Παρακολουθήσεις: Πρόστιμο στην Intellexa του Predator

Παρακολουθήσεις: Πρόστιμο στην Intellexa του Predator

Πρόστιμο 50.000 ευρώ για μη συνεργασία σε έλεγχο επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορεύεται το λογισμικό παρακολουθήσεων Predator

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο 50.000 ευρώ για μη συνεργασία σε έλεγχο επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορεύεται το λογισμικό παρακολουθήσεων Predator. Παράλληλα, η Αρχή ζητάει από την εταιρεία να παραδώσει άμεσα στοιχεία, τα οποία αναζητεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ξεκίνησε τις έρευνές της. Στα στοιχεία που έχει αιτηθεί περιλαμβάνονται τιμολόγια και αποδείξεις από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας έως σήμερα, καθώς και δηλώσεις πελατών και προμηθευτών.

Στο σκεπτικό της Αρχής που δημοσιοποιήθηκε χθες περιγράφονται αναλυτικά το χρονικό της απόπειρας ελέγχου στην Intellexa και η κωλυσιεργία της εταιρείας σε διάφορα στάδια. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 κλιμάκιο ελέγχου μετέβη στη διεύθυνση της Intellexa στο Χαλάνδρι, όπως αυτή είχε δηλωθεί στο καταστατικό της. Ομως διαπιστώθηκε ότι στον ίδιο χώρο ήταν εγκατεστημένη άλλη εταιρεία, η οποία παρέχει λογιστικές υπηρεσίες στην Intellexa. Ακολούθησε επικοινωνία με τον πληρεξούσιο δικηγόρο και τον νομικό σύμβουλο της Intellexa και συμφωνήθηκε να διεξαχθεί νέος έλεγχος στις εγκαταστάσεις της στο Ελληνικό. Στις 3 Οκτωβρίου, ωστόσο, άλλο κλιμάκιο διαπίστωσε ότι το τριώροφο κτίριο της εταιρείας στο Ελληνικό ήταν «παντελώς άδειο και χωρίς λειτουργική δικτυακή υποδομή ή πληροφοριακό σύστημα».

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ότι η εταιρεία δεν συνεργάζεται ως ώφειλε και καθυστερεί τον έλεγχο που είναι σε εξέλιξη.

Η Αρχή ζήτησε αρχικά προφορικά και στη συνέχεια και εγγράφως απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων. Οπως σημειώνει, όμως, στην απόφαση επιβολής προστίμου, η Intellexa «καθυστέρησε υπερβολικά να απαντήσει στα ερωτήματα της Αρχής και ανταποκρίθηκε έπειτα από επανειλημμένες υπομνήσεις της ομάδας ελέγχου και μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος πλέον των 40 ημερών, μόνον αφού παρέλαβε την κλήση της σε ακρόαση». Ακόμη, παρά τις οχλήσεις, η εταιρεία δεν παρείχε στην Αρχή οικονομικά στοιχεία και στοιχεία συμβάσεων σε σχέση με τις δραστηριότητές της, παραπέμποντας σε στοιχεία που είχε ήδη χορηγήσει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), στο πλαίσιο διαφορετικού ελέγχου. Ωστόσο, από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που είχαν δοθεί στην ΕΑΔ αφορούσαν περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο τις σχέσεις δημόσιων υπηρεσιών με την εταιρεία. Η Intellexa δικαιολόγησε την καθυστέρηση αποδίδοντάς τη «στην αντικειμενική δυσκολία, η οποία υφίσταται λόγω αδράνειας λειτουργίας της εταιρείας και έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού».

Μόλις τον περασμένο μήνα, κι ενώ η είδηση της πρώτης επιβεβαιωμένης παράνομης παρακολούθησης στην Ελλάδα με τη χρήση του λογισμικού Predator ήταν ήδη γνωστή από τον Απρίλιο, δόθηκε από τις εισαγγελικές αρχές η εντολή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για έρευνες σε γραφεία και σπίτια εταιρειών και προσώπων που φέρεται να σχετίζονται με την υπόθεση. Τότε, ένα από τα κλιμάκια βρέθηκε σε μία από τις εφόδους σε χώρο ο οποίος είχε αδειάσει προ ημερών και πλέον γίνονταν οικοδομικές εργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή