«Να εκπαιδευτούμε στην πρόληψη των πυρκαγιών»

«Να εκπαιδευτούμε στην πρόληψη των πυρκαγιών»

Ο κ. Μιλτιάδης Αθανασίου, διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές και με εξειδίκευση στην πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, εξηγεί στην «Κ» ότι στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Μιλτιάδης Αθανασίου, διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές και με εξειδίκευση στην πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, εξηγεί στην «Κ» ότι στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ωστόσο επισημαίνει ότι, αντί να τσακωνόμαστε για το ποιος έκανε λιγότερα λάθη έπειτα από κάθε καταστροφική πυρκαγιά, ήρθε η ώρα πολίτες, κράτος, επιστήμονες, φορείς και διοίκηση σε κάθε βαθμίδα να συνεννοηθούμε στα βασικά για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Ενημέρωση, κατάρτιση και σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος με την οικονομική και κοινωνική ζωή κάθε περιοχής θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα την ώρα της μάχης με τις φλόγες, επισημαίνει. Ο ερευνητής δεν μιλάει από τον επιστημονικό του θώκο εφόσον ο ίδιος έχει βρεθεί πολλές φορές στο «πεδίο» ως εθελοντής για την κατάσβεση πυρκαγιών.

«Εννοείται ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τις συνθήκες για να έχουμε όλο και πιο δύσκολες πυρκαγιές στο μέλλον. Ομως δεν είναι αποτελεσματικό, δεν μπορούμε να συζητήσουμε παραγωγικά αν απλώς επαναλαμβάνουμε κάθε φορά ότι οι συνθήκες ήταν ακραίες», τονίζει. Προφανώς ο αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν συνθήκες γρήγορης εξάπλωσης των πυρκαγιών που αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν. Ομως τούτων δοθέντων, ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε. «Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε δασικά συστήματα χρειάζεται να παρακολουθήσουν σεμινάρια «για να μπορούν να αξιοποιήσουν την πληροφορία – μήνυμα 112, το οποίο έρχεται από την πολιτική προστασία. Η θεωρητική κατάρτιση όσων ασχολούνται με την πυρόσβεση θα τους έδινε τη δυνατότητα να μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την εμπειρία τους. Και επίσης είναι αναγκαία η ανάπτυξη κοινής γλώσσας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε η πρόληψη να δημιουργεί τις συνθήκες για την καλύτερη καταστολή όταν πιάσει η φωτιά», λέει ο ίδιος.

Το μοντέλο των σεισμών

«Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, η τήρηση των οποίων εξασφαλίζει ότι ένα σπίτι δεν θα είναι ευάλωτο στη φωτιά».

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου προτείνει να χρησιμοποιήσουμε και για τις πυρκαγιές το μοντέλο που εφαρμόζεται στους σεισμούς. Οπως χτίζουμε πλέον σπίτια που αντέχουν στους σεισμούς και σεβόμαστε κάποιους κανόνες, έτσι θα πρέπει τα σπίτια μας να είναι ανθεκτικά στη φωτιά. Τι σημαίνει ανθεκτικά στη φωτιά σπίτια; «Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, η τήρηση των οποίων εξασφαλίζει ότι ένα σπίτι δεν θα είναι ευάλωτο στη φωτιά. Τα σπίτια τα οποία είναι ανθεκτικά στη φωτιά και ο περίβολός τους είναι σωστά καθαρισμένος, δεν καίγονται», επισημαίνει ο κ. Αθανασίου. «Οταν ένας οικισμός είναι καθαρισμένος και μέσα και γύρω από αυτόν δεν απειλείται», ξεκαθαρίζει.

Από την άλλη, δεν συμφωνεί ότι η λύση θα ήταν να μην κατοικούμε κοντά σε δάση. Το ότι βρισκόμαστε μέσα στο δάσος πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, επισημαίνει. «Η διαχείριση της αγροτοδασικής βλάστησης πρέπει να συνδεθεί με τα εισοδήματα των ανθρώπων (π.χ. ελεγχόμενη βόσκηση) έτσι ώστε να μην απαιτούνται υπέρογκες χρηματοδοτήσεις».

Για να μην παρερμηνευτούν όσα λέει, τονίζει ότι «δεν χρειάζεται να κουνάμε σε κάποιον το δάχτυλο. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι σε μια πυρκαγιά, όπως και σε κάθε έκτακτη κατάσταση, δεν υπάρχουν αποκλειστικές συνταγές επιτυχίας. Λεπτομέρειες και συγκυρίες κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Οσο πιο προετοιμασμένοι είμαστε, τόσο θα πάρουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις κάθε στιγμή. Εστω δεν θα κάνουμε ολέθρια λάθη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή