομικών δυνάμεων να εξασφαλίζουν συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες, ώστε να μην εκτίθενται σε βαριές εγκληματικές ενέργειες και να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους και η σωματική τους ακεραιότητα, δημιουργεί και πάλι υποχρεώσεις για το κράτος, που οφείλει να καλύπτει από οικονομικής πλευράς τα θύματα των εγκληματικών δράσεων.

«Όσο μεγαλώνουμε και εγώ και η Μυρτώ, τα πράγματα δυσκολεύουν»

Ρωτώντας την κ. Κοτρώτσου πως είναι η καθημερινότητά τους μαζί με τη Μυρτώ, η ίδια τονίζει: «Η αλήθεια είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Οι επιληπτικές κρίσεις παραμένουν. Εγώ μεγαλώνω και κουράζομαι πιο εύκολα. Μεγαλώνουμε και οι δυό μας. Η Μυρτώ είναι πια μια 25χρονη νέα γυναίκα και το ύψος της και το βάρος της δεν είναι το ίδιο με 10 χρόνια πριν. Η φροντίδα της είναι πολύ απαιτητική».

Στην παρατήρηση μας πάντως πως όποτε βλέπουμε μέσα από μια συνέντευξη, ένα δημοσίευμα, ή ένα post στο facebook της μητέρας, πόσο μεγάλη προσπάθεια καταβάλει η ίδια όλα αυτά τα χρόνια, να είναι πάντα χαρούμενο και φωτεινό το περιβάλλον της κόρης της, η ίδια απαντά: «και όμως εγώ ως μητέρα νιώθω ότι θα μπορούσα να κάνω και άλλα. Βέβαια όσον αφορά τις ακριβές θεραπείες της Μυρτούς, αυτές δεν εξαρτώνται από εμένα. Κι αυτό είναι κάτι που το σκέφτομαι πάντα».

Η πιθανότητα αποφυλάκισης του βιαστή της Μυρτούς

H κ. Κοτρώτσου θέλει πάντως να σταθεί και στο θέμα της πιθανής αποφυλάκισης του βιαστή της Μυρτούς, καθώς σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο καταδικασμένος προτίθεται να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο άντρας που άφησε ανάπηρη την Μυρτώ είχε καταδικαστεί από το Μικτό Εφετείο Αιγαίου σε ισόβια, επιπλέον κάθειρξη 24 ετών και φυλάκιση 11 μηνών για ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα, απόπειρα ανθρωποκτονίας και βιασμό.

Όπως μας λέει η κ. Κοτρώτσου: «Η πιθανότητα να αποφυλακιστεί ο βιαστής της Μυρτούς, μιας και ακούμε ότι θα καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης, πριν καν συμπληρωθεί η δεκαετία από το έγκλημά του, είναι μια πιθανότητα που και μόνο που την ακούσω μου κόβει τα πόδια. Μου φαίνεται εξοργιστική το λιγότερο και δεν θέλω καν να τη συζητήσω. Δεν μπορώ να τη δεχτώ. Θα είναι τρομερά άδικο να συμβεί και ειδικά στη χώρα μας που ο σωφρονισμός δεν υφίσταται ούτε και προηγείται της αποφυλάκισης ενός εγκληματία».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή