«Mετά από 26 χρόνια παραιτήθηκα, η δουλειά μας δεν είναι πια ασφαλής για κανέναν»

«Mετά από 26 χρόνια παραιτήθηκα, η δουλειά μας δεν είναι πια ασφαλής για κανέναν»

Για μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό, οι οποίες διογκώνονται διαρκώς οδηγώντας σε μεγάλη δυσκολία τη λειτουργία των τμημάτων, και ειδικά των χειρουργείων, κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» – Τι αναφέρουν γιατροί στην «Κ».

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μετά από 26 χρόνια εργασίας στο νοσοκομείο, πριν από 10 ημέρες έθεσα στον διοικητή την παραίτησή μου και περιμένω να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να αποχωρήσω. Δεν μπορώ άλλο να είμαι ο γιατρός των 365 ημερών τον χρόνο και των 24 ωρών το 24ωρο. Η δουλειά μου δεν είναι πια ασφαλής ούτε για εμένα, ούτε για τους μικρότερους σε ηλικία γιατρούς οι οποίοι μαθαίνουν την Ιατρική, και φυσικά ούτε για τα παιδιά». Αυτά σημειώνει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο ωτορινολαρυγγολόγος Γιάννης Ψαρομμάτης, προϊστάμενος και επιστημονικός υπεύθυνος στην Κλινική ΩΡΛ του «Αγλαΐα Κυριακού». 

Ο Γ. Ψαρομμάτης λέει πως τον τελευταίο χρόνο είχε απομείνει μόνος στο τμήμα του, με τρεις νέους γιατρούς, επιμελητές – Β’. «Και δεν είναι μόνο ότι η δουλειά δεν βγαίνει. Πώς θα εκπαιδευτούν στην πράξη οι νεότεροι γιατροί, με τα χειρουργεία να γίνονται σπάνια και με την ψυχή στο στόμα λόγω της οριακής, από άποψη ασφαλείας, λειτουργίας τους;» διερωτάται.

Εως δύο χρόνια αναμονή στα τακτικά χειρουργεία

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σε ένα από τα δύο μεγαλύτερα Νοσοκομεία Παίδων της χώρας η κατάσταση, λόγω των ελλείψεων του προσωπικού, έχει γίνει ασφυχτική.

Η Νικολέτα Μαστραντωνάκη, παιδίατρος – επιμελήτρια Α’ στη Β’ Παθολογική Κλινική του «Αγλαΐα Κυριακού», περιγράφει με τη σειρά της τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Τα τακτικά χειρουργεία προγραμματίζονται για 8 και 10 μήνες μετά τη διάγνωση του προβλήματος, ακόμα και δύο χρόνια αργότερα. Και στα εξωτερικά ιατρεία, όμως, δεν εξυπηρετούμε όπως πρέπει τα παιδιά».

Η ίδια τονίζει πως η μεγάλη καθυστέρηση των τακτικών χειρουργείων μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή ποιότητα ζωής ενός παιδιού. Δίνει, μάλιστα, ένα παράδειγμα: «Εχεις ένα παιδί με κρεατάκια που παίρνει σειρά για χειρουργείο έναν χρόνο μετά. Οσο περιμένει, το απειλούν και συχνά το προσβάλλουν, τελικά, από ωτίτιδες μέχρι αποστήματα. Τα κρεατάκια μπορούν να κάνουν σοβαρές επιπλοκές».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την παιδίατρο, η υποστελέχωση σε προσωπικό οδηγεί σε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση και των επειγόντων περιστατικών στον ενδεδειγμένο χρόνο. «Επείγουσα σκωληκοειδεκτομή καθυστερεί να μπει χειρουργείο για 2-3 ημέρες, ή ένα κάταγμα για 3-6 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι ημέρες νοσηλείας των παιδιών» καταλήγει η κ. Μαστραντωνάκη.

Οι αριθμοί

Ο Γιώργος Σέρβος, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων και αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων εκεί, αναφέρει πως ο αριθμός των χειρουργείων που πραγματοποιούνται έπεσε, από 6.000 το 2018, σε 3.500 το 2022.

«Αν πάμε ακόμα πιο πίσω, το 2013 ξεπερνούσαμε τα 7.000 χειρουργεία, με 35 διαθέσιμους γιατρούς και 15 αναισθησιολόγους» περιγράφει ο ίδιος και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή εργάζονται 19 νοσηλευτές/τριες χειρουργείου, 6 τραυματιοφορείς και 1 βοηθός θαλάμου, ενώ την περίοδο 2019-2020 αυτό το τμήμα αριθμούσε 25 νοσηλευτές/τριες, 7 τραυματιοφορείς και 2 βοηθούς θαλάμου. Για να καλυφθούν οι ανάγκες στα χειρουργεία – γενικό παιδοχειρουργικό, ορθοπεδικό, ωτορινολαρυγγολογικό, οφθαλμολογικό, γναθοχειρουργικό και νευροχειρουργικό, έχουμε 11 νοσηλευτές αναισθησιολόγους Το 2018, ήταν 17. Οι γιατροί αναισθησιολόγοι είναι 10. Προ 2016, ήταν 15».

«Και ενώ, τόσο η 1η ΥΠΕ, όσο κι η διοίκηση του νοσοκομείου, είναι εδώ και καιρό ενήμεροι για τα προβλήματα, το μόνο που γίνεται είναι να καλύπτονται τα κενά με “μπαλώματα”, με μετακινήσεις και ανακατανομή προσωπικού, ή ακόμα και να δίνεται εντολή για λειτουργία του χειρουργείου με έναν μόνο νοσηλευτή».

Το αποτέλεσμα είναι πια, σύμφωνα με τον Γ. Σέρβο, από τις οκτώ πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες χειρουργείου να λειτουργούν μόνο οι τρεις. «Στο δε καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου, στο τέλος του 2022, αποχώρησαν δύο διευθυντές, ο ένας με συνταξιοδότηση, ο άλλος με παραίτηση. Απομείναμε δύο μόνιμοι γιατροί, συνεπικουρούμενοι από έναν αποσπασμένο καρδιολόγο από το Παίδων «Αγία Σοφία» και μια αποσπασμένη καρδιολόγο, μόνο για τις εφημερίες, η οποία έρχεται από το Τζάνειο. Πλοι οι γιατροί κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθουμε στην 24ωρη εφημέρευση του χειρουργείου, με τη σωματική και ψυχική εξουθένωσή μας να είναι ο κανόνας».

Σε κινητοποιήσεις οι υγειονομικοί

Εξαιτίας καταστάσεων όπως η παραπάνω, την Τρίτη οι εργαζόμενοι του «Αγλαΐα Κυριακού» πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ, ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη, μεταξύ 08:00 και 15:00, στάση εργασίας στην Αττική και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια. Στην απεργία συμμετέχει και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά.

Οι ενώσεις των υγειονομικών μιλούν για δημόσια νοσοκομεία που λειτουργούν οριακά λόγω ελλείψεων προσωπικού, μαζικών παραιτήσεων των υγειονομικών, αλλά και προκηρύξεων θέσεων που μένουν «άγονες» -στην περιφέρεια, κυρίως-, την ίδια ώρα που χιλιάδες οργανικές θέσεις είναι κενές. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή