Θα ερευνηθούν οι καταγγελίες για «τσάντες με χρήματα»

Θα ερευνηθούν οι καταγγελίες για «τσάντες με χρήματα»

Οσα κατέθεσε η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν αν το Ειδικό Δικαστήριο δεχθεί την πρόταση που υπέβαλε χθες η εισαγγελέας της δίκης, Ολγα Σμυρλή, να διαβιβαστούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά για την κατάθεση της γραμματέως του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, που μίλησε στο δικαστήριο για «τσάντες και φακέλους με χρήματα από τον επιχειρηματία στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Η εισαγγελική λειτουργός θεμελίωσε το αίτημά της επικαλούμενη τη διασφάλιση του κύρους του Ειδικού Δικαστηρίου, «γιατί δεν πρέπει να γίνει εδώ», όπως υποστήριξε, «στίβος πολιτικών αντιπαραθέσεων, για να μην πω αρένα. Οτιδήποτε συνεισφέρεται στην υπόθεση για βαλίτσες, χρήματα κτλ., είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε αναλόγως. Γι’ αυτό εγώ θα ζητήσω τα πρακτικά να σταλούν στην εισαγγελία για να ελεγχθούν».

Η πρόταση της κ. Σμυρλή, αν γίνει δεκτή, θα ανοίξει έρευνα για τα όσα κατήγγειλε στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλία Διαμαντή, προκαλώντας από μέρες πολιτικές αντιπαραθέσεις και σφοδρή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου θα καθορίσει την επόμενη ημέρα των όσων κατήγγειλε η γραμματέας Καλογρίτσα, απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί, εκτός απροόπτου, μέσα στον Φεβρουάριο.

Δεν θα απολογηθούν

Και ενώ η εισαγγελική πρόταση προκάλεσε χθες αίσθηση και πολιτικές αναταράξεις, και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που δικάζεται μαζί με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά για το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ενημέρωσε το Ειδικό Δικαστήριο ότι ούτε αυτός θα απολογηθεί.

Με δήλωσή του μέσω των συνηγόρων του, Ανδρέα Λοβέρδου και Αγγελου Καραχάλιου, ο δικαζόμενος επιχειρηματίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η μη προσέλευσή του προς απολογία στο Ειδικό Δικαστήριο στηρίζεται στην παραδοχή ότι στη διάθεση του δικαστηρίου «υπάρχουν οι μαρτυρίες, υπάρχουν τα έγγραφα, υπάρχουν όλα όσα έχω πει στην ανάκριση, υπάρχουν όλα όσα έχω πει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Πάνω απ’ όλα υπάρχουν τα ίδια τα πραγματικά περιστατικά των οποίων την ύπαρξη κανένα επικοινωνιακό τερτίπι δεν είναι ικανό να αμφισβητήσει».

Απορρίφθηκε η ένσταση

Από την άλλη πλευρά, το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που υποβλήθηκε από την υπεράσπιση του Νίκου Παππά μέσω του συνηγόρου του, Γιάννη Μαντζουράνη, για πλαστότητα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ του πρώην υπουργού και του Χρήστου Καλογρίτσα. Η ένσταση είχε και δεύτερο σκέλος, που επίσης δεν έγινε δεκτό, ότι η προσκόμιση των μηνυμάτων στο δικαστήριο παραβιάζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πάντως, το γεγονός ότι οι δύο κατηγορούμενοι –Νίκος Παππάς και Χρήστος Καλογρίτσας– δεν θα παραστούν για να απολογηθούν συντομεύει, εκτός απροόπτου, τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, καθώς ήδη ορίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου να αγορεύσει η εισαγγελέας Ολγα Σμυρλή ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, προμηνύοντας έκδοση της απόφασης το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου και πάντως σε χρόνο πριν από την προκήρυξη των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι αμετάκλητη, δεν αλλάζει με τίποτα.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή