Μείωση της ύλης, έμφαση στα ουσιώδη – Τα συμπεράσματα από την πρώτη ελληνική PISA

Μείωση της ύλης, έμφαση στα ουσιώδη – Τα συμπεράσματα από την πρώτη ελληνική PISA

Τα συμπεράσματα της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Παιδείας από τον πρώτο ελληνικό διαγωνισμό PISA

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάγκη ενίσχυσης της κριτικής σκέψης των μαθητών. Αυτό προέκυψε από τον πρώτο ελληνικό διαγωνισμό PISA (ονομάζεται έτσι διότι υλοποιείται στα πρότυπα του ομώνυμου διαγωνισμού του ΟΟΣΑ), που διενεργήθηκε τον Μάιο του 2022 σε 554 σχολεία –δημοτικά (στ΄ τάξη) και γυμνάσια (γ΄ τάξη)– όλων των τύπων της χώρας, με τη συμμετοχή 11.411 μαθητών.

Χθες το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε το πόρισμα της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής του διαγωνισμού, το οποίο έχει παρουσιάσει κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ» (στις 8 Οκτωβρίου 2022). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα κύρια σημεία του πορίσματος ανά γνωστικό αντικείμενο και βαθμίδα εκπαίδευσης συνοψίζονται στα εξής:

– Ως προς το μάθημα της Γλώσσας κρίνεται αναγκαίο να ενδυναμωθεί η κειμενοκεντρική προσέγγιση του μαθήματος με εστίαση στην παιδαγωγική των πολυγραμματισμών και τη νοηματοδότηση της γλωσσικής πολυμορφίας και ετερότητας. Εμφαση θα πρέπει να δοθεί στη διαχείριση και οργάνωση της πληροφορίας, στις τεχνικές πύκνωσης του λόγου, στην αξιοποίηση δραστηριοτήτων εμβάθυνσης.

– Αντίστοιχα, ως προς το μάθημα των Μαθηματικών αναδεικνύεται η ανάγκη εμπέδωσης βασικών μαθηματικών εννοιών μέσω της συστηματικής εξάσκησης στην επίλυση προβλημάτων, καθώς και η ενίσχυση του μαθηματικού συλλογισμού και της επιχειρηματολογίας μέσα από μετατοπίσεις στη διδακτική πρακτική, που εστιάζουν στη συμπερίληψη και τη σύνδεση των Μαθηματικών με τον πραγματικό κόσμο.

Ωστόσο, ενώ το 30 σελίδων πόρισμα περιλαμβάνει τα συμπεράσματα από τις επιδόσεις των μαθητών σε κάθε μάθημα και τις προτάσεις της επιτροπής, το υπουργείο τα ομαδοποίησε ανά μάθημα και για τις δύο τάξεις (στ΄ δημοτικού, γ΄ γυμνασίου). Το πόρισμα, μεταξύ άλλων, προτείνει μείωση της ύλης, αλλαγές στη διάρθρωσή της σε κάθε τάξη, ορθή κατανομή των θεμάτων και έμφαση στα ουσιώδη, επαφή και σχολιασμός στην τάξη και για ζητήματα της επικαιρότητας, καλλιέργεια στους μαθητές δεξιοτήτων με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Νέα προγράμματα σπουδών

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι επιχειρείται αναστροφή της κατάστασης με τις προωθούμενες αλλαγές στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με αφετηρία την εκπόνηση των νέων προγραμμάτων σπουδών.

Τέλος, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι και φέτος θα οργανωθεί «ελληνική PISA» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα τουλάχιστον 6.000 μαθητών σε ανώνυμη βάση, από τουλάχιστον 600 σχολικές μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή