Εκλογές για νέες διοικήσεις στα δικαστήρια της Αθήνας

Εκλογές για νέες διοικήσεις στα δικαστήρια της Αθήνας

Τα αποτελέσματα θα εκδοθούν αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ οι εκλεγέντες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές που διεξάγονται αύριο Σάββατο στα δικαστήρια της Αθήνας και στις εισαγγελίες, μπορεί να μην ενδιαφέρουν γενικά, όμως αποτελούν σημαντικό γεγονός για τη δικαιοσύνη, καθώς οι δικαστές ψηφίζουν για το ποιοι θα διοικούν για την επόμενη διετία τους δικαστικούς σχηματισμούς. Με άλλα λόγια ψηφίζουν για σημαντικές και νευραλγικές δικαστικές υπηρεσίες. Η εκλογική διαδικασία ξεκινάει το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώνεται αυθημερόν, ενώ οι εκλογές διεξάγονται τόσο στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο της Αθήνας, όσο και στις αντίστοιχες εισαγγελίες.

Στην Εισαγγελία της Αθήνας, από τις σημαντικότερες θέσεις της δικαιοσύνης, υποψήφιοι είναι ο έμπειρος εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος, ο οποίος είχε διατελέσει επί χρόνια και στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ έως τώρα διετέλεσε επικεφαλής στην υπηρεσία ποινικής δίωξης της Αθήνας. Συνυποψήφιά του, η εισαγγελέας Αικατερίνη Τσιρώνη. Η εκλογή στην Εισαγγελία της Αθήνας αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον μετά την αποχώρηση της σημερινής προϊσταμένης Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, που κράτησε με επιτυχία και σύνεση το τιμόνι της Εισαγγελίας την τελευταία διετία, καταγράφοντας μόνο θετικές εντυπώσεις κατά τον χρόνο της διοίκησής της.

Στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, εξίσου σημαντική δικαστική υπηρεσία, θέτει εκ νέου υποψηφιότητα η σημερινή προϊσταμένη Μαρία Γκανέ, που έχει διακριθεί για την προσοχή και τη νηφαλιότητά της αλλά και την άψογη συνεργασία με εισαγγελείς, δικηγόρους και διαδίκους. Συνυποψήφιός της, ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εκλογική αναμέτρηση τις τελευταίες ημέρες. Εισαγγελικός λειτουργός με εμπειρία και γνώσεις, ο οποίος διετέλεσε επί μακρόν αρμόδιος για την τρομοκρατία με επιτυχή θητεία.

Για το Πρωτοδικείο της Αθήνας μετά την αποχώρηση της Σοφίας Φούρλαρη, που διοίκησε την τελευταία διετία το δικαστήριο με σύνεση, υποψηφιότητα για τη θέση του προϊσταμένου θέτουν ο Σωτήρης Τσουβαλάς, έμπειρος δικαστής που είχε διατελέσει και στο παρελθόν μέλος στη διοίκηση του Πρωτοδικείου και γνωρίζει τα προβλήματά του, η Γλυκερία Ιωαννίδου, ανακρίτρια για θέματα διαφθοράς και ο Χριστόφορος Λινός, δικαστής με κύρος, ενώ για το Εφετείο της Αθήνας με την αποχώρηση της Τριανταφύλλης Δρακοπούλου που είχε ευδόκιμη θητεία, υποψηφιότητα θέτουν οι δικαστές Αθανάσιος Δαβέτας και Δημήτρης Οικονόμου.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα εκδοθούν αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ οι εκλεγέντες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου. Η ανάδειξη νέων διοικήσεων στα δικαστήρια και στις εισαγγελίες της Αθήνας αποκτούν πρόσθετη σημασία καθώς στη δικαιοσύνη αυτή την εποχή εκκρεμούν σημαντικές δίκες όπως εκείνη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και μεγάλες έρευνες όπως για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ ο φόρτος των δικαστικών υπηρεσιών από αδίκαστες υποθέσεις είναι τεράστιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή