Υπόθεση Κοκλώνη: Εταιρείες «κελύφη» σε 3 χώρες

Υπόθεση Κοκλώνη: Εταιρείες «κελύφη» σε 3 χώρες

Για άρτια οργανωμένο δίκτυο κάνει λόγο το πόρισμα για τον Νίκο Κοκλώνη

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανωμένο δίκτυο εταιρειών σε Ηνωμένες Πολιτείες, Τουρκία και Βουλγαρία εντόπισε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στο πλαίσιο της έρευνάς της για την επαγγελματική δραστηριότητα του τηλεοπτικού παραγωγού και παρουσιαστή Νίκου Κοκλώνη, που βρίσκεται ήδη υπό εισαγγελική έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυσέλιδο –περί τις 80 συνολικά σελίδες– πόρισμα του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που ήδη διαβιβάστηκε για τα περαιτέρω στην Οικονομική Εισαγγελία, παρατίθενται τουλάχιστον 15 εταιρείες που εντοπίστηκαν στο εξωτερικό, εταιρείες χωρίς εμφανή εταιρική δραστηριότητα συμφερόντων του τηλεοπτικού παραγωγού, εταιρείες που αποκαλούνται στο πλαίσιο ερευνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ως εταιρείες «κελύφη».

Κατά τα ευρήματα του πορίσματος Βουρλιώτη, που οδήγησαν σε αποστολή του στον οικονομικό εισαγγελέα για φοροδιαφυγή εις βάρος του Δημοσίου, απάτη εις βάρος του Δημοσίου, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εγκληματική οργάνωση, το δίκτυο των εταιρειών του τηλεοπτικού παραγωγού εκτός Ελλάδος εκτιμάται ότι ήταν πολύ καλά οργανωμένο. Από τις εταιρείες αυτές, που δεν εμφάνιζαν συγκεκριμένες δραστηριότητες, διαπιστώθηκε η εισροή χρηματικών ποσών σε εταιρεία που διατηρούσε ο τηλεοπτικός παραγωγός στη χώρα μας (με πολλά προγράμματα σε τηλεοπτικούς σταθμούς).

Οπως προέκυψε από την έρευνα, πέραν του δαιδαλώδους συστήματος εταιρικών σχημάτων που είχαν επιμελώς στηθεί την τελευταία πενταετία για να εισρέουν χρήματα αμφίβολης προέλευσης για την εδώ δραστηριότητα του τηλεοπτικού παραγωγού, εντοπίστηκαν και οφειλές του προς το Δημόσιο ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ (όχι 22, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό) κυρίως από μη καταβολή φόρων και άλλων εισφορών.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασε σε βάθος την έρευνα για τη δραστηριότητα του Νίκου Κοκλώνη, έπειτα από πληροφορίες που περιήλθαν σε αυτήν από διάφορες πηγές, για την ύπαρξη εταιρειών στο εξωτερικό, κυρίως όμως στην Τουρκία και στη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα κάποιες χρηματικές κινήσεις σε πιστωτικά ιδρύματα κρίθηκαν ελεγκτέες –όχι αρχικά ύποπτες– και ερευνήθηκαν από την Αρχή.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος εντόπισε τουλάχιστον 15 εταιρείες συμφερόντων του τηλεοπτικού παραγωγού σε ΗΠΑ, Βουλγαρία και Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έρευνα της Αρχής κινήθηκε προς κάθε κατεύθυνση, καθώς αξιοποιήθηκαν προς τούτο στοιχεία για στενό συνεργάτη του τηλεοπτικού παραγωγού, αλβανικής καταγωγής, που μετείχε ενεργά σε επαγγελματικές δραστηριότητες του Ν. Κοκλώνη και μάλιστα με πλαστή ταυτότητα και με γυναικείο όνομα. Συνολικά για επτά στενούς συνεργάτες του τηλεοπτικού παραγωγού –δικηγόρο, λογιστές και τον αλβανικής καταγωγής συνεργάτη του– δόθηκε εντολή για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και τις αρμόδιες αρχές για την ακίνητη περιουσία.

Οι εργαζόμενοι

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι αποφάσεις – εντολές για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του –κινητή και ακίνητη περιουσία, λογαριασμοί εταιρικοί και προσωπικοί– δεν περιλαμβάνουν υποχρεώσεις του προς εργαζομένους. Οι υποχρεώσεις του αυτές ρητώς εξαιρούνται στις εντολές για δεσμεύσεις, με υπογραφή του κ. Βουρλιώτη, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι ανάγκες διαβίωσης περίπου 600 εργαζομένων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του τηλεοπτικού παραγωγού.

Παράλληλα, κατά την έρευνα της Αρχής δεν εντοπίστηκαν παλαιότερες οφειλές του προς το Δημόσιο, όταν είχε την εταιρεία Air Fast Tickets που κατέρρευσε οικονομικά, αλλά οι οφειλές του σε συνεργαζόμενες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, από την εν λόγω επιχειρηματική δραστηριότητα, άγγιζαν τα 100 εκατ. ευρώ.

O Ρ. Η. και η ευρωπαϊκή εισαγγελία

Για διακίνηση ναρκωτικών κατηγορείται ο ένας από τους συνεργάτες του επιχειρηματία Νίκου Κοκλώνη. Το όνομά του αναφέρεται στη διάταξη με την οποία η Αρχή για το Ξέπλυμα διατάσσει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του παραγωγού και των συνεργατών του. Σύμφωνα με τη διάταξη της Αρχής πρόκειται για τον 36χρονο Ρ. Η., υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος συνελήφθη το 2021 για διακίνηση κάνναβης. Εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής στο Γαλάτσι έχοντας στην κατοχή του και σε διαμέρισμα-κρησφύγετο ένα κιλό ακατέργαστης και τρία κιλά κατεργασμένης κάνναβης. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας Ελληνας υπήκοος. Ο 36χρονος βρίσκεται σήμερα κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την υπόθεση Κοκλώνη θα ερευνήσει και η ευρωπαϊκή εισαγγελία για το σκέλος που αφορά τη χρηματοδότηση εταιρείας του με ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή