Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το πρωτόκολλο, οι υψηλοί προσκεκλημένοι και το σχέδιο ασφαλείας με drones

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το πρωτόκολλο, οι υψηλοί προσκεκλημένοι και το σχέδιο ασφαλείας με drones

Πλήθος εστεμμένων και μελών βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη και όχι μόνο αναμένεται να παραστεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα τελεστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήθος εστεμμένων και μελών βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη και όχι μόνο αναμένεται να παραστεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα τελεστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Προ της τελετής, η σορός του τέως βασιλιά θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου από τις 6 έως τις 10.30 το πρωί, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε χθες το προσωπικό του γραφείο, τονίζοντας πως, αντί στεφάνων, η οικογένεια του εκλιπόντος έχει ζητήσει να γίνουν δωρεές σε ένα από τα ιδρύματα «Ελπίδα», «Axion Hellas», Φιλανθρωπικό Σωματείο «Aurora» ή σε κάποιον άλλο κοινωφελή οργανισμό.

Στην τελετή αναμένεται να παραστούν ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, και ανιψιός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με τη σύζυγό του βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας, ενώ η μητέρα του Φελίπε, βασίλισσα Σοφία όπως και η πριγκίπισσα Ειρήνη, αδελφές του εκλιπόντος, βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Παρών αναμένεται να είναι και ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, όπως και η πριγκίπισσα Χριστίνα της Ισπανίας. Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, αδελφές της Αννας-Μαρίας, ο Ολλανδός βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος, η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας και η πρώην βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη επίσης αναμένεται να παραστούν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το πρωτόκολλο, οι υψηλοί προσκεκλημένοι και το σχέδιο ασφαλείας με drones-1
Στην τελετή αναμένεται να παραστούν, μεταξύ άλλων, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη σύζυγό του βασίλισσα Λετίσια (δεξιά) και η βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας (πάνω αριστερά). Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος (κάτω αριστερά) είναι πιθανόν να έρθει επίσης στην Ελλάδα για την κηδεία.

Δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί ποια μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογενείας θα την εκπροσωπήσουν, με τον βασιλιά Κάρολο, δεύτερο εξάδελφο του εκλιπόντος, να μην μπορεί να παραστεί, λόγω πρωτοκόλλου που επιτρέπει την παρουσία του μόνο σε κηδείες ηγετών κράτους. Πάντως λέγεται ότι μπορεί να παραστούν στην κηδεία η βασιλική πριγκίπισσα Αννα ή ο πρίγκιπας Εδουάρδος, δύο από τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ και του πρίγκιπα Φιλίππου. Υπάρχει πιθανότητα να έρθει στην Ελλάδα και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Ουίλιαμ, ένας εκ των νονών του οποίου ήταν και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Για την κηδεία είναι πιθανό να έρθουν στη χώρα εκπρόσωποι και άλλων βασιλικών οικογενειών, όπως ο πρίγκιπας Ράντου της Ρουμανίας, ο Αλβέρτος του Μονακό, ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών, ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος, και ο Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος της Σουηδίας και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος και η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας. Μέλη των βασιλικών οικογενειών της Νορβηγίας, του Λουξεμβούργου και της Ιορδανίας, μεταξύ άλλων χωρών, θα παραστούν επίσης στην τελετή, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Εξωτερικά του ιερού ναού θα δημιουργηθεί περίμετρος με τη χρήση κιγκλιδωμάτων, ενώ ο σχεδιασμός ασφαλείας προβλέπει την παρουσία 1.000 αστυνομικών.

Η ταφή θα γίνει στο Τατόι, όπου είναι επίσης θαμμένοι ο πατέρας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βασιλιάς Παύλος, και η μητέρα του, βασίλισσα Φρειδερίκη.

Drone στη Μητρόπολη

Σχέδιο ασφαλείας για τη νεκρώσιμο ακολουθία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, τη Δευτέρα έχει καταστρώσει η αστυνομία. Σ’ αυτό αναμένεται να μετάσχουν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Επισήμων, της Τροχαίας, της Ασφάλειας Αττικής καθώς και της Αντιτρομοκρατικής. Υπάρχει πρόβλεψη για τη διαχείριση των πολιτών που θα συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη Αθηνών όπου πρόκειται να τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία, καθώς επίσης και για τη μετακίνησή τους στο Τατόι.

Στο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών, η πρόσβαση των προσκεκλημένων θα γίνεται με διαπιστεύσεις. Σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα, εντός του ναού αναμένεται να μπουν 187 άτομα. Οι 130 απ’ αυτούς πρόκειται να αφιχθούν στην Ελλάδα από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Εξωτερικά του ναού θα δημιουργηθεί μια περίμετρος με τη χρήση κιγκλιδωμάτων, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει εκτός από έντονη παρουσία ενστόλων και χρήση drones. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πόσοι από τους 187 προσκεκλημένους θα μεταβούν στο Τατόι για την ταφή, μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μετακίνησή τους θα γίνει με ειδικά μισθωμένα βαν και μέσω δρομολογίων που έχει προβλέψει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας έχει ο έλεγχος της πρόσβασης στο σημείο ταφής καθώς είναι ένας ανοικτός χώρος, με τους αστυνομικούς να σχεδιάζουν μια μεγάλη ακτίνα ασφαλείας γύρω από το συγκεκριμένο σημείο. Εν τω μεταξύ, μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων. Ενδεικτικά, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας αναμένεται στην Αθήνα την Κυριακή το μεσημέρι, ενώ ο μέγας δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου την Κυριακή το απόγευμα.

Η νεκρώσιμος ακολουθία είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι, ενώ η μετακίνηση προς το Τατόι για την ταφή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στη 1 μ.μ.

Η εκπροσώπηση της κυβέρνησης

Το πρωί της Παρασκευής η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναβάθμιση της εκπροσώπησής της στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς πλην της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη θα δώσει το «παρών» και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Επισήμως ο λόγος της αναβάθμισης είναι το γεγονός ότι, πλην των λοιπών γαλαζοαίματων, θα έρθουν στην Αθήνα πέντε συνολικά βασιλείς, συνεπώς η κυβέρνηση δεν μπορούσε να μην εκπροσωπηθεί σε υψηλότερο επίπεδο. Οσον αφορά το θέμα του λαϊκού προσκυνήματος, τελικά η σορός του Κωνσταντίνου θα είναι προσβάσιμη στο κοινό από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως τις 10.30 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Η αναβάθμιση της κηδείας έχει και παρασκήνιο, καθώς η κυβέρνηση οσμίστηκε τις αντιδράσεις που υπήρξαν από ένα συντηρητικό –και όχι μόνο– κοινό, που θεωρεί πως η ταφή του τέως άνακτος της χώρας θα έπρεπε να είναι ανάλογη του αξιώματος που κατείχε, ως ένδειξη συνέχειας του κράτους. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στο ποιοι και πόσοι βουλευτές της Ν.Δ. θα δώσουν το «παρών», με τις πληροφορίες να λένε πως δεν αναμένεται κάποιος μεγάλος αριθμός. Βέβαιοι είναι η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, που είναι βαφτισιμιά του τέως, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κων/νος Μπογδάνος και ίσως ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω πηγών κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «δεν μπορεί πλέον να αποφασίσει ούτε για μία κηδεία και σύρεται από τον κ. Σαμαρά και την Ακροδεξιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT