Ρόδος: Άκαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους μετανάστες

Ρόδος: Άκαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους μετανάστες

Πρόκειται για τεράστια επιχείρηση που έχει στηθεί από τις λιμενικές αρχές και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και θα είναι σε εξέλιξη και τις επόμενες ώρες

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άκαρπες είναι μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών στο ναυάγιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας νότια της Ρόδου.

Πρόκειται για τεράστια επιχείρηση που έχει στηθεί από τις λιμενικές αρχές και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και θα είναι σε εξέλιξη και τις επόμενες ώρες. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, παρατηρήθηκε εκτεταμένη προσπάθεια από τις τουρκικές αρχές, λιμενικές και στρατιωτικές, να μπουν στην έρευνα και παρέμειναν για αρκετή ώρα σε διεθνή χωρικά ύδατα. Παρά τις προσπάθειες που έκαναν τα στελέχη του ελληνικού Λιμενικού να επικοινωνήσουν με το τουρκικό, δεν έλαβαν καμία απάντηση. 

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης νότια της Ρόδου ξεκίνησε τα ξημερώματα για τη διάσωση περίπου 80 ατόμων που επέβαιναν σε λέμβο σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 29 άτομα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων οι υπόλοιποι αγνοούνται

Ο περισσότεροι εκ των διασωθέντων είναι Αφγανοί, ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν Ιρακινοί και Ιρανοί. Σύμφωνα με το Λιμενικό, μόνο λίγοι από αυτούς φορούσαν σωσίβια.

Νωρίτερα, στελέχη του Λιμενικού, μιλώντας στο kathimerini.gr, ανέφεραν πως σύμφωνα με μαρτυρίες, στο σκάφος επέβαιναν 60 με 80 άτομα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λιμενικό, επρόκειτο για ένα σχετικά μικρό σκάφος στο οποίο δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να επιβιβαστεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους συνολικά 29 διασωθέντες, δύο διασώθηκαν από το Super Puma το οποίο τους μετέφερε στην Κάρπαθο και 27 διασώθηκαν από Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων. Απογευματινές ώρες σήμερα, το τάνκερ ελληνικής σημαίας κατέπλευσε στη θαλάσσια περιοχή της Καρδάμαινας, από όπου οι 27 αλλοδαποί άνδρες παρελήφθησαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Καρδάμαινας της Κω.

Video από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Η ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας:

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή 38ν.μ. νότια της ν. Ρόδου, σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για σκάφος (α.λ.σ.) σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή και ξεκίνησε επιχείρηση περισυλλογής αυτών από τη θάλασσα. Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν δύο (02) ναυαγοσωστικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλοίο Π.Ν., τρία (03) παραπλέοντα, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο Π.Α SUPER PUMA.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώα είκοσι εννέα (29) άτομα, ενώ κατά δήλωση των επιβαινόντων επί του ανωτέρω σκάφους επέβαιναν περίπου ογδόντα (80) άτομα. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν άνεμοι εντάσεως ΔΒΔ 5-6 BF.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.

Τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου».

Τουρκική ακτοφυλακή: Διασώσαμε πέντε μετανάστες

Να σημειωθεί πως, εν αντιθέσει με την ανακοίνωση του Λιμενικού, η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε πέντε ναυαγούς και ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση έγινε σε δική της περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «Στο σημείο έσπευσαν άμεσα μία κορβέτα του Λιμενικού Σώματος και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον, στο σημείο κατευθύνθηκε μέσω Turk Radio ένα εμπορικό πλοίο που έκανε κρουαζιέρες στην περιοχή. 27 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν από το εμπορικό πλοίο που κατευθύνθηκε στο σημείο και 5 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν από μονάδες της τουρκικής ακτοφυλακής».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή