Φωτιά στην Πεντέλη: Ο χάρτης με τα ενεργά μέτωπα

Φωτιά στην Πεντέλη: Ο χάρτης με τα ενεργά μέτωπα

Στα ανατολικά εντοπίζεται τις τελευταίες ώρες το μεγαλύτερο ενεργό μέτωπο της πυρκαγιάς η οποία μαίνεται από χθες, Τετάρτη, το απόγευμα στην Πεντέλη

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ανατολικά εντοπίζεται τις τελευταίες ώρες το μεγαλύτερο ενεργό μέτωπο της πυρκαγιάς η οποία μαίνεται από χθες, Τετάρτη, το απόγευμα στην Πεντέλη.

Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης της Πυροσβεστικής, στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, έως και τη Λεωφόρο Μαραθώνος, υπάρχει ενεργό μέτωπο, για την αντιμετώπιση του οποίου επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Ένα μικρό μέτωπο εξελίσσεται δυτικά του οικισμού Ντράφι, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην περιοχή της Ανθούσας.

Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της.

Όπως ανέφερε στην τελευταία του ενημέρωση (11:10 π.μ.) ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, η κατάσταση στη βορειοανατολική, βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς βελτιώνεται διαρκώς και αυτή τη στιγμή εκεί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές, συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο, πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Όπως τόνισε, μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός άνδρα πιθανότατα από αυτοπυροβολισμό, εντός της οικίας του, στην περιοχή που εξελισσόταν η πυρκαγιά, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν αναλάβει τη διερεύνηση των αιτιών του συγκεκριμένου τραγικού συμβάντος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μέσω των μηνυμάτων του 112 και πάντα με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν ως σήμερα το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά άμεσα 90.000 κατοίκους.

Επίσης, όπως τόνισε, έχουν πραγματοποιηθεί 30 διακομιδές από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, πολιτών που χρειάστηκαν βοήθεια, μεταξύ των οποίων και 3 πολίτες μας με εγκαύματα.

Οι υπόλοιπες διακομιδές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, αφορούσαν άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μικρότερους τραυματισμούς -μεταξύ αυτών και 3 πυροσβέστες- από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης.

Σε διασπορά βρίσκονται 10 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, κατά τη διαδικασία της προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, 50 άτομα μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους. Επρόκειτο κυρίως για πολίτες από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία.

Για την χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με δεδομένο ότι και για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας ότι η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει ήδη αναπτύξει κλιμάκια για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Η εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη από δορυφορικές παρατηρήσεις

Δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν σύμφωνα με το meteo.gr τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα Τετάρτη.

Όπως τονίζει το meteo.gr, η εξάπλωση των θερμών σημείων από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης προς τα νότια αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς η οποία καθοδηγείται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Φωτιά στην Πεντέλη: Ο χάρτης με τα ενεργά μέτωπα-1
meteo.gr

Εώς και 400 χιλιόμετρα μεταφέρθηκε ο καπνός από την πυρκαγιά στην Πεντέλη

Οπτική δορυφορική εικόνα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11, δείχνει τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς της Πεντέλης να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς βόρειους – βορειοανατολικούς ανέμους 400 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά προς την θάλασσα των Κυθήρων και το Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος σήμερα, Τετάρτη, το πρωί.

Φωτιά στην Πεντέλη: Ο χάρτης με τα ενεργά μέτωπα-2
meteo.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT