«Έφθασα στα όρια μου αλλά συνέχισα με την ψυχή μου» – Τι λέει στην «Κ» ο αθλητής που κολύμπησε από τη Ρόδο στο Καστελόριζο σε 64 ώρες

«Έφθασα στα όρια μου αλλά συνέχισα με την ψυχή μου» – Τι λέει στην «Κ» ο αθλητής που κολύμπησε από τη Ρόδο στο Καστελόριζο σε 64 ώρες

Για το εγχείρημα ο Σπύρος Χρυσικόπουλος προετοιμαζόταν από καιρό, ωστόσο, όπως λέει και ο ίδιος μιλώντας στο kathimerini.gr, για τέτοιες αποστάσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένη προπόνηση, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα μείγμα επιμονής και διανοητικής προετοιμασίας

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 6.15 π.μ, Ρόδος. Ο υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος ετοιμάζεται να προβεί σε ένα απίστευτο εγχείρημα που από καιρό είχε «σφηνωθεί» στο μυαλό του. Να κολυμπήσει από τη Ρόδο στο Καστελόριζο αδιάκοπα, διανύοντας μία απόσταση 130 χιλιομέτρων!

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, 10.20 μ.μ., Καστελόριζο. Έπειτα από 64 ώρες και 5 λεπτά ο Σπύρος Χρυσικόπουλος καταφέρνει να κάνει το αδιανόητο. Να διανύσει 130 χιλιόμετρα κολυμπώντας και να πατήσει στο ακριτικό νησί. Η εξάντλησή του είναι τεράστια, δεν συγκρίνεται όμως διόλου με τη χαρά και τον ενθουσιασμό που νιώθει να του κατακαίνε την ψυχή. Το όνειρο του μόλις έχει γίνει πραγματικότητα. 

Για το εγχείρημα ο Χρυσικόπουλος προετοιμαζόταν από καιρό, ωστόσο, όπως λέει και ο ίδιος μιλώντας στο kathimerini.gr, για τέτοιες αποστάσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένη προπόνηση, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα μείγμα επιμονής και διανοητικής προετοιμασίας.

«Δεν υπάρχει προπόνηση που να σε καθιστά έτοιμο να κολυμπήσεις 64 ώρες. Ακόμα και οι 24ωρες προπονήσεις που έχω κάνει δεν είναι αρκετές. Προπονούμαι καθημερινά, αλλά από ένα σημείο και μετά συνεχίζεις με τη δύναμη του μυαλού και την ψυχή. Οπότε η προετοιμασία μου ήταν και ψυχολογική. Σκεφτόμουν ότι εκείνες τις ώρες θα πονέσω πάρα πολύ και είχα προετοιμαστεί»

Στην ερώτηση πώς του ήρθε η ιδέα να προβεί σε αυτόν τον «άθλο», ο αθλητής απαντά πως άρχισε να ζυμώνεται μέσα του πριν αρκετά χρόνια, όταν έβλεπε στους χάρτες ότι το Καστελόριζο είτε δεν υπήρχε καθόλου, είτε το τοποθετούσαν σε ένα κουτάκι χαμηλά στον χάρτη για να είναι πιο εμφανές. 

«Δεν μου άρεσε η εικόνα να λείπει ένα νησί από την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, οπότε αποφάσισα να κολυμπήσω από τη Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο, να κάνω αυτή τη συμβολική διαδρομή για να δείξω τη σημασία αυτού του ακριτικού νησιού».

«Έφθασα στα όρια μου αλλά συνέχισα με την ψυχή μου» – Τι λέει στην «Κ» ο αθλητής που κολύμπησε από τη Ρόδο στο Καστελόριζο σε 64 ώρες-1

«Ο στόχος είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη»

Από τη στιγμή που έπεσε στη θάλασσα την Τετάρτη το πρωί ο 31χρονος ήταν ουσιαστικά μόνος του καθώς δεν έλαβε καμία βοήθεια και δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να κολυμπά. «Άρχισα να κολυμπώ χωρίς διακοπή, χωρίς καμία βοήθεια πλεύσης και χωρίς να κρατηθώ από κάπου. Ο ανεφοδιασμός μου γινόταν από ένα σκάφος που με ακολουθούσε με ένα κοντάρι που είχε στο πλάι ένα καλάθι στο οποίο έβαζαν να πιω νερό και κάποια τρόφιμα. Έχω κάνει πολλά εγχειρήματα που διαρκούν πάνω από 24 ή 30 ώρες. Ωστόσο αυτό είναι ότι πιο δύσκολο έχω κάνει ποτέ. Για πρώτη φορά βρήκα και ξεπέρασα τα όρια μου».

Η κύρια δυσκολία που αντιμετώπισε ο Χρυσικόπουλος ήταν το κόντρα ρεύμα της θάλασσας καθώς και η αυξημένη αλατότητά της. «Υπήρχε συνέχεια κόντρα ρεύμα, άρα ουσιαστικά κολύμπησα πολύ περισσότερο από 130 χιλιόμετρα λόγω του ρεύματος. Η δεύτερη μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν η αλατότητα της θάλασσας. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ υψηλή εν συγκρίσει με το υπόλοιπο Αιγαίο. Οπότε από τις πρώτες ώρες πρήστηκε το στόμα μου από το αλάτι και πια δεν μπορούσα ούτε να φάω, ούτε να καταπιώ, ούτε να ανασάνω καλά. Ενώ σωματικά ήμουν έτοιμος και πολύ δυνατός, είχε πρηστεί τόσο το στόμα μου που υπέφερα από τον πόνο, όμως έκανα υπομονή και συνέχιζα. Σκεφθόμουν την προετοιμασία που έχω κάνει, το πόσο πολύ το θέλω, τις προπονήσεις μου που ξεκινούσαν ξημερώματα. Από τη στιγμή που έχεις τον στόχο στο μυαλό σου είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη». 

«Έφθασα στα όρια μου αλλά συνέχισα με την ψυχή μου» – Τι λέει στην «Κ» ο αθλητής που κολύμπησε από τη Ρόδο στο Καστελόριζο σε 64 ώρες-2

«Στις 54 ώρες έφθασα στα όριά μου»

Ήταν λίγο μετά τις 50 ώρες αδιάκοπης κολύμβησης που, όπως λέει ο υπεραθλητής στο kathimerini.gr, άρχισε να νιώθει πως φθάνει στα όρια του, χωρίς όμως να σκεφθεί ούτε μία στιγμή να τα παρατήσει. 

«Γύρω στις 54 ώρες σκέφθηκα πως βρίσκομαι στα όριά μου, ειδικά όσον αφορά στον πόνο στο στόμα. Πόναγα τόσο πολύ που έλεγα ξεπερνώ τα όρια μου αυτή τη στιγμή αλλά θα συνεχίσω με την ψυχή μου. Αυτά τα εγχειρήματα ξεφεύγουν από τα όρια του αθλητισμού. Είναι σε άλλο επίπεδο. Έχει διαφορετική υπόσταση ο χρόνος και αλλάζουν συνεχώς τα συναισθήματα. Δεν σκέφθηκα ούτε στιγμή να τα παρατήσω».

Όσον αφορά στα επόμενα σχέδια του, ο 31χρονος αναφέρει πως έχει ακόμη πολλούς στόχους που αφορούν σε μεγάλες αποστάσεις που επιθυμεί να διανύσει τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, χωρίς όμως να ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του. «Μου αρέσει να μιλάω με πράξεις και όχι με λόγια» λέει χαρακτηριστικά. 

Να σημειωθεί πως ο Σπύρος Χρυσικόπουλος είναι ο μοναδικός, εν ενεργεία, Έλληνας κολυμβητής υπερ-αποστάσεων, με πλήθος διεθνών διακρίσεων και μοναδικών επιτευγμάτων. Αποκορύφωμα της καριέρας του, η συμπερίληψη του ονόματός του στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, καθώς τον Μάιο του 2021 κολύμπησε 358.2 χλμ. σε μια εβδομάδα, στην εσωτερική πισίνα του Ο.Α.Κ.Α.

«Έφθασα στα όρια μου αλλά συνέχισα με την ψυχή μου» – Τι λέει στην «Κ» ο αθλητής που κολύμπησε από τη Ρόδο στο Καστελόριζο σε 64 ώρες-3
«Έφθασα στα όρια μου αλλά συνέχισα με την ψυχή μου» – Τι λέει στην «Κ» ο αθλητής που κολύμπησε από τη Ρόδο στο Καστελόριζο σε 64 ώρες-4

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή