Στο «κόκκινο» και σήμερα η Αττική λόγω των ισχυρών ανέμων

Στο «κόκκινο» και σήμερα η Αττική λόγω των ισχυρών ανέμων

Πολύ υψηλή είναι σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου η επικινδυνότητα για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών συνολικά στην Αττική, όπως και στην περιοχή της Πεντέλης, σύμφωνα με τον χάρτη που διαμορφώνει καθημερινά η ομάδα του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ υψηλή είναι σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου η επικινδυνότητα για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών συνολικά στην Αττική, όπως και στην περιοχή της Πεντέλης, σύμφωνα με τον χάρτη που διαμορφώνει καθημερινά η ομάδα του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς εκτός των αυξημένων θερμοκρασιών αναμένονται στην Αττική άνεμοι πέντε μποφόρ.

Σύμφωνα μάλιστα με ειδική ενημέρωση σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Νταού Πεντέλης, η οποία δημοσιεύθηκε χθες το απόγευμα στο meteo.gr, «οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04.00/05.00 (Τετάρτη 20.7.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022». Οπως σημειώνουν οι συντάκτες της ενημέρωσης (Γ. Παπαβασιλείου, Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος), «λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών)».

«Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών)».

Το απόγευμα της Τρίτης «στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έπνεαν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις που έφταναν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσέγγιζαν τα 50-60 χλμ/ώρα». Ταυτόχρονα υπήρχε η εκτίμηση, με βάση την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων, πως το διάστημα μέχρι και τις 5 τα ξημερώματα θα υπήρχε «μικρή εξασθένηση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10%, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες», που επικρατούσαν χθες το απόγευμα.

Σε χθεσινές δηλώσεις του στην kathimerini.gr ο πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θοδωρής Μ. Γιάνναρος, τόνισε ότι «πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά και η προσπάθεια της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη – την είδαμε ζωντανά εμείς οι ερευνητές από την πρώτη στιγμή στο Αστεροσκοπείο. Τα εναέρια μέσα ήρθαν αμέσως και άρχισαν να κάνουν πολύ στοχευμένες ρίψεις, εστιάζοντας στα κρίσιμα σημεία σε συνθήκες σφοδρών ανέμων. Αυτό που έκανε δύσκολη την κατάσταση είναι το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, όπου η αλληλεπίδραση του ανέμου με την τοπογραφία της Πεντέλης ενίσχυαν την ένταση της πυρκαγιάς και την έκαναν να δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT