Ιδρύεται τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων και στην ΕΥΠ

Ιδρύεται τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων και στην ΕΥΠ

Στην απόφαση να ολοκληρώσει όλες τις θεσμικές αλλαγές που ανέδειξε ως αναγκαίες από το περασμένο καλοκαίρι η υπόθεση των υποκλοπών, προτού η χώρα οδεύσει προς τις κάλπες, έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόφαση να ολοκληρώσει όλες τις θεσμικές αλλαγές που ανέδειξε ως αναγκαίες από το περασμένο καλοκαίρι η υπόθεση των υποκλοπών, προτού η χώρα οδεύσει προς τις κάλπες, έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, που βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, έχουν δοθεί οδηγίες να προχωρήσει άμεσα στην αναδιάρθρωση της υπηρεσίας, μέσω της οποίας θα εισαχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων δύο σημαντικές καινοτομίες:

Πρώτον, η ΕΥΠ θα αποκτήσει Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου κατά τα πρότυπα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Δεύτερον, θα συσταθεί Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας σε μια κίνηση «εξωστρέφειας» αλλά και ανάδειξης των θετικών για την εθνική ασφάλεια πτυχών της λειτουργίας της «Κατεχάκη», που σκιάστηκαν από τις αποκαλύψεις των προηγούμενων μηνών.

Οι νέες παρεμβάσεις στην ΕΥΠ έρχονται ως συνέχεια και «συμπλήρωμα» μιας σειράς άλλων κρίσιμων αποφάσεων που ελήφθησαν όταν έγινε γνωστή η νόμιμη επισύνδεση στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη: Υπενθυμίζεται πως με πρωτοβουλία της κυβέρνησης επανήλθε ο δεύτερος εισαγγελέας του οποίου πλέον απαιτείται η υπογραφή προκειμένου να εγκριθεί άρση απορρήτου. Οπως επίσης ότι η τοποθέτηση του διοικητή της ΕΥΠ εγκρίνεται εφεξής από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς και ότι τη θέση μπορεί να καταλάβει μόνον διπλωμάτης ή πρώην ανώτατος στρατιωτικός.

Μέσω της ρύθμισης που προωθείται τώρα, η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου που θα ιδρυθεί στην ΕΥΠ θα έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση ακόμη και ακραίων φαινομένων διαφθοράς στους κόλπους της υπηρεσίας –για παράδειγμα, ενημέρωσης «στόχων», «πώλησης» στοιχείων από παρακολουθήσεις– αλλά και άλλων παραβατικών συμπεριφορών στελεχών της που υπερβαίνουν τους σκοπούς στους οποίους δεν είναι ταγμένοι. Εξάλλου, η υπόθεση των παρακολουθήσεων που παραμένει στην επικαιρότητα, παρότι δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως θέμα προτεραιότητας για τους πολίτες, ανέδειξε μια σειρά από σκοτεινές πτυχές. Η ΑΔΑΕ μέσω ελέγχων διαπίστωσε παρακολουθήσεις για τις οποίες δεν είχε γνώση ο πρωθυπουργός, όπως κατέστησε σαφές κατά την πρόσφατη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι μέσω συγκεκριμένων «καναλιών» διέρρευσαν απόρρητα στοιχεία για τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις και είδαν το φως της δημοσιότητας.

Πέρα από τα δύο μέτρα που προαναφέρθηκαν, μέσω της αναδιάρθρωσης της ΕΥΠ και στο πλαίσιο των καθηκόντων της, με σταθερή έμφαση στις εξωτερικές απειλές, στην αποτελεσματικότητα και στην καθιέρωση των απαραίτητων δικλίδων τήρησης της νομιμότητας, δρομολογούνται επίσης:

• Η καθιέρωση νέων ρόλων για τους δύο υποδιοικητές, που αναλαμβάνουν εφεξής συντονιστικά καθήκοντα.

Θα συσταθεί και Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας σε μια κίνηση «εξωστρέφειας» της υπηρεσίας.

• Η αναδιαμόρφωση των αρμόδιων διευθύνσεων για τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών.

• Η ίδρυση Ακαδημίας Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας που θα συμβάλει στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, παράλληλα με τη δημιουργία ενός νέου καθηκοντολογίου, προσαρμοσμένου στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Με το πλέγμα μέτρων που τελικώς υιοθετούνται σε σχέση με την ΕΥΠ, επί της ουσίας ο πρωθυπουργός «υπερβαίνει» τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει όταν ξέσπασε, το περασμένο καλοκαίρι, η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Τότε η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλαγές στο εσωτερικό της και θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα. Τα ανωτέρω, με την προωθούμενη αλλαγή και του κανονισμού της ΕΥΠ, γίνονται στο σύνολό τους πράξη, ενώ επιπροσθέτως απαγορεύθηκε η εμπορία και χρήση παράνομων λογισμικών με αυστηροποίηση των ποινών για τη χρήση τους.

Ετσι ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει μια πρακτική που τον διαφοροποιεί σημαντικά από τους περισσότερους εκ των προκατόχων του, γεγονός που θα αναδειχθεί από τη Ν.Δ. κατά την εν εξελίξει προεκλογική εκστρατεία: Δεν διστάζει να αναγνωρίζει λάθη, κενά ή παραλείψεις, αλλά παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να μην ξανασυμβούν. Οι επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού στην πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά και το περασμένο καλοκαίρι, οπότε περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι πυρκαγιές, αναδεικνύουν εξάλλου τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν και στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες.

Η πόλωση

Στο Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούν πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσουν την υπόθεση των υποκλοπών στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας τους, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσουν ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης ενόψει της επερχόμενης διπλής εκλογικής αναμέτρησης. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η συγκεκριμένη στρατηγική υποδηλώνει πως η Κουμουνδούρου δεν έχει ως βασική «στόχευση» τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, αλλά κυρίως τα όμορα προς τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερόστροφα ακροατήρια. Δηλαδή, την «αντιδεξιά» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την αλίευση ψηφοφόρων από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, που επιθυμούν την ήττα της Ν.Δ. Ετσι εξηγούν άλλωστε και τα θερμά μέτωπα που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και με τον Περισσό.

Η συγκεκριμένη στρατηγική του κ. Τσίπρα, όπως λέγεται, προσφέρει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες δύο σημαντικά όπλα στην κυβέρνηση. Πρώτον, αποδυναμώνει τη ρητορική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί της προοπτικής σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης μετά την αναμέτρηση της απλής αναλογικής. Δεύτερον, αφήνει σημαντικά περιθώρια διείσδυσης της Ν.Δ. στον μεσαίο χώρο. Υπό αυτή την έννοια, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα αφήνει αναπάντητες τις τοξικές, όπως χαρακτηρίζονται, επιθέσεις της Κουμουνδούρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάζει στον θετικό προγραμματικό λόγο, ενόψει της επόμενης τετραετίας, τονίζοντας πως –σε αντίθεση με εκείνες του κ. Τσίπρα– οι δικές του δεσμεύσεις είναι ρεαλιστικές και αξιόπιστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή