Ευθ. Λέκκας: Γιατί συνέβη η κατολίσθηση στην Αγία Φωτιά

Ευθ. Λέκκας: Γιατί συνέβη η κατολίσθηση στην Αγία Φωτιά

O καθηγητής ανέφερε ότι δεν αποκλείεται το φαινόμενο αυτό να επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 μέρες σε όλη την Κρήτη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξηγήσεις για το πώς προκλήθηκε η αποκόλληση και η κατάρρευση βράχου σε ξενοδοχείο στην Αγία Φωτιά Ιεράπετρας στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο μια γυναίκα, έδωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας, ο οποίος χθες βράδυ επέστρεψε από την Κρήτη, το φαινόμενο οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις και στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς.

Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν αποκλείεται το φαινόμενο αυτό να επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 μέρες σε όλη την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ούτως ή άλλως θα υπήρχε κάποια στιγμή κατολίσθησης στο σημείο αυτό, αλλά οι βροχές, οι έντονες βροχοπτώσεις, ίσως να αφαίρεσαν την υποστήριξη του βραχώδους όγκου, με αποτέλεσμα να έχουμε την επιτάχυνση εμφάνισης των φαινομένων και εκδήλωση του φαινομένου.

Ουσιαστικά, οι προαναφερθέντες παράγοντες συνθέτουν ένα σκηνικό υψηλού κινδύνου, με τον κ. Λέκκα να επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δομούμε, να χτίζουμε κτίρια ή κατασκευές και υποδομές όταν οι συνθήκες αυτές είναι παρόμοιες.

«Θα πρέπει να επισημάνουμε για μία φορά ακόμα τον κίνδυνο ότι πρέπει να υπάρξει ένας χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα όταν αφορά τουριστικά καταλύματα, τα οποία έχουμε ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία», σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Μιλώντας για το τι πρέπει να αλλάξει για να μη ξαναδούμε τέτοιες τραγωδίες, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι υπάρχει ήδη το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, που κάποιος για να κάνει μια κατασκευή ή για να επεκτείνει τον πολεοδομικό ιστό μιας περιοχής χρειάζονται απαραίτητες γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες.

«Όμως οι κατά τόπους υπηρεσίες συνήθως δεν είναι τόσο αυστηρές και ενδίδουν σε πιέσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε όλη αυτή την εικόνα. Θα πρέπει να αναφερθώ ότι 50 χιλιόμετρα δυτικότερα της περιοχής αυτή τη στιγμή χτίζεται ένα ολόκληρο ξενοδοχείο πάνω σε ένα από τα πιο ενεργά ρήγματα της Ευρώπης και το έχουμε επισημάνει. Αλλά βεβαίως αυτό δεν αρκεί για να σταματήσει η δραστηριότητα στην περιοχή και να δοθούν οι άδειες», υπογράμμισε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή