«Κιβωτός του Κόσμου»: Κατάθεση αγοριού για περιστατικό κακοποίησης που έγινε το 2021 στη Χίο

«Κιβωτός του Κόσμου»: Κατάθεση αγοριού για περιστατικό κακοποίησης που έγινε το 2021 στη Χίο

Κατάθεση για τα όσα βίωσε σε δομή της ΜΚΟ στη Χίο έδωσε ένα νεαρό αγόρι

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πόρτα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής πέρασε σήμερα Παρασκευή ένα νεαρό αγόρι το οποίο φέρεται να είχε κακοποιηθεί από στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου» το 2021 σε δομή της ΜΚΟ στη Χίο. 

Όπως έγραψε και χθες η «Κ», το εν λόγω περιστατικό έγινε τότε γνωστό χάρη σε μαρτυρία ατόμου που φιλοξενείτο εκεί. Μπαίνοντας σε δωμάτιο είχε εντοπίσει άθελά του το καταγγελλόμενο στέλεχος της ΜΚΟ να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με νεαρό αγόρι. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία. Όταν ωστόσο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απευθύνθηκαν στο θύμα, εκείνο αρνήθηκε να καταθέσει όσα φέρεται να είχε βιώσει. 

Πλέον, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται, το περιστατικό αναμένεται να επανεξεταστεί. 

Υπενθυμίζεται πως στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας βρίσκεται ιδιαίτερα προβεβλημένο μέλος της «Κιβωτού του Κόσμου» για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών σε δομές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελία της Αθήνας έπειτα από καταγγελία που διαβιβάστηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη. Το περιεχόμενό της αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρό με αποτέλεσμα να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, η οποία ανετέθη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Τετάρτης (16/11) κατέθεσε στο «Ανηλίκων» της Ασφάλειας ένας 19χρονος που φέρεται να έπεσε θύμα κακοποίησης. Ο νεαρός φιλοξενήθηκε επί σειρά ετών σε δομή της «Κιβωτού», ενώ το τελευταίο διάστημα κατοικεί σε διαμέρισμα που του έχει παραχωρήσει η ΜΚΟ μαζί με τη μητέρα του.

Ανάμεσα σε όσα είπε στους αστυνομικούς είναι ότι το μέλος της ΜΚΟ έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του, ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής καθώς και ότι το 2021 το συγκεκριμένο πρόσωπο ασέλγησε σε βάρος του.

Από τη μεριά της, η «Κιβωτός του Κόσμου», σε ανακοίνωσή της, δήλωσε άγνοια για τα παραπάνω και δήλωσε πρόθυμη να παράσχει όσα στοιχεία απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Η Κιβωτός δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Πατέρας Αντώνιος: Δεν γνωρίζω κάτι για τις καταγγελίες

Απόλυτη άγνοια για την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Κολωνό δήλωσε ο ιδρυτής της οργάνωσης, πατέρας Αντώνιος.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον Alpha, δεν γνωρίζει ούτε την ταυτότητα του φερόμενου θύματος ούτε αυτή του φερόμενου δράστη. Υποστήριξε, δε, ότι τις καταγγελίες «τις μάθαμε από δημοσίευμα, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο».

«Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επίθετό του», είπε αναφορικά με την καταγγελία του 19χρονου σήμερα παιδιού στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. «Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε στοιχεία και δεν έχουμε στοιχεία, αλλά δεν έχουμε απάντηση», προσθέτοντας ότι «όχι, δεν με κάλεσε κανείς».

Ωστόσο, σε άλλο σημείο της συζήτησης είπε ότι υποπτεύεται ότι μπορεί να έκαναν την καταγγελία κάποια παιδιά που έφυγαν από το ίδρυμα. Σημειώνεται ότι στη συνέχεια ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» υπονόησε ότι οι καταγγελίες είναι αποκύημα της φαντασίας των φερόμενων θυμάτων. Χαρακτηριστικά είπε: «Εμείς φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα, είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, που δεν ήξεραν από όρια, που θέλουν να παραβατούν. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να μας συγχωρέσουν ότι “πήραμε” τη θέση του φυσικού τους γονιού».

Για το πρόσωπο του φερόμενου δράστη, ο πατέρας Αντώνιος δήλωσε πάλι άγνοια, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες υποψίες. Ανέφερε απλά ότι στη δομή στον Κολωνό είναι συνολικά 30 άτομα, μαζί με το προσωπικό.

«Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι», ανέφερε.

Για περιστατικό σωματικής κακοποίησης που είχε καταγγελθεί φέτος το καλοκαίρι από πρώην υπάλληλο της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο, ο πατέρας Αντώνιος παραδέχτηκε ότι πράγματι υπάρχει τέτοια καταγγελία, είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα και ότι ο καταγγελλόμενος παιδαγωγός έχει απομακρυνθεί προσωρινά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο καταγγέλλων πρώην υπάλληλος απολύθηκε γιατί «ήταν πολύ εριστικός» και «δεν έκανε για αυτή τη δουλειά», υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν παρών σε περιστατικό κλοπής.

Τέλος, ο ιδρυτής της ΜΚΟ σημείωσε ότι οι παιδαγωγοί και οι εθελοντές της οργάνωσης καταθέτουν το ποινικό του μητρώο και λαμβάνουν εκπαίδευση.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή