Τατόι: Οδοιπορικό της «Κ» στον λοφίσκο Παλαιόκαστρο

Τατόι: Οδοιπορικό της «Κ» στον λοφίσκο Παλαιόκαστρο

Σε τίποτα δεν θυμίζει την παλιά του αίγλη το βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι, όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος τη Δευτέρα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορτηγά με καρότσες γεμάτες με κορμούς δέντρων και μεγάλα κλαδιά κατεβαίνουν από τον στενό δασικό δρόμο που οδηγεί από το βασιλικό κοιμητήριο στο ανάκτορο του Τατοΐου, την ώρα που ανεβαίνουμε τον λοφίσκο Παλαιόκαστρο για να δούμε το σημείο όπου θα γίνει η τελευταία κατοικία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Οι πρόσφατες βροχές έκαναν τον χωμάτινο δρόμο ακόμη πιο δύσβατο για ένα συμβατικό όχημα και σίγουρα ένα ζευγάρι χαμηλά παπούτσια –ίσως και μπότες αν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές– θα χρησιμεύσει σε όσους παρευρεθούν στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στον ναό της Αναστάσεως.

Την απόκοσμη ησυχία του τοπίου σπάει ο ήχος ενός ηλεκτρικού πριονιού που κόβει έναν από τους καμένους κορμούς δέντρων για να μπει στα φορτηγά. Η καταστροφική πυρκαγιά του 2021 έκαψε το μεγαλύτερο μέρος του δάσους, με αποτέλεσμα ο άλλοτε καταπράσινος λόφος του κοιμητηρίου να έχει χάσει την παλιά του αίγλη.

Τίποτα «βασιλικό» δεν υπάρχει πια σε αυτό το μέρος. Τα δέντρα και τα περισσότερα κυπαρίσσια απανθρακώθηκαν, αλλά ευτυχώς σώθηκαν οι τάφοι, ο ναός και το μαυσωλείο. Ο χώρος ωστόσο δείχνει εγκαταλελειμμένος και δεν μοιάζει με τόπο αναπαύσεως της ψυχής και του πνεύματος.

Τατόι: Οδοιπορικό της «Κ» στον λοφίσκο Παλαιόκαστρο-1
Χωματουργικές εργασίες πραγματοποιούνται στον εγκαταλελειμμένο χώρο του βασιλικού κοιμητηρίου του Τατοΐου, για την ευκολότερη πρόσβαση των οχημάτων.

Τατόι: Οδοιπορικό της «Κ» στον λοφίσκο Παλαιόκαστρο-2

Από χθες το πρωί, συνεργεία του ΥΠΠΟΑ επιχειρούν να κάνουν διευθέτηση του χώρου για την τελετή.

Από χθες το πρωί, συνεργεία του ΥΠΠΟΑ επιχειρούν να κάνουν μια διευθέτηση του χώρου για την τελετή της Δευτέρας, όταν θα έρθει η πομπή της κηδείας από την Ιερά Μητρόπολη της Αθήνας στο Τατόι.

Πληροφορίες της «Κ» λένε ότι ο ναός της Αναστάσεως θα ρευματοδοτηθεί με γεννήτρια και θα γίνουν κάποιες χωματουργικές εργασίες για να καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση στο κοιμητήριο. Η γενική εικόνα, όμως, δεν μπορεί να αλλάξει.

Στον λοφίσκο Παλαιόκαστρο εκτός από τους τάφους της βασιλικής οικογενείας υπάρχουν σήμερα ο ναός της Αναστάσεως και το μαυσωλείο. Το ξύλινο φυλάκιο του κοιμητηρίου κάηκε στην τελευταία πυρκαγιά.

Τατόι: Οδοιπορικό της «Κ» στον λοφίσκο Παλαιόκαστρο-3

Το μαυσωλείο, στο οποίο βρίσκονται οι τάφοι του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄, της βασίλισσας Σοφίας Α΄ και του βασιλιά Αλέξανδρου (που πέθανε από δάγκωμα πιθήκου στο Τατόι), χτίστηκε μεταξύ των ετών 1936-1940 από τον αρχιτέκτονα Μανώλη Λαζαρίδη. Οι θόλοι και ο τρούλος προοριζόταν να καλυφθούν με ψηφιδωτά σε χρυσό φόντο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Σκουριά έχει πιάσει στη σφυρήλατη σιδερένια πόρτα του μνημείου. Πίσω από το μαυσωλείο βρίσκονται οι τάφοι του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Πλησίον των τάφων των γονέων του θα ταφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή