Σεισμός Τουρκία: Οι Έλληνες διασώστες δίνουν μάχη να απεγκλωβίσουν παιδί

Σεισμός Τουρκία: Οι Έλληνες διασώστες δίνουν μάχη να απεγκλωβίσουν παιδί

Εντοπίστηκε τέταρτο παιδί ζωντανό από τους Ελληνες διασώστες στην Τουρκία, κάτω από το σώμα της μητέρας του, που το κάλυψε για να το προστατεύσει. Τα σωστικά συνεργεία κάνουν «αγώνα δρόμου» για τη διάσωση επιζώντων - Πάνω από 11.000 οι νεκροί

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονιστικές στιγμές διαδραματίζονται σε κτίριο που έχει καταρρεύσει στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου οι Ελληνες διασώστες της ΕΜΑΚ καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό ακόμα ενός παιδιού που εντοπίστηκε ζωντανό στα ερείπια.

Οι Ελληνες πυροσβέστες άκουσαν τη φωνή του παιδιού και ρίχτηκαν στον αγώνα για να φτάσουν κοντά του, καταφέρνοντας να πλησιάσουν στο σημείο όπου είναι παγιδευμένο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ελληνες διασώστες αντίκρισαν μια σκηνή που τους έχει συγκλονίσει, καθώς το παιδάκι βρίσκεται κάτω από το σώμα της μητέρας του, που δεν έχει σημεία ζωής και η οποία πιθανότατα προσπάθησε να προστατεύσει το παιδί της όταν η πλάκα του σπιτιού έπεσε πάνω τους.

Τα συντρίμμια του σπιτιού και το σώμα της μητέρας έχουν εγκλωβίσει το πόδι του παιδιού και οι προσπάθειες των διασωστών επικεντρώνονται στο να απομακρύνουν τα χαλάσματα και να το απεγκλωβίσουν.

Τις προσπάθειες διέκοψε, όμως, ένας ισχυρός μετασεισμός, που ανάγκασε την ομάδα να βγει για λίγο από τα χαλάσματα, με εντολή των υπευθύνων τής ομάδας, για να μην κινδυνεύσει και η δική τους η ζωή.

Ωστόσο η επιχείρηση ξεκίνησε και πάλι και είναι σε πλήρη εξέλιξη με την ελπίδα πως θα έχει αίσιο τέλος για το παιδί, το οποίο επικοινωνεί με τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Σημειώνεται ότι το παιδάκι είναι το πέμπτο άτομο, μαζί με τον 50χρονο και ακόμη τρία παιδιά που απεγκλωβίστηκαν ζωντανοί από την Ελληνική Αποστολή Διάσωσης.


Πάνω από 11.000 οι νεκροί, ενώ «ο χρόνος τελειώνει»

Στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της νότιας Τουρκίας έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που, βάσει του πιο πρόσφατου απολογισμού, ο αριθμός των νεκρών από το διπλό πλήγμα του Εγκέλαδου έχει υπερβεί τους 11.000 σε Τουρκία και Συρία.

Τα σωστικά συνεργεία κάνουν «αγώνα δρόμου» για τη διάσωση κι άλλων επιζώντων στα ερείπια των χιλιάδων κατεστραμμένων κτιρίων.

Εν μέσω παγετού, αλλά ευτυχώς με τον ήλιο να έχει κάνει την εμφάνισή του, τα συνεργεία από το εξωτερικό -ανάμεσά τους και από την Ελλάδα- όλο και αυξάνονται και «θαύματα» καταγράφονται κάθε ώρα, κατά τα τουρκικά ΜΜΕ, με την ανάσυρση επιζώντων από τα συντρίμμια.

Σεισμός Τουρκία: Οι Έλληνες διασώστες δίνουν μάχη να απεγκλωβίσουν παιδί-1

Πάντως, διασώστες προειδοποιούν ότι ο χρόνος για τον εντοπισμό επιζώντων τελειώνει, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης συμπληρώνονται 72 ώρες από τον πρώτο μεγάλο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Ηδη η ελληνική ΕΜΑΚ έχει διασώσει τέσσερις ανθρώπους από τα χαλάσματα στην Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν), με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να στέκονται στο έργο των Ελλήνων διασωστών.

Στην Τουρκία μεταβαίνει και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ, ενώ ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα και για τη Συρία, καθώς το πρωί της Τετάρτης ενεργοποιήθηκε από τη Δαμασκό το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. 

Συνολικά τουλάχιστον 8.700 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT.

Επιχειρούν τουλάχιστον 96.000 διασώστες και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό, κατά την τουρκική κυβέρνηση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή