Μια γέφυρα ανάμεσα στους φοιτητές και την αγορά εργασίας

Μια γέφυρα ανάμεσα στους φοιτητές και την αγορά εργασίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ζάππειο Μέγαρο - Η «Κ» βρέθηκε εκεί και συνομίλησε με τον πρύτανη, φοιτητές, εκπροσώπους της αγοράς και τον υφυπουργό Παιδείας

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μακρύς διάδρομος στο δυτικό τμήμα του Ζαππείου Μεγάρου είχε μια ιδιαίτερη ζωντάνια. Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, η κίνηση είναι αδιάκοπη – τουλάχιστον 600 φοιτητές προσήλθαν στις «Ημέρες Καριέρας» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ αναρτήθηκαν σχεδόν 1.400 βιογραφικά προς αξιολόγηση και διεκδίκηση θέσεων εργασίας.

Κατά μήκος του διαδρόμου -και στις δύο πλευρές- είχαν στηθεί τα τραπέζια με τους εκπροσώπους 75 επιχειρήσεων, που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση.

Ένας από τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί και στις δύο πλευρές του τραπεζιού είναι ο Κωνσταντίνος Κάργας, που σήμερα εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία.

Μιλώντας στην «Κ» σημειώνει ότι πριν από τέσσερα χρόνια είχε λάβει μέρος στις «Ημέρες Καριέρας» ως απόφοιτος και άμεσα βρήκε δουλειά. Του ζητώ να κάνουμε μία προσομοίωση της διαδικασίας – κάνω τον φοιτητή. Με ρωτάει όσα πρέπει για να αποκτήσει η εταιρεία μία εικόνα για το ποιον έχει απέναντι της, ποιες οι δεξιότητες και ποια τα θέλω του.

Στην παρέα μας προστίθεται ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Δημήτρης Μπουραντώνης, που με ικανοποίηση ακούει την επαγγελματική εξέλιξη του κ. Κάργα. Τον ρωτάω για επελέγη το Ζάππειο κι όχι ο χώρος του πανεπιστημίου τους.

«Θα μπορούσε να γίνει και μέσα στο ΟΠΑ, αλλά ο χώρος λόγω των υποδομών δεν ενδείκνυται για μία τόσο μαζική εκδήλωση όπως είναι η σημερινή». Σημειώνει ότι η μαζικότητα της συμμετοχής των φοιτητών, σε συνδυασμό με την παρουσία των εταιρειών, δίνει ώθηση στο γεγονός.

Μια γέφυρα ανάμεσα στους φοιτητές και την αγορά εργασίας-1
Το ΟΠΑ (τότε ΑΣΟΕΕ) έχει Γραφείο Διασύνδεσης από το 1992 και οι «Ημέρες Καριέρας» έχουν γίνει θεσμός


«Θέλουμε να είμαστε το παράδειγμα»

«Οι φοιτητές μας έρχονται και συνεντευξιάζονται με τις εταιρείες και έτσι έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα όσον αφορά την απορροφητικότητα», τόνισε ο κ. Μπουραντώνης και πρόσθεσε: «Ο χώρος του Ζαππείου είναι εμβληματικός. Ένας φοιτητής έρχεται εδώ, συνεντευξιάζεται με μια εταιρεία και του δίνεται η δυνατότητα να μιλήσει και με στελέχη άλλων εταιρειών σε μια ευρεία κλίμακα».

Ο Πρύτανης του ΟΠΑ συμπληρώνει: «Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουμε κάνει, η απασχολησιμότητα φτάνει το 75% όταν οι φοιτητές μας φτάσουν στο πτυχίο. Αυτός ο αριθμός νομίζω δεν υπάρχει σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα. Και θέλουμε να είμαστε το παράδειγμα – η καλή πρακτική που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλα πανεπιστήμια».

«Εμείς λειτουργούμε το Γραφείο Διασύνδεσης από το 1992», καταλήγει.

Λίγα μέτρα μακριά στέκεται η φοιτήτρια Ιωάννα Κομματίδου. «Ήταν η πρώτη μου φορά σε Ημέρα Καριέρας», λέει. Η ίδια κάνει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.

«Είναι μια καλή ευκαιρία για μένα να εξασκήσω τις δεξιότητες στη συνέντευξη και στη συζήτηση με εταιρείες. Μίλησα με επτά εταιρείες σήμερα», αναφέρει, τονίζοντας ότι προτού έρθει είχε κάνει μία έρευνα στο προφίλ των εταιρειών που την ενδιέφεραν.

Πώς της φάνηκε η διαδικασία; «Βλέπουν το βιογραφικό μας, μας γνωρίζουν, ρωτάνε πράγματα, είναι όλοι πολύ φιλικοί, ανοιχτοί. Σαν μία συνέντευξη δουλειάς, χωρίς ωστόσο να έχουμε στο μυαλό μας μία συγκεκριμένη θέση εργασίας. Είναι μια γνωριμία – σου δίνουν και όλα τα εργαλεία για να επικοινωνήσεις ξανά μαζί τους».  

Μια γέφυρα ανάμεσα στους φοιτητές και την αγορά εργασίας-2
Αδιάκοπες συζητήσεις μεταξύ φοιτητών και εταιρειών


«Τι εστί η αγορά εργασίας»

Ένας από τους ανθρώπους που εργάστηκε για την εκδήλωση είναι η Λήδα Παναγιωτοπούλου, επιστημονικά υπεύθυνη του Γραφείου Διασύνδεσης του ΟΠΑ.

«Για μας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι στοίχημα η διασύνδεση – αυτό θέλουν οι φοιτητές από την στιγμή που θα μπουν στο Πανεπιστήμιο, άρα ουσιαστικά έχουμε οργανώσει έναν πλήρη κύκλο δράσεων για εκείνους. Από το 1ο έτος προσπαθούμε να μπαίνουν άνθρωποι στο αμφιθέατρο και να μπορούν να καταλάβουν οι φοιτητές τι εστί αγορά εργασίας. Το 2ο βήμα είναι η πρακτική άσκηση, που είναι ο πρώτος τρόπος τα παιδιά να μπαίνουν στο εργασιακό περιβάλλον κι αυτό ολοκληρώνεται με τις προσλήψεις, των οποίων στόχος είναι και η σημερινή διοργάνωση».

Η ίδια δηλώνει περήφανη για το δίκτυο των συνεργατών-επιχειρήσεων, «που διαρκώς διευρύνεται», καθώς επίσης «γιατί υποστηρίζουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας από την αρχή – από το πώς θα δώσουν το βιογραφικό τους, τους συμβουλεύουμε για όλα τα βήματα της επαφής με την αγορά εργασίας και πώς θα κάνουν τις συνεντεύξεις».

Μια γέφυρα ανάμεσα στους φοιτητές και την αγορά εργασίας-3
Η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης


«Δεν κάνουμε μία ξύλινη συνέντευξη»

Η Φρόσω Κουρμουλή, εκπρόσωπος της εταιρείας Καυκάς, σημειώνει ότι η εταιρεία της έχει λάβει μέρος στις Ημέρες Καριέρας την τελευταία τριετία, λέγοντας ότι «έχουμε απορροφήσει πολλά παιδιά». «Από πέρυσι έχουμε ξεκινήσει και μνημόνιο συνεργασίας με 2 πρότζεκτ», προσθέτει.

«Είτε μέσω πρακτικής είτε μέσω αποφοίτων, είμαστε πολύ θετικοί, αγκαλιάζουμε το ΟΠΑ, οι ειδικότητες του ταιριάζουν άψογα στις δικές μας διοικητικές υπηρεσίες. Ως εταιρεία Καυκάς έχουμε πάνω του 80% απορρόφηση πρακτικάριων και αυτό ευνοεί τη νεανική απασχολησιμότητα. Για την εταιρεία μας, είναι μείζον θέμα να μπουν νέα παιδιά με ιδέες, ώστε όλοι να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Είναι σημαντική η δυνατότητα να γνωρίζουμε διά ζώσης όλα αυτά τα παιδιά – εμείς ερχόμαστε και συμβουλευτικά, όχι για ξύλινη συνέντευξη. Γίνεται μια συζήτηση ουσίας».

Μια γέφυρα ανάμεσα στους φοιτητές και την αγορά εργασίας-4
Το τραπέζι της εταιρείας «Καυκάς»


Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εκπρόσωπος της Μοτοδυναμικής, Σοφία Θωμαΐδου: «Γνωριζόμαστε με τον φοιτητή, μας λέει τι κάνει και τι θέλει να κάνει. Εξηγούμε σε τι αφορά η εταιρεία, μετά παρουσιάζουμε τις ανοιχτές θέσεις που έχουμε ή προσπαθούμε να ταιριάξουμε αυτό που θέλει να κάνει και με θέσεις που μπορεί να ανοίξουν στο μέλλον».

Σημειώνει ότι είναι η δεύτερη φορά που λαμβάνουν μέρος, αναφέροντας ότι «την πρώτη είχαμε προσλάβει δύο άτομα και τώρα ψάχνουμε άλλα 3-4. Είναι ωραίος θεσμός, καλά οργανωμένους και με πολύ αξιόλογα παιδιά».

Μια γέφυρα ανάμεσα στους φοιτητές και την αγορά εργασίας-5
Το τραπέζι της εταιρείας «Μοτοδυναμική»


«Πρότυπο και για άλλα Πανεπιστήμια»

«Για πολλοστή φορά το ΟΠΑ κάνει την Ημέρα Καριέρας. Το ξεκίνησε και το συνεχίζει με εξαιρετικό τρόπο», σχολιάζει στην «Κ» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Υπογραμμίζει ότι αυτό «δείχνει τη διασύνδεση που θέλουμε μεταξύ των πανεπιστημίων και της επιχειρηματικής κοινότητας» και τονίζει: «Αυτό που γίνεται είναι πρότυπο και για άλλα πανεπιστήμια. Δίνει τη δυνατότητα σε νέα παιδιά, που πάνε να τελειώσουν ή θα τελειώσουν, να ξέρουν τι βήματα θα ακολουθήσουν μετά».

«Το ΟΠΑ έχει σωρεύσει μεγάλη εμπειρία και είναι στοχευμένο – οι εταιρείες που βρίσκονται εδώ είναι οι καλύτερες του χώρου τους. Έχουμε βάλει Γραφεία Διασυνδέσεως με το νόμο σε όλα τα Πανεπιστήμια, αλλά αυτό είναι το επόμενο βήμα. Πρέπει το ίδιο το πανεπιστήμιο να το κυνηγήσει», καταλήγει ο κ. Συρίγος. 

Μια γέφυρα ανάμεσα στους φοιτητές και την αγορά εργασίας-6
Ο πρύτανης του ΟΠΑ κάνει δηλώσεις για την εκδήλωση

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT