Κρήτη: Συχνότεροι και εντονότεροι οι κατακλυσμοί

Κρήτη: Συχνότεροι και εντονότεροι οι κατακλυσμοί

Οι μετερεωλόγοι εκτιμούν ότι πρέπει να μελετήσουν καλύτερα και να δουν εάν οι έντονες και καταστροφικές βροχοπτώσεις συνδέονται με την κλιματική αλλαγή

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν πυκνώσει τα τελευταία χρόνια οι έντονες βροχοπτώσεις στην Κρήτη, όπως αυτή που έπληξε το νησί το Σάββατο, με συνέπεια την τραγική απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών και μεγάλες καταστροφές. Ανάλογα φαινόμενα έχουμε και σε άλλα νησιά με ορεινούς όγκους, γεγονός που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, μελέτη και σοβαρά μέτρα προετοιμασίας.

«Ο συνδυασμός των μεγάλων ορεινών όγκων, κυρίως της δυτικής Κρήτης, με τα θαλάσσια συστήματα που αναπτύσσονται στα πελάγη και τροφοδοτούνται από τους υδρατμούς μπορεί να δώσει ισχυρές βροχοπτώσεις και πολύ μεγάλα φαινόμενα», εξηγεί στην «Κ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και επιστημονικά υπεύθυνος για το meteo.gr. «Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγραφεί έντονες βροχές στην Κρήτη, προκαλώντας πολλές ζημιές, καθώς και οι υποδομές αποδεικνύονται ευάλωτες. Χρονικά τα φαινόμενα αυτά περιορίζονται σε φθινόπωρο και χειμώνα, χωρίς να μειώνεται η επικινδυνότητά τους. Βεβαίως μας ανησυχούν, πρέπει να τα μελετήσουμε καλύτερα και να δούμε εάν συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», συμπληρώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν ορισμένες πολύ έντονες έως και ακραίες βροχοπτώσεις στην Κρήτη, ακόμη και ρεκόρ.

Τον Φεβρουάριο του 2019 στο οροπέδιο Ασκύφου στα Σφακιά έπεσαν 1.225 χιλιοστά ύψος βροχής μέσα στον μήνα! Πρόκειται για τρομερή ποσότητα, σίγουρα ελληνικό ρεκόρ μήνα, πιθανόν και πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

Μόνο το διήμερο 24-25 Φεβρουαρίου του 2019 έριξε 520 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 520 τόνοι ανά στρέμμα!

Ανοιξαν οι ουρανοί

Στις 20 Οκτωβρίου 2020 έπεσε πολλή βροχή στο ανατολικό Ηράκλειο, με 106 χιλιοστά, ενώ και τον επόμενο μήνα, Νοέμβριο, καταγράφηκαν ακόμη πιο ισχυρές βροχές, αυτή τη φορά στο οροπέδιο Λασιθίου. Στις 6-7 Νοεμβρίου έπεσαν μέσα σε δύο ημέρες 318 χιλιοστά βροχής (όπως κατέγραψε ο σταθμός στο χωριό Τζερμιάδο). Μερικές ημέρες μετά, στις 9-10 Νοεμβρίου, πάλι «άνοιξαν οι ουρανοί», πιο ανατολικά όμως· στα Ανώγεια έπεσαν 142 χιλιοστά και στον Πλακιά Ρεθύμνου 124 χιλ. Αλλά και το περασμένο Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, τα ύψη βροχής που έπεσε σε πολλά μέρη της Κρήτης ήταν πολύ μεγάλα. Στον Αγιο Νικόλαο μετρήθηκαν 158 χιλιοστά (σύμφωνα με τον σταθμό του δικτύου του Αστεροσκοπείου), στο Ποτάμι Λασιθίου 81 χιλιοστά, στην Ασή Γωνιά 124 χιλιοστά, στο Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου 85 χιλιοστά, ενώ οι σταθμοί της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μέτρησαν 143 χιλιοστά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και περίπου 100 χιλιοστά σε εκείνο των Χανίων.

Η πιο έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε στη Σητεία, μετατρέποντας τους δρόμους της πόλης σε ρέματα, αλλά δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή από τον σταθμό του Αστεροσκοπείου, καθώς αφού είχε μετρήσει ήδη 120 χιλιοστά έπαθε βλάβη και σταμάτησε. Εκτίμηση του κ. Λαγουβάρδου είναι πως η βροχόπτωση μπορεί να έφτασε και τα 250 χιλιοστά!

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή