Διπλή έρευνα για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Πλεύρη

Διπλή έρευνα για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Πλεύρη

Εισαγγελική παρέμβαση με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, παράλληλα με τις πειθαρχικές διαδικασίες του ΔΣΑ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή έρευνα για τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, ο οποίος προκάλεσε επεισόδιο με ναζιστικό χαιρετισμό μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου διεξάγεται, σε δεύτερο βαθμό, η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς πέραν του δικηγορικού συλλόγου, παρενέβη χθες και η Εισαγγελία της Αθήνας. Την εισαγγελική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Αντώνης Ελευθεριάνος.

Η έρευνα, προκαταρκτική εξέταση, διατάχθηκε με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου και ήδη έχει ανατεθεί στην εισαγγελέα Μαρία Καραμανώλη, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα δίωξης και έρευνας ρατσιστικών εγκλημάτων.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, που εκπροσωπεί στη δίκη της Χ.Α. ως συνήγορος τον Ιωάννη Λαγό, ευρωβουλευτή, ο οποίος έχει καταδικαστεί όπως και τα λοιπά πρώην πολιτικά στελέχη της Χ.Α., προέβη σε ναζιστικό χαιρετισμό την περασμένη εβδομάδα, μέσα στο δικαστήριο, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, αντιδράσεις εντός και εκτός Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν δικηγόροι, παρόντες στη δικαστική αίθουσα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πώς ακριβώς συνέβη το επεισόδιο, που προκάλεσε πέραν των άλλων και πολιτικές αντιδράσεις.

Πάντως, πέραν του επεισοδίου με τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, αίσθηση έχει προκληθεί από τις αντιπαραθέσεις που σημειώνονται μέσα στη δικαστική αίθουσα στη δίκη της Χ.Α. από οπαδούς των κατηγορουμένων, αλλά και συμπαραστάτες των θυμάτων, που πολλές φορές ανταλλάσσουν συνθήματα μεταβάλλοντας τη δικαστική διαδικασία σε χώρο που δεν θυμίζει δικαστήριο. Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Σοφία Πανουτσακοπούλου, επιχειρεί με επιμονή να επιβάλει την τάξη, χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνεται το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, για το επεισόδιο με τον ναζιστικό χαιρετισμό έχει κινηθεί και ο δικηγορικός σύλλογος της Αθήνας με τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου, προκειμένου να ερευνηθεί το περιστατικό και να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το επεισόδιο με τον ναζιστικό χαιρετισμό Πλεύρη, το δικαστήριο τοποθετήθηκε αναφέροντας πως δεν ήταν εκείνη την ώρα στην έδρα, χωρίς ωστόσο να μειώνει την απαξία της κίνησης του συνηγόρου, που ελέγχεται πλέον και πειθαρχικά και ποινικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή