Μεταναστευτικό: Δεν φοβούνται το επικίνδυνο «πέρασμα»

Μεταναστευτικό: Δεν φοβούνται το επικίνδυνο «πέρασμα»

Αύξηση στις αφίξεις μεταναστών παρατηρείται τους δύο τελευταίους μήνες παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και άρα το «πέρασμα» είναι πιο δύσκολο και επικίνδυνο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση στις αφίξεις μεταναστών παρατηρείται τους δύο τελευταίους μήνες παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και άρα το «πέρασμα» είναι πιο δύσκολο και επικίνδυνο. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποδίδουν την αύξηση στην ενεργοποίηση κυκλωμάτων διακινητών, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες συλλήψεις. Ετσι τον Δεκέμβριο έφτασαν στην Ελλάδα 2.800 άτομα και τον Ιανουάριο 2.600, εκ των οποίων τα 1.300 στα νησιά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης συνολικά στα ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) των νησιών παραμένουν περίπου 4.600 άνθρωποι. Συγκεκριμένα, στο ΚΥΤ Λέσβου βρίσκονται 1.869 άτομα, στη Χίο 327, στη Σάμο 905, στη Λέρο 387 και στην Κω 1.048. Επισημαίνεται ότι ειδικά στην Κω έχουν φτάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί Παλαιστίνιοι, οι οποίοι μετακινήθηκαν μέσω κυκλώματος που είχε «έδρα» δικηγορικό γραφείο στη Γάζα.

«Ταρίφα» 3.200 ευρώ

Τον Δεκέμβριο έφτασαν στην Ελλάδα 2.800 άτομα και τον Ιανουάριο 2.600, εκ των οποίων τα 1.300 στα νησιά.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρουν ότι η ταρίφα για το πέρασμα από την Αλικαρνασσό στην Κω έφτανε τις 3.200 ευρώ όπως προέκυψε από μηνύματα των μεταναστών με τους διακινητές. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεταφορές στην ενδοχώρα από τα νησιά, καθώς υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας.

Αύξηση είχε σημειωθεί και το 2022 σε σύγκριση με το 2021 καθώς το πρώτο ενδεκάμηνο του προηγούμενου έτους, την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022, έφτασαν 15.052 άτομα, ενώ την ίδια περίοδο του 2021 είχαν φτάσει 8.031 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT