Οι τετράποδοι ήρωες που «οσφραίνονται τη ζωή» στα χαλάσματα της Τουρκίας

Οι τετράποδοι ήρωες που «οσφραίνονται τη ζωή» στα χαλάσματα της Τουρκίας

Πηγές της ΕΜΑΚ και εκπαιδευτής σκύλων με ειδίκευση στη διάσωση και την έρευνα μιλούν στην «Κ» για τους σκύλους που σώζουν ανθρώπινες ζωές.

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη που δίνεται τις τελευταίες ημέρες στα χαλάσματα περιοχών της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό είναι άνιση. Ο αριθμός των νεκρών έχει υπερβεί τις 15.000 και στις δύο χώρες και ο χρόνος «τελειώνει». 

Ομάδες διάσωσης από όλο τον κόσμο, μαζί με τους Τούρκους διασώστες και τους απλούς πολίτες, ψάχνουν κάποια τελευταία ίχνη ζωής στις ισοπεδωμένες περιοχές. 

Στη μάχη, όμως, δεν είναι μόνοι τους. Εχουν μαζί τους πιστούς τους «φίλους», οι οποίοι διαθέτουν εκατό χιλιάδες φορές καλύτερη, μπορούν να σκαρφαλώσουν, να σκάψουν και να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα ακόμη και από τον καλύτερο διασώστη του κόσμου.

Οι τετράποδοι ήρωες που «οσφραίνονται τη ζωή» στα χαλάσματα της Τουρκίας-1
Γάλλος σκύλος διάσωσης στα χαλάσματα στην πόλη Osmaniye της νότιας Τουρκίας. Φωτ: AP

 

Ο λόγος για περισσότερους από 100 εκπαιδευμένους σκύλους διάσωσης και έρευνας, οι οποίοι βρίσκονται στην Τουρκία και τη Συρία με πρωταρχικό σκοπό να εντοπίσουν ζωντανούς μέσα στα χαλάσματα.  

Το έργο τους, δυστυχώς, δεν θα διαρκέσει πολύ ακόμη, καθώς σειρά έχουν οι σκύλοι που έχουν εκπαιδευτεί να «μυρίζουν τον θάνατο».

Σχεδόν όλες οι ομάδες διάσωσης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και τη Συρία έχουν μαζί τους σκύλους. Η Ελλάδα έχει στείλει τρεις σκύλους-διασώστες, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες ξεχωρίζει το Μεξικό, που έστειλε 16 σκύλους διάσωσης με τους εκπαιδευτές τους, καθώς και η Κροατία και η Ελβετία, με 10 και 14 σκύλους, αντίστοιχα.

Οι τετράποδοι ήρωες που «οσφραίνονται τη ζωή» στα χαλάσματα της Τουρκίας-2
Εκπαιδευμένος σκύλος με τον εκπαιδευτή του στα ερείπια. Φωτ: Reuters

 

Πώς εκπαιδεύονται

«Οι σκύλοι της ΕΜΑΚ ξεκινούν την εκπαίδευση από 5 μηνών. Δεν ανήκουν σε συγκεκριμένη ράτσα, καθώς ο κάθε σκύλος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Τα Μαλινουά είναι εκπληκτικά σκυλιά, αλλά ορισμένες φορές ατίθασα. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι εξαιρετικά υπάκουοι, όπως και τα Λαμπραντόρ. Σε γενικές γραμμές οι αρσενικοί σκύλοι έχουν περισσότερη αντοχή, αλλά τα θηλυκά είναι πιο έξυπνα», αναφέρουν στην «Κ» πηγές της ΕΜΑΚ, επισημαίνοντας πως η εκπαίδευσή τους γίνεται σε στάδια. 

Η εκπαίδευση γίνεται σε ερείπια, όπου οι σκύλοι ψάχνουν να βρουν τους εκπαιδευτές τους, οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους συνήθως ένα μπαλάκι.

«Ολη η διαδικασία γίνεται μέσω του παιχνιδιού και κάθε φορά η εκπαίδευση υλοποιείται σε διαφορετικά κτίρια. Κάθε έξι χρόνια οι σκύλοι και οι εκπαιδευτές τους αξιολογούνται από τους επικεφαλής της υπηρεσίας», επισημαίνουν πηγές της ΕΜΑΚ.

Οι τετράποδοι ήρωες που «οσφραίνονται τη ζωή» στα χαλάσματα της Τουρκίας-3
Ο εκπαιδευμένος σκύλος της αποστολής διάσωσης από την Πορτογαλία. Φωτ: ΑP

 

Μισή ώρα έρευνας από σκύλο αντιστοιχεί σε τρίωρο ανθρώπινο περπάτημα 

Η συμμετοχή των σκύλων στις αποστολές διάσωσης είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως μισή ώρα ψάξιμο από τον σκύλο αντιστοιχεί σε τρίωρο περπάτημα ενός ανθρώπου.

Οι τετράποδοι ήρωες που «οσφραίνονται τη ζωή» στα χαλάσματα της Τουρκίας-4
Σκύλοι διάσωσης από την πυροσβεστική υπηρεσία της Γερμανίας στέκονται έξω από το αεροδρόμιο των Αδάνων στην Τουρκία. Φωτ: Reuters 

 

Εκτός αυτού, οι σκύλοι έχουν 100.000 φορές πιο ευαίσθητη όσφρηση από τον άνθρωπο εξαιτίας των 300 εκατομμυρίων σχετικών υποδοχών που έχουν στις μύτες τους (σ.σ.: εμείς διαθέτουμε περίπου 6 εκατομμύρια).

Επιπλέον διαθέτουν, όπως και τα περισσότερα ζώα, ένα ειδικό όργανο που λέγεται όργανο Jakobson. Βρίσκεται πίσω από τον ουρανίσκο και τους βοηθά να ανιχνεύσουν ορμόνες, φερομόνες κι άλλες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από έναν οργανισμό.

Ωστόσο το γεγονός ότι ένας σκύλος έχει καλή όσφρηση δεν τον κάνει αυτομάτως ικανό να συμμετάσχει σε μια αποστολή διάσωσης. Χρειάζεται χρόνια εκπαίδευσης προκειμένου να μπορεί να λάβει μέρος σε τέτοιες επιχειρήσεις.

Οι τετράποδοι ήρωες που «οσφραίνονται τη ζωή» στα χαλάσματα της Τουρκίας-5
Νοτιοκορεάτες διασώστες και σκύλοι έρευνας ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την Τουρκία. Φωτ: Reuters

 

«Οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Σε εκείνους που εκπαιδεύονται στην “ανοιχτή ορεινή έρευνα”, σε όσους συμμετέχουν σε αποστολές σε περίπτωση χιονοστιβάδας και στους σκύλους που εκπαιδεύονται στο υγρό στοιχείο», αναφέρει ο Νικόλαος Βαβάτσικος, εκπαιδευτής σκύλων με ειδίκευση στην έρευνα και τη διάσωση.

«Οι συγκεκριμένοι σκύλοι ονομάζονται “σκύλοι εργασίας” και είναι έτοιμοι επιχειρησιακά όταν ολοκληρώσουν τα 2 χρόνια τους. Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν είναι να είναι κοινωνικοί και να μη φοβούνται. Στον χώρο εκπαίδευσης των σκύλων διάσωσης θα δούμε διάφορες σήραγγες, σκάλες, κούνιες και πολλών άλλων ειδών εμπόδια που ενδεχομένως να συναντήσουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους», προσθέτει ο ίδιος, επισημαίνοντας πως υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω, καθώς οι σκύλοι διάσωσης έχουν συνδυάσει τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή τους με τον άνθρωπο, οπότε ουσιαστικά είναι απόλυτα πιστοί στον εκπαιδευτή τους.

Οι τετράποδοι ήρωες που «οσφραίνονται τη ζωή» στα χαλάσματα της Τουρκίας-6
Πορτογάλοι διασώστες χαϊδεύουν τον σκύλο τους ενώ περιμένουν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο για την Τουρκία. Φωτ: AP

 

Μέθοδος «Air Scenting»

Ο Ν. Βαβάτσικος επισημαίνει πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκπαίδευσης που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος, αλλά ο πιο συνηθισμένος ονομάζεται «Air Scenting».

Οι σκύλοι που μαθαίνουν αυτή τη μέθοδο ουσιαστικά εκπαιδεύονται στο να βρίσκουν ζωντανούς ανθρώπους σε βουνό, σε δάσος, σε πάρκο ή σε αστικό περιβάλλον. Οι σκύλοι εργάζονται συνήθως χωρίς λουρί, μαζί με τον χειριστή τους, και δεν χρειάζονται δείγμα από ρούχα ή άλλο αντικείμενο με τη μυρωδιά του ατόμου που αναζητούν. Επίσης οι συγκεκριμένοι σκύλοι είναι σε θέση να επιχειρούν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες για αρκετές ώρες, αγνοώντας περισπασμούς όπως άγρια ζώα και παράξενους θορύβους.

Οι τετράποδοι ήρωες που «οσφραίνονται τη ζωή» στα χαλάσματα της Τουρκίας-7
Η αποστολή της ΕΜΑΚ/ Φωτ: AP

 

«Οι σκύλοι διάσωσης έχουν κάνει χιλιάδες τέτοιες ασκήσεις πριν βρεθούν σε μια πραγματική αποστολή. Στο τέλος της άσκησης ο εκπαιδευτής πάντα επιβραβεύει τον σκύλο του. Ωστόσο, σε τόσο δύσκολες συνθήκες όπως τώρα στην Τουρκία και τη Συρία, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει. Αυτό φυσικά δεν θα αποτρέψει έναν εκπαιδευμένο σκύλο από το να συνεχίσει να ψάχνει στα ερείπια», αναφέρει ο κ. Βαβάτσικος, επισημαίνοντας πως οι σκύλοι εργασίας αποσύρονται στην ηλικία των 10 ετών.

Οι τετράποδοι ήρωες που «οσφραίνονται τη ζωή» στα χαλάσματα της Τουρκίας-8
Μεξικάνικα σκυλιά διάσωσης σπεύδουν στην Τουρκία. Φωτ: Reuters

 

Την ίδια ώρα, οι φωτογραφίες με τους σκύλους διασώστες που ψάχνουν ανθρώπους στα συντρίμμια κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και υπενθυμίζουν πως, είτε μιλάμε για Λαμπραντόρ, είτε για Golden Retriever, είτε για Γερμανικό Ποιμενικό, ο σκύλος δεν είναι μόνο ο πιο πιστός φίλος ενός ανθρώπου. Πολλές φορές είναι και ο… σωτήρας του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή