Παρακολουθήσεις: Αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ για ίχνη του Predator

Παρακολουθήσεις: Αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ για ίχνη του Predator

Αναζητώντας τα ίχνη που μπορεί να έχει αφήσει το παράνομο λογισμικό Predator, μέσω του οποίου υπήρξε παγίδευση των τηλεφώνων του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές απέστειλαν αίτημα στις ΗΠA

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζητώντας τα ίχνη που μπορεί να έχει αφήσει το παράνομο λογισμικό Predator, μέσω του οποίου υπήρξε παγίδευση των τηλεφώνων του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές απέστειλαν αίτημα στις ΗΠA. Το αίτημα είναι για δικαστική συνδρομή, καθώς κατά την αποστολή των μηνυμάτων sms που εστάλησαν στους δύο αποδέκτες για παρακολούθησή τους, εμφανίστηκε ότι αυτά είχαν αποσταλεί από τις ΗΠΑ.

Η δικαστική συνδρομή αιτιολογείται από ελληνικής πλευράς, όπως προβλέπει ο νόμος, με την παράθεση των διατάξεων του νόμου για την παραβίαση των οποίων γίνεται η έρευνα. Ως αδικήματα τα οποία διερευνώνται στην προκειμένη περίπτωση για τους Ανδρουλάκη και Κουκάκη, αναφέρονται οι παραβιάσεις της νομοθεσίας που διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών, αλλά και οι αντίστοιχες παραβιάσεις της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.

Πάντως τα συγκεκριμένα αδικήματα τα οποία διαθέτουν την απαξία που τους προσδίδει ο νόμος, δεν φαίνεται να ανήκουν σε εκείνα που σε κάθε περίπτωση ανοίγουν τις πόρτες των δικαστικών συνδρομών, αν και αυτά προβλέπονται ως παραβάσεις της νομοθεσίας για τις οποίες γίνονται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οι έρευνες.

Παράλληλα οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει από το καλοκαίρι την έρευνα, μετά τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων, συνεχίζουν υπό καθεστώς μυστικότητας να εξετάζουν μάρτυρες από την ΕΥΠ ή από τις εμπλεκόμενες με το παράνομο λογισμικό εταιρείες, ενώ η Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αναλάβει την έρευνα για όσα κατασχέθηκαν πρόσφατα –κατά την εισαγγελική έφοδο– σε γραφεία και σπίτια των ελεγχόμενων για το Predator εταιρειών. Η έφοδος των εισαγγελέων έγινε πριν από λίγες ημέρες σε γραφεία και σπίτια εταιρειών, που είτε διέθεταν στη χώρα μας το Predator είτε είχαν εμπλακεί στην πώλησή του εκτός Ελλάδος.

Πάντως, η έφοδος των εισαγγελέων είναι άγνωστο αν προσέδωσε στην έρευνα χρήσιμα στοιχεία, καθώς πραγματοποιήθηκε έπειτα από καιρό από τότε που έγιναν οι καταγγελίες, καθώς η ΑΔΑΕ –η ανεξάρτητη Αρχή που προχώρησε το καλοκαίρι σε έλεγχο δύο εταιρειών, της Intellexa και της Krikel– δεν βρήκε παρά αναποδογυρισμένα τραπέζια και σπασμένες καρέκλες. Πέραν όμως της εισαγγελικής έρευνας, αναμένεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η έκδοση γνωμοδότησης προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο, ποιοι δικαιούνται να ζητούν ενημέρωση από τις εταιρείες-τηλεφωνικούς παρόχους για τυχόν παρακολούθησή τους και πώς η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται με νομιμότητα και όπως προβλέπει ο νόμος.

Το θέμα προέκυψε, όταν την περασμένη εβδομάδα η ΑΔΑΕ ζήτησε για λογαριασμό του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ενημέρωση για το αν είχαν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ, με αποτέλεσμα η εταιρεία-πάροχος να απευθυνθεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για τη νομιμότητα ή μη της παροχής των επίμαχων στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή