Φωτιά στην Πεντέλη: Τα κρίσιμα 26 λεπτά – Το χρονικό κινητοποίησης της Πυροσβεστικής

Φωτιά στην Πεντέλη: Τα κρίσιμα 26 λεπτά – Το χρονικό κινητοποίησης της Πυροσβεστικής

Τα επίσημα στοιχεία, που φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στο φως της δημοσιότητας η «Κ», δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα για την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής και την άμεση κινητοποίηση των επίγειων και εναέριων μέσων μετά την αναγγελία της πυρκαγιάς στην περιοχή Νταού

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε πέντε λεπτά από την εκδήλωση της φωτιάς στην Πεντέλη, δόθηκε εντολή σε δύο αεροσκάφη να κινηθούν προς το μέτωπό της. Μέσα στα επόμενα δύο λεπτά, από το κέντρο επιχειρήσεων δόθηκε εντολή να απογειωθούν ακόμη δύο ελικόπτερα. Τα επίσημα στοιχεία, που φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στο φως της δημοσιότητας η «Κ», δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα για την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής και την άμεση κινητοποίηση των επίγειων και εναέριων μέσων μετά την αναγγελία της πυρκαγιάς στην περιοχή Νταού.

Φωτιά στην Πεντέλη: Τα κρίσιμα 26 λεπτά – Το χρονικό κινητοποίησης της Πυροσβεστικής-1

Στελέχη του σώματος, πάντως, διευκρίνισαν ότι τα οκτώ αεροσκάφη Air Tractors αποχώρησαν σχεδόν άμεσα από το μέτωπο, καθώς οι χειριστές τους δήλωσαν αδυναμία να πραγματοποιήσουν ρίψεις λόγω των ισχυρών αναταράξεων. Ακόμη, αξιωματούχος του υπ. Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε ότι και τα δύο αεροσκάφη Canadair που απογειώθηκαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού εξαιτίας των ανέμων αλλά και του καπνού.

Εισαγγελική έρευνα προς αναζήτηση ευθυνών για εμπρησμό και παράβαση του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο έδαφος τα δεδομένα έχουν ως εξής: Σύμφωνα με επίσημα χείλη από την Πυροσβεστική, τη φωτιά εντόπισε στις 5.19 μ.μ. ο επικεφαλής του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού στην Παλλήνη, που εκτελούσε περιπολία στην περιοχή. Ταυτόχρονα, κάτοικοι της περιοχής που είδαν τον καπνό ενημέρωσαν την Πυροσβεστική μέσω του «199». Από επίσημα στοιχεία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας προκύπτει ότι άμεσα (στις 5.19 μ.μ.) δόθηκε εντολή σε 5 υδροφόρα οχήματα να σπεύσουν στο σημείο, ενώ μέχρι τις 5.40 μ.μ. ο αριθμός τους ανήλθε σε 32.

Πηγή από το εσωτερικό της Πυροσβεστικής δήλωσε χθες ότι το πρώτο περιπολικό όχημα έφθασε κοντά στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά μέσα σε διάστημα 5-7 λεπτών. Αλλες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο χρόνος άφιξης ήταν μεγαλύτερος, δηλαδή περίπου 30 λεπτά, με κορυφαίο αξιωματικό του σώματος να διευκρινίζει εντέλει ότι η κινητοποίηση των δυνάμεων ήταν άμεση αλλά απαιτήθηκε χρόνος έως ότου οι άνδρες του σώματος προσεγγίσουν την εστία λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής.

Ερευνα για εμπρησμό στην Πεντέλη

Η πυρκαγιά ξεκίνησε ταυτόχρονα από δύο εστίες στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Ηδη από την Τρίτη, έρευνα για τα αίτια που την προκάλεσαν διενεργούν δύο ομάδες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Υπόνοιες εξάλλου ότι η φωτιά μπορεί να προήλθε από ανθρώπινο χέρι άφησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Τα σενάρια περί εμπρησμού ενισχύθηκαν χθες από την απόφαση της εισαγγελέως Εφετών Αθηνών Μαρίας Γκανέ να διατάξει εισαγγελική έρευνα ζητώντας να αναζητηθούν ευθύνες για την τέλεση συγκεκριμένων αξιόποινων πράξεων, όπως εμπρησμός και παράβαση του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος για τις φωτιές σε Πεντέλη και Μέγαρα. Την ίδια στιγμή, πάντως, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και του υπ. Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζουν ότι έως τώρα δεν έχουν προκύψει συγκεκριμένα ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τη φωτιά στην Πεντέλη έβαλε ανθρώπινο χέρι, πολλώ δε μάλλον με δόλο. Εξηγούν όμως ότι στην περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχουν κολόνες της ΔΕΗ, ούτε η θερμοκρασία το απόγευμα της Τρίτης ήταν τέτοια που να ενισχύει σενάρια περί αυτανάφλεξης. Ετσι, διά της εις άτοπον απαγωγής τα στελέχη της Πυροσβεστικής αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Τα κλιμάκια του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής λαμβάνουν καταθέσεις από τους κατοίκους της περιοχής, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν και σε άλλες προανακριτικές ενέργειες (π.χ. άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή