Επεισόδια μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά

Επεισόδια μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας πυροδότησε χθες η είδηση του θανάτου του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη, που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από πυρά αστυνομικού στις 5 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας πυροδότησε η είδηση του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη, του 16χρονου Ρομά που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από πυρά αστυνομικού στις 5 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην πορεία που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα στην Αθήνα, στην οποία δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων. Στο τέλος της συγκέντρωσης, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, με την ΕΛ.ΑΣ. να «επιστρατεύει» το όχημα ρίψης νερού. Η αστυνομία προχώρησε σε 23 προσαγωγές.

Με ρίψεις μολότοφ και δακρυγόνων από διαδηλωτές και αστυνομικούς «έκλεισαν» και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Νωρίτερα, επεισόδια είχαν σημειωθεί και σε Ασπρόπυργο, Ρόδο και Χαλκίδα όταν ομάδες Ρομά έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και λάστιχα ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του Κώστα Φραγκούλη. Στον Ασπρόπυργο, η φωτιά επεκτάθηκε στις γραμμές του Προαστιακού με αποτέλεσμα τα δρομολόγια να διακοπούν προσωρινά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε τη λύπη και τη συμπαράστασή του στους γονείς του 16χρονου, επισημαίνοντας πως η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, «η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες». Οπως έγινε γνωστό, μετά την ανακοίνωση για τον θάνατο του 16χρονου, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διέταξε όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας να τεθούν σε γενική επιφυλακή. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες, ενώ από τα κέντρα Αμεσης Δράσης διαβιβάστηκε στις μονάδες «πρώτης γραμμής» (ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, κ.λπ.) να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και μετά τη βάρδιά τους, μέχρι νεωτέρας.

Ολες οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας τέθηκαν σε γενική επιφυλακή μόλις ανακοινώθηκε ότι ο 16χρονος έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Η καταδίωξη

Υπενθυμίζεται πως ο 16χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από πυρά αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη. Ολα συνέβησαν όταν ο νεαρός πήγε να βάλει 20 ευρώ βενζίνη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Μοναστηρίου και έφυγε χωρίς να πληρώσει. Ο πρατηριούχος κατήγγειλε το περιστατικό και δευτερόλεπτα μετά δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν και καταδίωξαν τον 16χρονο. Σύμφωνα με την επίσημη αστυνομική εκδοχή, ο νεαρός δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των αστυνομικών που τον καλούσαν να σταματήσει αλλά, αντιθέτως, προσπάθησε να διαφύγει κινούμενος προς οικισμό Ρομά στην περιοχή των Διαβατών. Στην προσπάθειά του αυτή επιχείρησε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., να εμβολίσει μία υπηρεσιακή μοτοσικλέτα.

Ο αστυνομικός που κατηγορείται για τον θάνατο του παιδιού, στην απολογία του υποστήριξε ότι αρχικά δεν αντιλήφθηκε ότι έχει τραυματίσει τον οδηγό του αυτοκινήτου, τονίζοντας παράλληλα πως σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να τον σκοτώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή