Kακοκαιρία το Σαββατοκύριακο: «Βουτιά» στη θερμοκρασία – Ποιες περιοχές και πότε θα δεχτούν μεγάλη βροχόπτωση

Kακοκαιρία το Σαββατοκύριακο: «Βουτιά» στη θερμοκρασία – Ποιες περιοχές και πότε θα δεχτούν μεγάλη βροχόπτωση

Οι μετεωρολόγοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μιλούν στην «Κ» για την κακοκαιρία express που θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα προκαλώντας ταυτόχρονα βουτιά της θερμοκρασίας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μια σοβαρή αλλά αναμενόμενη για την εποχή κακοκαιρία χαρακτηρίζει αυτή που θα κάνει την εμφάνιση της από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 5/11/2022 και θα διαρκέσει μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 6/11/2022, επηρεάζοντας όλη τη χώρα, ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως λέει ο ίδιος: «Το βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει για δύο ημέρες ολόκληρη τη χώρα ξεκινώντας από το Ιόνιο πέλαγος και τη Δυτική Ελλάδα και μετακινούμενο σταδιακά στα ανατολικά. Το σύστημα των βροχοπτώσεων θα επηρεάσει και την Αττική από το απόγευμα του Σαββάτου και έπειτα. Την Κυριακή, το σύστημα θα κινηθεί ανατολικότερα, προς Εύβοια, νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Κρήτη, αλλά, ανά διαστήματα θα βρέχει και στην υπόλοιπη χώρα».

Η βουτιά της θερμοκρασίας και οι περιοχές που θα δεχτούν μεγάλα ύψη βροχής

Για κακοκαιρία-εξπρές ερχόμενη από τη νότια Ιταλία κάνει λόγο και ο φυσικός, μετεωρολόγος και συνεργάτης του meteo, Σταύρος Ντάφης. «Αν και γρήγορη, θα προλάβει να ενισχύσει σημαντικά του ανέμους» λέει στην «Κ» ο κ. Ντάφης. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα: 25-26 βαθμοί Κελσίου στα κεντρικά της χώρας. Οι άνεμοι θα είναι νοτιάδες και η έντασή τους στα πελάγη θα φτάσει ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Οι βροχές στην Αττική, σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, θα ξεκινήσουν το Σάββατο αργά το απόγευμα- βράδυ και προς το ξημέρωμα της Κυριακής θα πάρουν τα χαρακτηριστικά καταιγίδας, σύντομης μεν, αξιόλογης δε. Βροχές θα δουν το Σάββατο το βράδυ και η Μακεδονία και η Θράκη.

Το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει την Κυριακή 6/11/2022 όταν και η θερμοκρασία θα κάνει μέσα σε λίγες ώρες βουτιά κατά 8 βαθμούς και από τους 25 βαθμούς, θα πέσει στους κάτω από τους 20- ο μέσος όρος της θερμοκρασίας την Κυριακή θα είναι από 15 έως 19 βαθμοί Κελσίου τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι από νοτιάδες θα γυρίσουν σε βοριάδες και θα φτάσουν τοπικά στα πελάγη τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μια μικρή άνοδο την επόμενη μέρα Δευτέρα 7/11/2022, αλλά σε γενικές γραμμές θα παραμείνει αρκετά πιο χαμηλή από αυτήν που βλέπουμε την εβδομάδα που διανύουμε.

Σχετικά με τις περιοχές που θα δεχτούν μεγάλα ύψη βροχής αυτές είναι σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, η Ήπειρος και τα Επτάνησα ενώ παρόμοιο αναμένεται το σκηνικό και στην Εύβοια, κάτι που σύμφωνα με τον συνεργάτη του meteo, μπορεί να κάνει την κατάσταση δύσκολη στις πυρόπληκτες περιοχές.

Όσο για την κατηγορία της βροχόπτωσης θα μπορεί να ανακοινωθεί με σιγουριά αύριο Παρασκευή, οπότε και οι μετεωρολόγοι θα έχουν περισσότερα στοιχεία στα χέρια τους, αλλά η κατηγορία 3 έχει ήδη «κλειδώσει».

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή