Πανεπιστημιακή αστυνομία: Έσπασαν τα τουρνικέ προτού λειτουργήσουν

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Έσπασαν τα τουρνικέ προτού λειτουργήσουν

Αντιδράσεις από την πρώτη εμφάνιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μούδιασμα επικρατεί στα κεντρικά πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς η παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίαςΟμάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), όπως ονομάζονται– προκαλεί αντιδράσεις, με τα μηνύματα να είναι δυσοίωνα για το τι μέλλει γενέσθαι όταν θα ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος τον Οκτώβριο.

Χθες, άγνωστοι με καλυμμένα πρόσωπα κατέστρεψαν τα τουρνικέ στο ΑΠΘ, ενώ μερίδα φοιτητικών παρατάξεων δηλώνει ότι θα αποτρέπει κάθε απόπειρα εισόδου των μελών των ΟΠΠΙ στα κάμπους του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, στην περιοχή του Ζωγράφου. Οπως και συνέβη αργά χθες το βράδυ. Συγκεκριμένα, στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, στην οδό Ούλοφ Πάλμε, συγκεντρώθηκαν το βράδυ 200 άτομα και αντίστοιχα 60 άτομα στην είσοδο του ΕΜΠ, στην οδό Κοκκινοπούλου, όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία των ΟΠΠΙ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, συναντώμενος με αντιπροσωπεία φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, δήλωσε –σύμφωνα με τις μαρτυρίες της αντιπροσωπείας– ότι «με εντολή της κυβέρνησης και σε πλήρη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, ο νόμος θα εφαρμοστεί».

Πρόκειται για σαφές μήνυμα προς τον πολιτικό κόσμο, την κοινωνία και τους εμπλεκομένους. Πόσο μάλλον που οι πρώτες αντιδράσεις φοιτητών κρίνονται χαμηλής έντασης σε σχέση με ό,τι μπορεί να συμβεί εάν οι ΟΠΠΙ εισέλθουν στους χώρους των ΑΕΙ όταν θα αρχίσουν τα μαθήματα τον Οκτώβριο (τώρα πραγματοποιείται η εξεταστική του Σεπτεμβρίου).

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Έσπασαν τα τουρνικέ προτού λειτουργήσουν-1
Tη διαμαρτυρία περίπου 150 συγκεντρωμένων προκάλεσε η χθεσινή παρουσία των ΟΠΠΙ στου Ζωγράφου, ενώ κάποιοι προκάλεσαν φθορές σε τουρνικέ στο ΑΠΘ. [INTIME NEWS]

 

Αγνωστοι κατέστρεψαν τα τουρνικέ στο ΑΠΘ, ενώ φοιτητικές παρατάξεις δηλώνουν ότι θα αποτρέπουν την είσοδο των ΟΠΠΙ στην Πανεπιστημιούπολη.

Ειδικότερα, χθες, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση – διαμαρτυρίας κατά των ΟΠΠΙ περίπου 150 ατόμων έξω από το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, ομάδα εκ των συγκεντρωθέντων μπήκε στο κτίριο και προκάλεσε φθορές σε επτά μηχανήματα ελεγχόμενης εισόδου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «όλοι οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενώ ύστερα από προηγούμενη επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση από το σημείο».

Η ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, υπενθύμισε ότι «η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους των ΑΕΙ πραγματοποιείται πάντα σε συνεννόηση με τις οικείες πρυτανικές αρχές». Η αναφορά υπονοεί ότι δεν εκλήθη να παρέμβει από την πρυτανεία του ΑΠΘ. Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου ανέφερε στην «Κ» ότι τις μικρές φθορές στα τζάμια των τουρνικέ προκάλεσε μικρή ομάδα συγκεντρωμένων από τους 150 κατά τη λήξη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, προσθέτοντας ότι τα ΑΕΙ δεν μετέχουν στο επιχειρησιακό κομμάτι των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.

Ευρύτερα η πλευρά των ΑΕΙ αφήνει αιχμές κατά της ΕΛ.ΑΣ., που προΐσταται των ΟΠΠΙ. Ενδεικτικά, οι πρυτανικές ηγεσίες ΕΚΠΑ και ΕΜΠ δηλώνουν ότι δεν ήξεραν ότι οι ΟΠΠΙ θα εμφανιστούν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι πρυτανικές αρχές θεωρούν ότι δεν έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και συνεργασία με τους αρμοδίους της ΕΛ.ΑΣ. για το πώς θα αντιδράσουν οι ΟΠΠΙ στην περίπτωση επεισοδίων. Πάσχει, δηλαδή, η προετοιμασία για το επιχειρησιακό σκέλος.

Στο πεδίο των φοιτητικών παρατάξεων, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανέφερε ότι «για άλλη μια φορά, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων, γίναμε μάρτυρες της ματαιοδοξίας μιας τραγικής μειοψηφίας, που αρνείται σκόπιμα να αντιληφθεί τον όρο “ασφάλεια”. Είναι αυτή η μειοψηφία που μοχθεί για στέκια και μολότοφ, είναι η ίδια η Αριστερά που τα υπερασπίζεται, ακόμη και όταν στη θέση τους κτίζονται βιβλιοθήκες. Αλλά το άσυλο ανομίας τους τελείωσε. Ακόμη λοιπόν και αν κάποιοι με τη σιωπή τους εθελοτυφλούν, δίνοντας έτσι το πράσινο φως σε κάθε παραβατικό στοιχείο, για εμάς στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ουδέποτε υπήρξαν διλήμματα και δεν θα σιωπήσουμε. Μπροστά σε ασφαλή πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν υπάρχουν διλήμματα. Το ίδιο και για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».

Από την άλλη, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (πρόσκειται στην ΚΝΕ) έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο αύριο στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια και δράσεις στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης κάθε απόγευμα «για να αποτρέψουμε με τη μαζική μας παρουσία την εισβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή