«Κινδυνεύαμε να τους χάσουμε όλους» – Διασώστριες μιλούν στην «Κ» για τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο

«Κινδυνεύαμε να τους χάσουμε όλους» – Διασώστριες μιλούν στην «Κ» για τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο

Οι περιγραφές των διασωστριών συγκλονίζουν και αποτυπώνουν πλήρως τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν στις περιοχές των ναυαγίων

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης των μεταναστών σε Κύθηρα και Λέσβο, μίλησαν στο kathimerini.gr, δύο διασώστριες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. 

Οι περιγραφές τους συγκλονίζουν και αποτυπώνουν πλήρως τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω των σφοδρών ανέμων που έπνεαν στις περιοχές των ναυαγίων.

Η κυρία Ελένη Στάθη, επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο παράρτημα των Κυθήρων, μιλώντας στην «Κ», έκανε λόγο για μία από τις δυσκολότερες αποστολές που συμμετείχε ποτέ. 

«Μάς δόθηκε σήμα για ένα ναυάγιο στην περιοχή του Διακόφτι Κυθήρων και κινητοποιηθήκαμε αμέσως. Οι εικόνες που αντικρίσαμε όταν φθάσαμε ήταν τρομακτικές. Η περιοχή σαρώνονταν από ανέμους 8, 9 μποφόρ και τα κύματα ήταν θηριώδη. Προσπάθησα να παρατηρήσω το σημείο του ναυαγίου και είδα πολύ κόσμο να έχει βγει στα βράχια στην προσπάθειά του να σωθεί. Το θέαμα ήταν σοκαριστικό. Οι άνθρωποι φώναζαν, ζητούσαν βοήθεια και ακουγόντουσαν κραυγές. Κόσμος προσπαθούσε να κολυμπήσει αλλά οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες» περιέγραψε.

Το ανάγλυφο της περιοχής που δεν επέτρεπε την πρόσβαση, ήταν αυτό που καθιστούσε την επιχείρηση σχεδόν αδύνατη. Για την κ. Στάθη ήταν μία από τις δυσκολότερες αποστολές στις οποίες συμμετείχε ποτέ. «Πρώτον, στο σημείο δεν υπήρχε πρόσβαση από πουθενά για να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους και να τους βοηθήσουμε. Έπρεπε να δουλέψουμε από ύψος και να προσπαθήσουμε να τους ανεβάσουμε με σχοινιά. Δεύτερον, είχε σφοδρό άνεμο που δεν μας επέτρεπε να κατέβουμε με ραπέλ (καταρρίχηση με σχοινιά). Τρίτον, τα κύματα ήταν τεράστια. Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύαμε να τους χάσουμε όλους. Οι άνθρωποι ήταν γαντζωμένοι πάνω στα βράχια με ό,τι δυνάμεις τους είχαν απομείνει αλλά κινδύνευαν να τους παρασύρει η θάλασσα. Καταλάβαμε ότι έπρεπε να δράσουμε με μεγάλη ταχύτητα με όποια μέσα μπορούσαμε», πρόσθεσε.

«Όταν βλέπεις ότι αυτό που κάνεις λειτουργεί δεν υπολογίζεις τίποτα»

Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο μπόρεσαν τελικά να τραβήξουν τους μετανάστες στη στεριά, η κυρία Στάθη περιγράφει την αγωνιώδη προσπάθεια: «Βρισκόμασταν σε έναν βράχο ακριβώς πάνω από τους ανθρώπους. Καταφέραμε να ασφαλιστούμε σε κάποια οχήματα της Πυροσβεστικής που είχαν φθάσει στο σημείο και αρχίσαμε να τραβάμε τους ανθρώπους με ένα σχοινί που μας δόθηκε εκείνη την ώρα. Τους ρίχναμε το σχοινί που ήταν 20 μέτρα με θηλιές διαμορφωμένες ώστε να γαντζωθούν και να μπορέσουμε να τους τραβήξουμε. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε αρχικά να βγάλουμε έξω σχεδόν τους μισούς. Στην πορεία ένας ιδιώτης έφερε ένα μεγάλο γερανοφόρο όχημα και κατεβάζαμε πλέον και έναν σάκο βαρέων υλικών, από αυτούς που μεταφέρουν τσιμέντο. Έτσι μπορούσαμε πλέον να φέρνουμε πάνω ανθρώπους από δύο σημεία. Δράσαμε με μεγάλη ταχύτητα και καταφέραμε να βγάλουμε 80 ανθρώπους σε 4 ώρες. Ο πανικός ήταν πολύ μεγάλος, κυρίως των ανθρώπων που κινδύνευαν. Ήταν σοκαρισμένοι και είχαν υποθερμία μετά από τόσες ώρες στη θάλασσα. Επίσης και η ένταση που υπήρχε από τους διασώστες ήταν μεγάλη αλλά όταν βλέπεις ότι αυτό που κάνεις λειτουργεί δεν υπολογίζεις τίποτα. Λέγαμε πάμε άλλον έναν, πάμε άλλον έναν. Για μένα ήταν άθλος αυτό που συνέβη κάτω από αυτές τις συνθήκες».

«Πολύ δύσκολες οι συνθήκες – Είχε 8 μποφόρ γεμάτα»

Από τη μεριά της, η κυρία Λυδία Αριστίδου, εθελόντρια διασώστρια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη Λέσβο, περιέγραψε, μιλώντας στο kathimerini.gr, τις προσπάθειες της ομάδας για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων από το ναυάγιο. 

«Συμμετείχα μαζί με την ομάδα στο πεζοπόρο τμήμα. Όταν έγινε το ναυάγιο μάς ήρθε σήμα από το Λιμενικό, φτάσαμε στο σημείο, και αρχίσαμε να χτενίζουμε την περιοχή για τυχόν σημάδια που θα μας οδηγούσαν σε ανθρώπους που είχαν πέσει στη θάλασσα. Οι σφοδροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έκαναν την κατάσταση πολύ δύσκολη. Μιλάμε για 8 μποφόρ γεμάτα. Επειδή η περιοχή εκεί είναι βραχώδης είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις αν υπάρχει άνθρωπος πάνω στα βράχια ή να εντοπίσεις ρούχα ή τσάντες που θα μπορούσαν να σε οδηγήσουν σε αυτούς» σημείωσε. 

Αναφερόμενη στους διασωθέντες, η κυρία Αριστίδου εξήγησε πώς κατάφεραν να προστατευτούν από τους σφοδρούς ανέμους. 

«Είδα κάποιους από τους ανθρώπους που είχαν ήδη διασωθεί. Ήταν σοκαρισμένοι και είχαν μικροτραυματισμούς και εκδορές γιατί ανέβηκαν σε ένα λοφάκι ώστε να προστατευθούν όσο μπορούσαν από τον αέρα. Οι άνθρωποι ήταν καταβεβλημένοι. Όταν σε μία βάρκα που χωρά 10 άτομα επιβιβάζονται 40 ή 50 είναι λογικό να αρχίσει να παίρνει νερά και οι άνεμοι να την οδηγούν στα βράχια. Εμείς κάναμε πολλά χιλιόμετρα σαρώνοντας όλη την περιοχή ψάχνοντας για αγνοουμένους, με τις συνθήκες να είναι ιδιαίτερα δύσκολες» κατέληξε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή