Υπόθεση Σάρα Μαρντίνι: Ακυρώθηκαν οι κατηγορίες κατασκοπείας κατά των 24 κατηγορούμενων

Υπόθεση Σάρα Μαρντίνι: Ακυρώθηκαν οι κατηγορίες κατασκοπείας κατά των 24 κατηγορούμενων

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του ΟΗΕ που ζητούσε από τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες κατά της Σάρα Μαρντίνι και των υπόλοιπων 23 κατηγορούμενων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ακύρωση των πλημμεληματικών κατηγοριών για τους 24 διασώστες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για το μεταναστευτικό (γνωστή και ως υπόθεση Σάρα Μαρντίνι) προχώρησε ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Λέσβου.

Eίχε προηγηθεί σχετική πρόταση από τον εισαγγελέα που έκανε δεκτές τις ενστάσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων.

Η απόσυρση αφορά στα πλημμελήματα της κατασκοπείας, της πλαστογραφίας και της παράνομης ακρόασης ραδιοσυχνοτήτων. Η εκδίκαση των συγκεκριμένων αδικημάτων είχε προχωρήσει έπειτα από πέντε χρόνια (από το 2018) λόγω κινδύνου παραγραφής τους και έπειτα από σειρά αναβολών. Mε τις ενστάσεις των συνηγόρων να γίνονται δεκτές, οι κατηγορίες δεν αποσύρονται, αλλά ακυρώνονται και πλέον θα παραγραφούν λόγω παρέλευσης του χρονικού διαστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν:

  • η Σάρα Μαρντίνι, Σύρια πρόσφυγας που μαζί με την αδερφή της έγιναν διάσημες από την ταινία «The Swimmers» στο Netflix 
  • ο Ιρλανδός Seán Binder, εργαζόμενος στην οργάνωση ERCI
  • ο υπεύθυνος της οργάνωσης, Νάσος Καρακίτσος
  • ο Γερμανός συνταξιούχος Πίτερ Γουίτεμπεργκ, ο οποίος μίλησε στην «Κ» και εξήγησε πώς αποφάσισε να βοηθήσει ανθρώπους στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικά βρέθηκε κατηγορούμενος.

Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Μυτιλήνης ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, έπειτα από τέσσερα χρόνια αναβολών. Όλοι οι συνήγοροι είχαν κάνει ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου και της προδικασίας, καθώς υπήρχαν πολλά νομικά λάθη.

Ο δικηγόρος της Σάρα Μαρντίνι στην «Κ»

Όπως δήλωσε στην «Κ» ο Ζαχαρίας Κεσσές, ένας εκ των δικηγόρων της Σάρα Μαρντίνι, η παραπομπή σε δίκη για τα πλημμελήματα αυτά κρίθηκε άκυρη γιατί δεν είχε μεταφραστεί πλήρως το κατηγορητήριο (όπως προβλέπει ο νόμος), το οποίο εξάλλου ήταν ασαφές και αόριστο.

Από την άλλη, εκκρεμεί η έρευνα για τις κακουργηματικές κατηγορίες κατά των 24 (μεταξύ άλλων σύσταση και υποστήριξη εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση μεταναστών, απάτη).

«Έπειτα από 5 χρόνια ταλαιπωρίας και αλλεπάλληλα λάθη, τελείωσε το πρώτο κομμάτι μιας υπόθεσης η οποία εντάσσεται σε μια μεγαλύτερη προσπάθεια ποινικοποίησης της ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε ο κ. Κεσσές, προσθέτοντας ότι στο εδώλιο βρέθηκαν απλοί άνθρωποι, φοιτητές και συνταξιούχοι που είχαν έρθει για μικρό χρονικό διάστημα στη Λέσβο για να βοηθήσουν με το προσφυγικό.

Παρέμβαση ΟΗΕ

Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης, είχε προηγηθεί παρέμβαση από τον ΟΗΕ που ζητούσε να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες κατά των 24.

«Δίκες σαν και αυτές προκαλούν βαθιά ανησυχία καθώς ποινικοποιούν τον εθελοντισμό που σώζει ζωές και δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο» δήλωσε για την πολύκροτη δίκη, η Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Λιζ Θροσέλ, όπως μεταδίδει το AFP.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή