Παιδικοί σταθμοί: Αύξηση στις επιδοτήσεις

Παιδικοί σταθμοί: Αύξηση στις επιδοτήσεις

Τη διάθεση 331,2 εκατ. ευρώ για την επιδότηση θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για το σχολικό έτος 2022-2023 προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάθεση 331,2 εκατ. ευρώ για την επιδότηση θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για το σχολικό έτος 2022-2023 προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση, που υπεγράφη από τα συναρμόδια υπουργεία και ανοίγει τον δρόμο για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γονείς. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ώστε οι γονείς να υποβάλουν αιτήσεις και να λάβουν τα voucher (αποζημίωση). Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το πρόγραμμα «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» προκηρύσσεται με αυξημένο προϋπολογισμό συνολικού ύψους 331,2 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ακόμη ότι για πρώτη φορά το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου:

– Είναι ενιαίο για εργαζόμενους γονείς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

– Περιλαμβάνει μια νέα κατηγορία voucher για γονείς με υψηλότερα εισοδήματα που φθάνουν έως 42.000 ευρώ.

– Δίνεται, ύστερα από μία δεκαετία, αύξηση κατά 10% σε κάθε voucher.

Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά και κοινωνικά. Για παράδειγμα, δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο των δομών με πλήρη αξία voucher έχουν τα παιδιά οικογενειών με ετήσιο εισόδημα του 2021 που ξεκινάει σε έως 27.000 ευρώ κι έως δύο παιδιά, και φθάνει έως τις 36.000 ευρώ από πέντε παιδιά και άνω. Για βρέφη και παιδιά έως 4 ετών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, προβλέπεται voucher εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2021 για παράδειγμα φθάνει μέχρι 33.000 ευρώ και η οικογένεια έχει έως δύο παιδιά και σταματάει σε 42.000 ευρώ από πέντε παιδιά και άνω.

Επισημαίνεται πως δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για παιδιά με σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες ή άτομα με αναπηρία, όπως και για γονείς-νόμιμους εκπροσώπους που ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ.

Οσον αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, δίδεται πρόσθετη μοριοδότηση για παιδιά σε μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους, γονείς ή/και αδέλφια με αναπηρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή