Μεταναστευτικό: Ναυάγιο με 5 νεκρούς στη Λέσβο

Μεταναστευτικό: Ναυάγιο με 5 νεκρούς στη Λέσβο

Σαράντα ένα άτομα επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα, που χωρούσε μόλις δέκα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη πέντε μετανάστες προστέθηκαν χθες νωρίς το πρωί στον μακρύ κατάλογο όσων έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να εγκαταλείψουν διά θαλάσσης την Τουρκία με προορισμό τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Ιταλία. Επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα που βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στις ανατολικές ακτές της Λέσβου. Ακόμη εννέα άτομα θεωρούνταν έως αργά χθες αγνοούμενα. Το νέο ναυάγιο με μετανάστες ήταν το δεύτερο σε διάστημα 24 ωρών, καθώς στις 7 το πρωί της Δευτέρας φουσκωτή βάρκα με μετανάστες βυθίστηκε κοντά στις ακτές της Λέρου. Τέσσερα παιδιά, το μεγαλύτερο 4 ετών, πέθαναν από υποθερμία και ακόμη δύο αγνοούνται.

Η φουσκωτή βάρκα που βυθίστηκε χθες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα είχε αποπλεύσει στη διάρκεια της νύχτας από το Αϊβαλί της Τουρκίας. Οι μετανάστες (από Σουδάν, Σομαλία, Ερυθραία κ.ά.) μεταφέρθηκαν αρχικά στην ακτή κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν υπό τις οδηγίες των διακινητών 41 άτομα σε βάρκα χωρητικότητας περίπου 10 ατόμων. Αν και επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, κανείς τους δεν φορούσε σωσίβιο. Παρά τα μεγάλα κύματα και την εισροή υδάτων, οι μετανάστες κατάφεραν να φθάσουν στις ακτές της ανατολικής Λέσβου, σε βραχώδες σημείο ωστόσο, όπου ήταν δύσκολος ο κατάπλους.

Μεταναστευτικό: Ναυάγιο με 5 νεκρούς στη Λέσβο-1
Μετανάστες που διασώθηκαν δέχονται τις πρώτες βοήθειες και ζεστά ρούχα από εθελοντές της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». [REUTERS/Elias Marcou]

Είκοσι επτά μετανάστες εντοπίστηκαν στην ξηρά ή περισυνελέγησαν σώοι από τη θάλασσα, ενώ ακόμη εννέα αγνοούνται.

Ενώ προσέγγισαν την ακτή, η βάρκα τρύπησε και όσοι επέβαιναν σ’ αυτή βρέθηκαν στη θάλασσα. Συνολικά 27 άτομα εντοπίστηκαν στην ξηρά ή περισυνελέγησαν σώα από το νερό. Ενας πατέρας με την 6χρονη κόρη του μεταφέρθηκαν με υποθερμία στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι στη δομή του νησιού. Ανδρες του Λιμενικού ανέσυραν νεκρούς από τη θάλασσα δύο γυναίκες και έναν άνδρα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ενημέρωσαν για την ύπαρξη ακόμη δύο σορών, που πάντως μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ανασυρθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Καθώς στη βάρκα επέβαιναν 41 άτομα, ακόμη εννιά μετανάστες θεωρούνταν αγνοούμενοι έως αργά χθες το βράδυ. Οπως αγνοούμενοι θεωρούνταν, τυπικά τουλάχιστον, μια γυναίκα και δύο παιδιά που επέβαιναν στη φουσκωτή βάρκα που βυθίστηκε ξημερώματα Δευτέρας κοντά στις ακτές της νοτιοανατολικής Λέρου. Η βάρκα είχε αποπλεύσει στη διάρκεια της νύχτας από την περιοχή Ντιντίμ στα παράλια της Τουρκίας και βυθίστηκε λίγο πριν από την ακτή. Τρία παιδιά από το Κονγκό ηλικίας τεσσάρων, δύο και ενός έτους, καθώς και ένα βρέφος λίγων μηνών από τη Νιγηρία πέθαναν από υποθερμία στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ νεκρή ανασύρθηκε από τη θάλασσα και μια αφρικανικής καταγωγής γυναίκα.

Και σ’ αυτή την περίπτωση οι μετανάστες ήταν από την Αφρική. Είχαν μεταφερθεί στις τουρκικές ακτές από τη Σμύρνη κρυμμένοι μέσα σε φορτηγό και απέπλευσαν παρά την κακοκαιρία. Τα στελέχη του Λιμενικού δεν συσχετίζουν τα δύο ναυάγια ούτε μιλούν για αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης. Θεωρούν ωστόσο πιθανό ορισμένα δουλεμπορικά δίκτυα να επιλέγουν σκόπιμα να στείλουν τους μετανάστες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εν μέσω κακοκαιρίας, ευελπιστώντας ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών οι περιπολίες του Λιμενικού θα είναι περιορισμένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT