Λέσβος: Σε τρία μέτωπα η φωτιά στα Βατερά – Σκληρή μάχη για την κατάσβεση

Λέσβος: Σε τρία μέτωπα η φωτιά στα Βατερά – Σκληρή μάχη για την κατάσβεση

Κάηκαν μέχρι και οι ομπρέλες στην παραλία από τη φωτιά στα Βατερά Λέσβου - Οι καπνοί έχουν φτάσει μέχρι τις Κυκλάδες

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρία μέτωπα μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στα Βατερά Λέσβου, με περιουσίες και δάση να έχουν καεί και τις φλόγες να φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι τη θάλασσα.

Στην περιοχή των Βατερών, από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό όπου έχουν καεί κατοικίες και επιχειρήσεις.

Λέσβος: Σε τρία μέτωπα η φωτιά στα Βατερά – Σκληρή μάχη για την κατάσβεση-1

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.

Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κίνδυνος έχει διαφύγει από τα Βατερά, όπου νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε απ’ την νοτιοανατολική πλευρά και έκαψε δύο σπίτια και δύο αποθήκες, ενώ ένα επιπλέον σπίτι έχει ζημιες. Η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί και τώρα η προσπάθεια εστιάζεται στα δυτικά βορειοδυτικά προς χωριό Βρίσα.

Λέσβος: Σε τρία μέτωπα η φωτιά στα Βατερά – Σκληρή μάχη για την κατάσβεση-2

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, η φωτιά στον οικισμό στα Βατερά περιορίστηκε μετά από μεγάλη κινητοποίηση του δήμου, της περιφέρειας και του στρατού.

«Έκαψε 5 σπίτια σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα και έκαψε και όλο το πράσινο κομμάτι πάνω στον παραλιακό δρόμο των Βατερών. Τα ξενοδοχεία δεν έχουν αναφέρει ζημιές. Οι ένοικοι τους έχουν μεταφερθεί σε άλλες μονάδες. Τώρα, η φωτιά έχει πέσει μέσα στα λαγκάδια με κατεύθυνση το χωριό Σταυρός. Πιστεύουμε ότι θα περιοριστεί και αυτό το μέτωπο άμεσα. Να πω πως τα Βατερά είναι το επίνειο της Βρύσας που πριν από λίγα μόλις χρόνια είχε πληγεί από μεγάλο σεισμό. Είναι το δεύτερο κακό που παθαίνουν μέσα σε λίγο διάστημα οι κάτοικοι», σημειώνει ο κ. Μουτζούρης.

Συνδρομή παρέχει και ο στρατός

Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Λέσβος: Σε τρία μέτωπα η φωτιά στα Βατερά – Σκληρή μάχη για την κατάσβεση-3

Σημειώνεται ότι συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με 25 υδροφόρα οχήματα, 3 Tractores, 2 CL 415 και 2 PZL. Το ΕΠ Mi8 ανεφοδιάζεται και επιστρέφει στο πεδίο. Στις 11:20 δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Μάλιστα, το κανονιοφόρο ΚΑΣΟΣ πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή.

Οι φλόγες έφτασαν στη θάλασσα

Ενδεικτικό της καταστροφής είναι ότι οι φλόγες στα Βατερά έφτασαν κυριολεκτικά μέχρι την ακροθαλασσιά, κατακαίοντας ένα beach bar, ομπρέλες, ακόμα και τους ξύλινους διαδρόμους ανάμεσα στις ξαπλώστρες.

Λέσβος: Σε τρία μέτωπα η φωτιά στα Βατερά – Σκληρή μάχη για την κατάσβεση-4
Λέσβος: Σε τρία μέτωπα η φωτιά στα Βατερά – Σκληρή μάχη για την κατάσβεση-5

Το Λιμενικό έσπευσε με τρία περιπολικά σκάφη, καθώς και τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών, για να απεγκλωβίσει εννιά άτομα (4 Έλληνες και 5 τουρίστες) από την παραλία των Βατερών.

Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου. Στη συνέχεια, μία εκ των ανωτέρω αλλοδαπών παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ανωτέρω Λιμενικής Αρχής και των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής της.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης – Κάηκαν σπίτια

Νωρίτερα, οι φλόγες εισήλθαν στον οικισμό των Βατερών, με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, να σημειώνει ότι έχουν καεί σπίτια.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο κ. Βέρρος ανέφερε ότι «η φωτιά έχει φτάσει στις παρυφές του οικισμού των Βατερών. Δίνεται μεγάλη μάχη για να μην καούν και άλλα σπίτια, γιατί ήδη έχουν καεί. Έχουν καεί σπίτια, αλλά δεν γνωρίζω πόσα. Η φωτιά έχει φτάσει στη θάλασσα. Φυσάει αρκετά δυστυχώς. Πήγαινε καλά η κατάσταση μέχρι πριν μισή ώρα αλλά άλλαξε φορά ο άνεμος και το μέτωπο έγινε ανεξέλεγκτο».

Λέσβος: Σε τρία μέτωπα η φωτιά στα Βατερά – Σκληρή μάχη για την κατάσβεση-6

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Βέρρος, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφριά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Παράλληλα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατίθενται για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή