«Οικογενειακή επιχείρηση» η συμμορία που είχε «ανοίξει» σπίτια σε όλη την Ελλάδα – Ο τρόπος δράσης και τα συνθηματικά

«Οικογενειακή επιχείρηση» η συμμορία που είχε «ανοίξει» σπίτια σε όλη την Ελλάδα – Ο τρόπος δράσης και τα συνθηματικά

Η οργάνωση δρούσε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Αθήνα μέχρι το Ρέθυμνο της Κρήτης, ενώ η λεία που αποκόμισαν τα μέλη της από τις παράνομες δραστηριότητες τους ξεπερνά τις 600.000 ευρώ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καρέ καρέ περιγράφεται στο διαβιβαστικό που σχηματίστηκε από τις Αρχές η δράση της εγκληματικής οργάνωσης που είχαν συστήσει Ρομά οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία κλοπών από οικίες στην ελληνική επικράτεια.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η οργάνωση είχε αναπτύξει δραστηριότητα σε 24 περιοχές της Ελλάδας, από την Αθήνα μέχρι το Ρέθυμνο της Κρήτης, ενώ η λεία που αποκόμισαν τα μέλη της από τις παράνομες δραστηριότητες τους ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η δράση τους εκτείνεται χρονικά τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2022 και πρόκειται για πρόσωπα που συνδέονταν με συγγενικούς δεσμούς. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός πως στις κλοπές συμμετείχαν μία μητέρα με τα δύο παιδιά της, δύο αδερφές και ένα ανδρόγυνο.

Το modus operandi

Προκειμένου να μην κινούν υποψίες οι κατηγορούμενοι δρούσαν με συγκεκριμένο τρόπο δράσης. 

Ειδικότερα:

  • Η δράση τους λάμβανε χώρα πρωινές και μεσημεριανές ώρες.
  • Δρούσαν εντός αστικών πόλεων σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπου μετέβαιναν με οχήματα ιδιοκτησίας τους. Τα οχήματα που είχαν εναλλάσσονταν προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτά. Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούσαν νομίμως κατεχόμενα αυτοκίνητα, ιδιοκτησίας των ιδίων ή οικείων τους προσώπων ώστε σε ενδεχόμενο έλεγχο να μην κινήσουν τις υποψίες των Αρχών, αλλά να δικαιολογούν τις περισσότερες φορές την κίνηση και την παραμονή τους στο σημείο ελέγχου.
  • Επέλεγαν διαμερίσματα πολυκατοικιών που βρίσκονταν συνήθως κοντά σε σημεία που λάμβανε χώρα λαϊκή αγορά, καθώς γνώριζαν ότι είναι πολύ πιθανό οι ένοικοι που μεταβαίνουν στη λαϊκή να μην ασφαλίζουν τις κεντρικές πόρτες των διαμερισμάτων τους.
  • Επέλεγαν πάντα ανασφάλιστες πόρτες (χωρίς να είναι κλειδωμένες) του διαμερίσματος όπου ο ιδιοκτήτης δεν είχε κλειδώσει και με τη χρήση πιθανόν τηλεκάρτας ή ταυτότητας, παραβίαζαν την κεντρική πόρτα χωρίς να αφήνουν ίχνη παραβίασης. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάπραξη της κλοπής, δύο άτομα ενεργούσαν στις οικίες και ένα ή δύο άτομα βρίσκονταν στο όχημα διαφυγής. 
  • Για να αποφεύγουν τα «περίεργα» βλέμματα παρίσταναν τους πωλητές αντικειμένων, όπως μάσκες, βεντάλιες, στυλό και λοιπά μικροαντικείμενα. Ακολούθως χτυπούσαν τα κουδούνια διαμερισμάτων προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι ένοικοι βρίσκονταν εντός του σπιτιού. Όταν ήταν σίγουροι ότι λείπουν τότε με τη χρήση αντικειμένου, πιθανόν τηλεκάρτας ή αστυνομικής ταυτότητας, παραβίαζαν χωρίς ίχνη διάρρηξης όποια πόρτα διαμερίσματος δεν ήταν κλειδωμένη. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως οι δράστες ξεβίδωναν το ματάκι ασφαλείας της πόρτας προκειμένου να σιγουρευτούν ότι δεν βρισκόταν κανείς εντός του διαμερίσματος-στόχου.
  • Όταν εισέρχονταν στα διαμερίσματα αφαιρούσαν χρήματα και τιμαλφή χωρίς να προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στον χώρο.

Οι φράσεις – κλειδιά

Προκειμένου να αποφεύγουν τους ελέγχους των Αρχών και να κρύβουν τα ίχνη τους, τα μέλη της οργάνωσης επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω κωδικοποιημένων φράσεων. 

Ειδικότερα, όταν έλεγαν «περπατάμε» σήμαινε αναζητούμε στόχο – οικία, «είμαστε για τσοριμπάι» σήμαινε είμαστε για κλοπή, «τσορνό» σήμαινε ο τσιλιαδόρος και «κογιανά» σήμαινε κλοπιμαία. 

Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη διάπραξη της κλοπής, τα μέλη της οργάνωσης μιλούσαν με σιγανή φωνή, ήταν αγχωμένοι και «λαχανιασμένοι», ενώ μετά την πάροδο λίγων λεπτών και αφού είχε διασφαλιστεί η διαφυγή τους από τον χώρο της κλοπής, επανέρχονταν στον φυσιολογικό τρόπο με τον οποίο συνομιλούσαν (με δυνατή φωνή και ήρεμο τόνο).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες είχαν μαζί τους, κατά την τέλεση των κλοπών, ένα μικρό παιδί προκειμένου να μην κινούν υποψίες. 

Οι συλλήψεις

Για την υπόθεση συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης (12/1), σε περιοχές της Αττικής, στην Πάτρα, στην Θεσσαλονίκη και στη Λαμία, συνολικά 11 ημεδαποί (έξι άνδρες – πέντε γυναίκες), μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Για την σύλληψη των δραστών οργανώθηκε ευρείας κλίμακα αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, η οποία υλοποιήθηκε με την συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας της ΟΠΚΕ και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Πατρών, Λαμίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης / ΤΠΚΕ, της Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι. Θεσσαλονίκης, των Τμημάτων Ασφαλείας Δέλτα Θεσσαλονίκης, Ευόσμου, Ιλίου, Ξάνθης, Βέροιας, Λειβαδιάς και της ΟΠΚΕ Kαματερού.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας ακόμη 10 μελών της οργάνωσης (τέσσερις άνδρες – έξι γυναίκες), που βαρύνονται με τα προαναφερόμενα αδικήματα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή