Athens Democracy Forum: Η δημοκρατία δοκιμάζεται

Athens Democracy Forum: Η δημοκρατία δοκιμάζεται

Με την παρέμβαση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 10ου διεθνούς συνεδρίου Athens Democracy Forum, που διοργανώνει το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times και τίτλο «Δέκα χρόνια Δημοκρατίας και τώρα τι;»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την παρέμβαση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 10ου διεθνούς συνεδρίου Athens Democracy Forum, που διοργανώνει το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times και τίτλο «Δέκα χρόνια Δημοκρατίας και τώρα τι;».

Το τριήμερο συνέδριο εξελίσσεται στον χώρο του Ζαππείου και ο Ουκρανός πρόεδρος, από τη μεγάλη γιγαντοοθόνη που στήθηκε στο αίθριο, έστειλε το δικό του μήνυμα: «Στην Ουκρανία εξελίσσεται μια μάχη μεταξύ δημοκρατίας και τυραννίας». Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας μεταξύ των κοινωνιών για την προστασία της δημοκρατίας, λέγοντας ότι «πρέπει να δράσουμε μαζί, ώστε κανείς να μην μπορεί να μετατραπεί σε ολοκληρωτική απειλή για εμάς». «Η δημοκρατία ζει ανάμεσα στους πολίτες», τόνισε και πρόσθεσε ότι στη χώρα του κατάφεραν να οικοδομήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα μετά την εισβολή. Κατέληξε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για το βραβείο της πόλης της Αθήνας, που έλαβε για λογαριασμό των πολιτών της Ουκρανίας. Το βραβείο απένειμε στον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Στο βήμα είχε προηγηθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία υπογράμμισε ότι ζούμε σε μια περίοδο κρίσεων και αλλαγών. «Η πανδημία δοκίμασε τα φυσικά και ηθικά μας όρια», είπε, επισημαίνοντας κατόπιν τα τωρινά βάρη που κοιμίζει η ενεργειακή κρίση.

«Οι κοινωνίες μας μεταμορφώνονται, ως αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων», σχολίασε, ενώ αναφερόμενη στη ρωσική εισβολή σημείωσε ότι «δεν είναι μόνο μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και μία δοκιμασία για τη φιλελεύθερη δημοκρατία». Αφού υπογράμμισε τον κίνδυνο του λαϊκισμού, παρατήρησε ότι «οι κρίσεις προσφέρουν μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τις κοινωνίες μας», δίνοντας το παράδειγμα της πανδημίας, που έδρασε ως επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στην ομιλία της στο 10ο διεθνές συνέδριο Athens Democracy Forum η ΠτΔ υπογράμμισε ότι ζούμε σε μια περίοδο κρίσεων και αλλαγών.

Μπαν Κι Μουν και Τζ. Σακς

Αμέσως μετά, οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη συζήτηση ανάμεσα στον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και τον καθηγητή Τζέφρι Σακς, οι οποίοι προχώρησαν σε μια προσομοίωση διαλόγου ανάμεσα στον Αριστοτέλη και στον Κομφούκιο, με αντικείμενο την ανάγκη εξέλιξης των μοντέλων της δημοκρατίας και της διακυβέρνησης.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν καταδίκασε με ένταση τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ο κ. Σακς απέδωσε ευθύνες και στη Δύση, κάνοντας λόγο για έλλειψη ισορροπίας και συντονισμού.

Στην πρωινή συνεδρία, τα πάνελ καταπιάστηκαν με το ζήτημα της δημοκρατίας σήμερα και την ανάγκη θωράκισής της. Δεν ήταν λίγοι οι ομιλητές, από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, που υπογράμμισαν ότι «η δημοκρατία στην εποχή μας δεν είναι δεδομένη», εκφράζοντας την πεποίθηση πως η προάσπισή της συνιστά μια κοπιώδη άσκηση.

Η «διαβουλευτική δημοκρατία» βρέθηκε στο επίκεντρο, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η –αρκετά ζωντανή– παρέμβαση του καθηγητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, ο οποίος επισήμανε ότι, πέραν της προάσπισης των δικαιωμάτων και της διασφάλισης του κράτους δικαίου, η φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να εξασφαλίζει τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή