Μεταναστευτικό: Σχέδιο τριών σημείων από την Κομισιόν

Μεταναστευτικό: Σχέδιο τριών σημείων από την Κομισιόν

Σχέδιο 20 σημείων ανακοίνωσε χθες η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη Μεσόγειο λόγω της αυξανόμενης πίεσης των μεταναστευτικών ροών.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σχέδιο 20 σημείων ανακοίνωσε χθες η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη Μεσόγειο λόγω της αυξανόμενης πίεσης των μεταναστευτικών ροών. Το 2022, περίπου 90.000 μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μπανγκλαντές πέρασαν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης και της Τυνησίας –50% περισσότεροι από το 2021– υπό αντίξοες συνθήκες. Το ζήτημα της ανακατανομής προσφάτως προκάλεσε εντάσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας, όταν το Παρίσι αρνήθηκε να υποδεχθεί 3.500 μετανάστες, επειδή η Ρώμη δεν επέτρεψε την αποβίβαση όλων των αιτούντων άσυλο του πλοίου «Ocean Viking». Στον απόηχο της διαμάχης, η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε ένα έκτακτο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων για τις 25 Νοεμβρίου, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση όλων των μεταναστευτικών οδών.

Το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο θα βρεθεί στο τραπέζι την Παρασκευή, αφορά τρεις πυλώνες δράσης: την ενίσχυση της συνεργασίας με τους εταίρους της Ε.Ε. με έμφαση στις τρίτες χώρες από όπου προέρχονται οι μεταναστευτικές ροές για καλύτερη διαχείριση των συνόρων, τη βελτίωση του συντονισμού των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και την καλύτερη εφαρμογή του εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης, ο οποίος είχε συμφωνηθεί τον Ιούνιο του 2022 με διάρκεια ενός έτους λόγω της αποτυχίας να βρεθεί κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών-μελών για ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για το μεταναστευτικό – διαδικασία η οποία βρίσκεται στον «πάγο» εδώ κάποια χρόνια.

H τσεχική προεδρία διοργανώνει έκτακτο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση όλων των μεταναστευτικών οδών.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή επιθυμεί την επιτάχυνση της εφαρμογής του μηχανισμού για την παροχή ταχείας υποστήριξης στα κράτη-μέλη που δέχονται αφίξεις διά θαλάσσης, την ενίσχυση της ευελιξίας, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών και την εφαρμογή της χρηματοδότησης εναλλακτικών μέτρων αλληλεγγύης. Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη διεξαγωγή αξιολόγησης της κατάστασης στην Κεντρική Μεσόγειο από τον Frontex από κοινού με τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, στενότερο συντονισμό με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και προώθηση της θέσπισης ενός ειδικού πλαισίου και κατευθυντηρίων γραμμών για τα πλοία, με ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Η μείωση των ροών προς την Ε.Ε. και η δίκαιη κατανομή μέσω της επίτευξης ενός ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση έχουν αποτελέσει εδώ και καιρό αίτημα των κρατών της Μεσογείου –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– που αισθάνονται δυσανάλογο το βάρος ως χώρες πρώτης υποδοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή