Πορεία διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών με πένθιμα εμβατήρια

Πορεία διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών με πένθιμα εμβατήρια

Οι καλλιτέχνες πραγματοποιούν σήμερα νέα 24ωρη απεργία.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας και κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος 85 του ’22 που, όπως καταγγέλλουν, εξισώνει τα διπλώματα τους με τα απολυτήρια Λυκείου.

«Ολοκληρώσαμε τον φάκελο κατάθεσης της έκθεσης ακύρωσης του ΠΔ ενώπιον του ΣτΕ, μια αίτηση ακύρωσης την οποία είχαμε προετοιμάσει εδώ και καιρό» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, Κώστας Κεχαγιόγλου.

Οι καλλιτέχνες πραγματοποιούν σήμερα νέα 24ωρη απεργία.

Το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το ΣτΕ, κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς τη Βουλή. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η διαμαρτυρία συνοδεύτηκε από πένθιμο εμβατήριο και ένα συμβολικό δρώμενο «κηδείας». Μικρή ένταση σημειώθηκε όταν αστυνομικοί δεν επέτρεψαν στο πλήθος να πλησιάσει έξω από την Βουλή. Οι συγκεντρωμένοι καλλιτέχνες προχώρησαν και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.

Πορεία διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών με πένθιμα εμβατήρια-1
Πηγή Intime

«Η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, μέχρι το απόγευμα, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να την μελετήσουμε και να την αξιολογήσουμε εκ νέου» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος.

Γιατρομανωλάκης: Σήμερα η ανακοίνωση της ρύθμισης για τους καλλιτέχνες

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, γνωστοποίησε μιλώντας στη Βουλή πως σήμερα θα ανακοινωθεί μισθολογική ρύθμιση για τους καλλιτέχνες, «που θα θεραπεύει αδικίες και στρεβλώσεις δεκαετιών», όπως είπε. Ο υφυπουργός μίλησε στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, «σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τις καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης είπε επίσης ότι τίθενται οι βάσεις και για το ακαδημαϊκό κομμάτι, σημειώνοντας ότι, «το αν θα είναι ένα ξεχωριστό πανεπιστήμιο, αν θα είναι τμήματα μέσα σε υφιστάμενα πανεπιστήμια, ή το πως θα δομηθούν οι ανώτατες σπουδές στις παραστατικές τέχνες», είναι πεδίο των διϋπουργικών ομάδων εργασίας που έχουν συγκρατηθεί, και το πόρισμα των οποίων θα ανακοινωθεί στις 31 Μαρτίου.

«Θα μιλάμε για μία μορφή σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου, θα είναι δωρεάν και κρατικές» τόνισε, προσθέτοντας πως στην διαβούλευση θα συμμετέχουν και οι φορείς που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή