Τρεις μελλοντικοί φοιτητές μιλούν στην «Κ» λίγο πριν ανακοινωθούν οι βάσεις

Τρεις μελλοντικοί φοιτητές μιλούν στην «Κ» λίγο πριν ανακοινωθούν οι βάσεις

Τι σκέφτονται λίγο πριν ανακοινωθούν οι βάσεις; Τους έχει καταβάλλει το άγχος; Πόσο έτοιμοι είναι και για μια πιθανά όχι ιδανική απάντηση; Τρεις μελλοντικοί φοιτητές μιλούν στην «Κ»

6' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσγειωμένοι μεν, αλλά αντικειμενικά αγχωμένοι δε, έχοντας ήδη επεξεργαστεί όλα τα πιθανά σενάρια και έχοντας ακόμα περάσει την πρώτη «ψυχρολουσία», αυτή του να μάθουν τις βαθμολογίες που έχουν πετύχει και πόσα μόρια έχουν συγκεντρώσει, τώρα, οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών κρατούν για λίγο ακόμα την ανάσα τους και κάνουν ελάχιστη ακόμα υπομονή για να μάθουν σε ποια σχολή πέρασαν τελικά.

Όπως έκανε γνωστό η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι βάσεις για τους υποψηφίους των πανελλαδικών 2022. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημείωσε πως για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν τα τελικά αποτελέσματα εντός του Ιουλίου, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Λίγο πριν την ανακοίνωση των βάσεων, η «Κ» μίλησε με τρία νέα παιδιά, τρεις μελλοντικούς φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια και αφουγκράστηκε τις σκέψεις και την αγωνία τους.

Ο Νίκος Σελέκος μένει στη Θεσσαλονίκη. Περιμένοντας την ανακοίνωση για τις βάσεις ο Νίκος έχει επιδοθεί μαζί με τον κολλητό του στο αγαπημένο του σπορ – την αγωνιστική ποδηλασία, με την οποία μάλιστα ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Ο ίδιος μας είπε τα εξής:

«Έβγαλα 15.000 μόρια. Είχα επιλέξει τη θετική κατεύθυνση- 2ο πεδίο δηλαδή με βασικά μαθήματα τα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία. Η βαθμολογία που συγκέντρωσα είναι μέτρια προς καλή θα έλεγα, αν σκεφτεί κανείς πόσο δύσκολα ήταν μερικά μαθήματα σε σχέση με πέρυσι- και μιλάω για τη φυσική και τη χημεία. Ειδικά στη φυσική, τα θέματα ήταν και πολύπλοκα και πολλά. Εγώ έγραψα 18 ενώ θα μπορούσα και ακόμα καλύτερα, αλλά δεν πρόλαβα να απαντήσω σε όλα τα θέματα.

Θέλω να περάσω στη Σχολή Χημικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης. Η βάση εδώ είναι λίγο πιο ψηλά, οπότε μάλλον για Βόλο με βλέπω ή για την τρίτη μου επιλογή, την Ξάνθη. Ξέρω ότι η Θεσσαλονίκη είναι λίγο οριακά και μπορεί να μην την καταφέρω. Είναι μια αγχώδης περίοδος, είναι πάντα από τα πιο δύσκολα άγχη αυτό της αναμονής. Προσωπικά όμως είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια μου και επίσης μου αρέσουν και οι τρεις πόλεις που έχω δηλώσει.

Τρεις μελλοντικοί φοιτητές μιλούν στην «Κ» λίγο πριν ανακοινωθούν οι βάσεις-1
Νίκος Σελέκος

Δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τη διαχείριση του άγχους πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Για κάποιους μαθητές θα είναι χαρά, για κάποιους ευχάριστο ξάφνιασμα και για άλλους στεναχώρια. Όμως, λίγο- πολύ ο καθένας ξέρει που βρίσκεται και τι έχει κάνει. Είναι βέβαια και θέμα ψυχοσύνθεσης και χαρακτήρα. Αυτοί που ελπίζουν πολύ σε κάτι, αγχώνονται πολύ, λογικό είναι.

Πάντως, η όλη κατάσταση, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μας έλεγαν οι καθηγητές μας, ότι θα γράψουμε δηλαδή στις Πανελλήνιες και μετά θα ξενοιάσουμε. Το άγχος αρχίζει όταν περιμένεις να πάρεις τους βαθμούς, μετά συνεχίζεται μέχρι να βγουν οι βάσεις, μετά μέχρι να βρεις ένα σπίτι αν έχεις περάσει σε άλλη πόλη, και στο τέλος, λίγο… ακόμα άγχος μέχρι να αρχίσει η σχολή. Κρατάει πολύ το άγχος δηλαδή.

Όσο για εμένα, αν δεν περάσω στο τμήμα που θέλω πρώτο απ’ όλα, η επόμενη επιλογή είναι το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Είναι και τα δύο πολύ κοντά στον αρχικό στόχο, οπότε δεν θα ήταν και καμία καταστροφή, για να το πω έτσι, να περάσω στους μηχανολόγους ή στους ηλεκτρολόγους. Στο τέλος, αυτό που θέλω θα το κάνω σε όποια και από τις τρεις σχολές και αν περάσω. Είχα από μικρός έφεση στο να κάνω πράγματα με τα χέρια μου. Πάντως, τα διαθέσιμα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού δεν με βοήθησαν, δεν είναι σοβαρή η βοήθεια που παίρνουμε οι μαθητές σε αυτό το κομμάτι στα ελληνικά σχολεία. Τέλος πάντων, για λίγο ακόμα κρατάμε την ανάσα μας, μόλις καταλάβει ο καθένας σε ποια σχολή πέρασε θα φύγει το μεγαλύτερο βάρος».

Η Γλυκερία Κάπουα μένει στην Αθήνα και αποφοίτησε από το 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας. Η ανακοίνωση των βάσεων θα τη βρει να ξεκουράζεται με την οικογένεια της στο χωριό. Μόλις όμως τελειώσει και αυτό, η Γλυκερία θα κάνει διακοπές με τις φίλες της στη Ζάκυνθο. Αυτό το κομμάτι του καλοκαιριού το περιμένει πως και πως. Για τα συναισθήματά της λίγο πριν ανακοινωθούν οι βάσεις η ίδια μας είπε τα εξής:

«Δεν είμαι ακόμα σίγουρη πόσα ακριβώς μόρια έχω βγάλει. Έχει να κάνει με τους συντελεστές βαρύτητας και το σύστημα που άλλαξε σε σχέση με το πώς μετράνε αυτοί. Υπολογίζω ότι έχω βγάλει από 17.055 μέχρι 17.360 μόρια. Για εμένα που έγραψα πολύ καλά στην ιστορία, αυτός ο συντελεστής με βοηθάει πολύ στη σχολή που θέλω να περάσω- Ψυχολογία Παντείου. Ιδανικά, θα ήθελα να περάσω στην αντίστοιχη σχολή του ΕΚΠΑ αλλά και με αυτή στο Πάντειο, πολύ ευχαριστημένη θα είμαι. Σαν τρίτη επιλογή έχω βάλει τη Θεσσαλονίκη, πάλι ψυχολογία και μετά, το αντίστοιχο τμήμα στο Ρέθυμνο.

Η αλήθεια είναι ότι έχω άγχος, ναι, γιατί δεν έχω και μεγάλο “αέρα” στα μόρια. Από την άλλη, την προσπάθεια μου την έκανα και είμαι ήρεμη με αυτό. Προσπάθησα. Αν περάσω σε άλλη σχολή, θα στεναχωρηθώ πολύ, δεν θα πω ψέματα. Αν δεν περάσω σε κάποιο από τα τμήματα ψυχολογίας, τότε μάλλον θα βρεθώ στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο. Ενδιαφέρουσα σχολή είναι και αυτή.

Τρεις μελλοντικοί φοιτητές μιλούν στην «Κ» λίγο πριν ανακοινωθούν οι βάσεις-2
Γλυκερία Κάπουα

Άλλωστε, δεν είναι ότι έχω να “κληρονομήσω” κάποιο επάγγελμα ή μια οικογενειακή επιχείρηση για να υπάρχει ένα τέτοιο βάρος στους ώμους μου. Μπορεί να περάσω για παράδειγμα στο διεθνών σπουδών, να συνεχίσω μετά τις σπουδές μου στην Ευρώπη και να αποδειχθεί και αυτή μια καλή επιλογή τελικά.

Ο, τι έγινε- έγινε τώρα, δεν έχει νόημα να αγχώνεται κανείς. Οι γονείς μου, πάλι, είχαν πολύ άγχος μέχρι να βγουν οι βαθμολογίες και με ρωτούσαν πως πιστεύω ότι τα έχω πάει. Τους αγχώνει όπως είναι φυσικό και το οικονομικό κομμάτι αν θα περάσω τελικά σε σχολή στην επαρχία. Φυσικά, αν αυτό συμβεί, θα πάω δεν τίθεται ζήτημα. Απλώς προτιμούμε όλοι την Αθήνα».

Η Μελίνα Κουτσούκη, είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής στην Αγία Παρασκευή. Με τη σειρά της, μάς λέει τα εξής: «Έβγαλα 15.450 μόρια και η κατεύθυνση που είχα επιλέξει ήταν η θεωρητική. Δεδομένων των φετινών δυσκολιών στις εξετάσεις θεωρώ πως τα μόρια που έβγαλα είναι καλά. Ο στόχος είναι να περάσω κοινωνιολογία, στην Πάντειο συγκεκριμένα. Στο ΕΚΠΑ την “πιάνω” μάλλον την αντίστοιχη σχολή, αλλά θέλω αυτή στο Πάντειο γιατί κάνει focus στην εγκληματολογία, το οποίο είναι και αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο από όλα. Θέλω να γίνω εγκληματολόγος ακόμα και αν δεν είμαι σίγουρη αν αυτές οι σπουδές και αυτό το επάγγελμα έχουν αντίκρισμα στην Ελλάδα. Σκέφτομαι ήδη πως αν τα καταφέρω, θα με βοηθήσει μετά να εξειδικευτώ περαιτέρω στο ανατικείμενο ένα μεταπτυχιακό που να συνδυάζει την εγκληματολογία με τη ψυχιατρική βοήθεια.

Τρεις μελλοντικοί φοιτητές μιλούν στην «Κ» λίγο πριν ανακοινωθούν οι βάσεις-3
Μελίνα Κουτσούκη

Το αρχικό μου βέβαια πλάνο ήταν η Νομική Αθηνών και το επάγγελμα του ποινικολόγου αλλά αυτό δεν ήταν και τόσο ρεαλιστικό με βάση το διάβασμα που απαιτούνταν. Σαν επόμενες επιλογές έχω ακόμα δηλώσει τα ΜΜΕ και τις Πολιτικές Επιστήμες. Δεν τις έβαλα αναγκαστικά αυτές τις σχολές απλώς για να συμπληρώσω “κάτι”, τις ακούω με ενδιαφέρον. Eυτυχώς, απευθύνθηκα σε ένα εξειδικευμένο κέντρο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και οι γνώσεις των ανθρώπων εκεί αλλά και οι εκτιμήσεις τους για τις βάσεις, με βοήθησαν πολύ να δω το όλο θέμα πιο χαλαρά. Πάντως, θέλω πολύ να σπουδάσω στην Αθήνα γιατί είναι μια πόλη με τόσα πολλά να δεις και να κάνεις, και εγώ δεν έχω δει τίποτα αν σκεφτεί κανείς ότι και τα χρόνια του Λυκείου “πέσαμε” πάνω στα lockdown και στην πανδημία.

Τώρα βέβαια, που είπαν ότι οι βάσεις ανακοινώνονται εντός της εβδομάδας, τώρα αγχώθηκα. Μού συνέβη το ίδιο και με την ανακοίνωση των βαθμολογιών- δεν ήμουν καθόλου αγχωμένη μέχρι την προηγούμενη μέρα. Το πρωί των ανακοινώσεων ξύπνησα μέσα από εφιάλτη. Μόλις έμαθα τα μόρια που συγκέντρωσα, άρχισα να φεύγω διακοπές με την παρέα μου, πρώτα στην Ίο, μετά Πάρο, θα πάω και λίγο στη Φολέγανδρο και μετά θα πάω διακοπές με τους γονείς μου. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να σου φεύγει το άγχος».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή