Υπόθεση κατασκοπείας: Μαρτυρίες για τη… Βραζιλιάνα «Μαρία Τσάλλα»

Υπόθεση κατασκοπείας: Μαρτυρίες για τη… Βραζιλιάνα «Μαρία Τσάλλα»

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως Βραζιλιάνα με ελληνικές ρίζες είχε συστηθεί το 2018 η «Μαρία Τσάλλα», η πρωταγωνίστρια της υπόθεσης κατασκοπείας που αποκάλυψε η ΕΥΠ.

Άνθρωποι που την γνώριζαν αναφέρουν ότι, όταν έφτασε στην Αθήνα, δεν μιλούσε καθόλου ελληνικά. Πήγε μάλιστα σε εξειδικευμένο σχολείο που διδάσκει τη γλώσσα σε αλλοδαπούς στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί απέκτησε φιλικές σχέσεις, σε μία προσπάθεια να διευρύνει τον κύκλο της.

Στους νέους φίλους της υποστήριζε ότι πούλησε όλα τα υπάρχοντά της στη Βραζιλία και ήρθε στην Αθήνα για μόνιμη διαμονή. Σε πρώτη φάση ασχολιόταν με τη φωτογραφία.

Αρχικώς, όταν έφτασε στην Αθήνα, έμενε σε πολυτελές Airbnb στο Παγκράτι. Δεν έδειχνε να έχει κάποια οικονομική στενότητα.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι απέκτησε μία σειρά από φιλικές επαφές στο Παγκράτι και αλλού, ωστόσο –όπως δήλωσε πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας- σπανίως «σε κοιτούσε στα μάτια, δεν φαινόταν ευθύς άνθρωπος, σαν να ήθελε να περάσει απαρατήρητη».

Μετά την πάροδο κάποιων μηνών, μιλούσε σπαστά ελληνικά και κυρίως αγγλικά, ωστόσο δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μάθει καλά την ελληνική γλώσσα.

Επαγγελματικώς, πρώτα άνοιξε ένα διαδικτυακό κατάστημα, στο οποίο πουλούσε υλικά για πλεκτά και κατόπιν το «Γαλάζιο» (μαγαζί ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής) στην οδό Αρριανού 4, στο Παγκράτι.

Στις αρχές του Γενάρη του 2023, είπε σε ανθρώπους που τη γνώριζαν ότι φεύγει για διακοπές τριών εβδομάδων, κλείνοντας μάλιστα και το μαγαζί της. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, κάποιοι γνωστοί της την αναζήτησαν, καθώς είχαν χαθεί τα ίχνη της. 


Φωτογραφίες από το λογαριασμό που διατηρούσε στο Facebook

Υπόθεση κατασκοπείας: Μαρτυρίες για τη… Βραζιλιάνα «Μαρία Τσάλλα»-1
Υπόθεση κατασκοπείας: Μαρτυρίες για τη… Βραζιλιάνα «Μαρία Τσάλλα»-2
Υπόθεση κατασκοπείας: Μαρτυρίες για τη… Βραζιλιάνα «Μαρία Τσάλλα»-3

Ποια ήταν και πώς έδρασε

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ΕΥΠ έμαθε για την ύποπτη δράση της συγκεκριμένης γυναίκας στην Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο – την περίοδο εκείνη η «Μαρία Τσάλλα» φέρεται να βρίσκεται στη Ρωσία.

Ακολούθως, η ΕΥΠ προχώρησε σε έρευνα στο ληξιαρχείο και διαπίστωσε ανακολουθία στο έγχαρτο και ηλεκτρονικό αρχείο που την αφορούσε. Αυτό χτύπησε καμπανάκια και αμέσως εστάλη η φωτογραφία της σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες, οπότε και έγινε ταυτοποίηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης με το εν λόγω πιστοποιητικό να έχει ως ημερομηνία γέννησης τον Δεκέμβριο του 1991. Φέρεται μάλιστα να πήρε το συγκεκριμένο πιστοποιητικό από μωρό που πέθανε στη γέννα.

Η «Μαρία Τσάλλα» έφυγε εσπευσμένα για τη Ρωσία τον περασμένο Ιανουάριο, αφήνοντας πίσω τα προσωπικά της αντικείμενα.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι, μετά τη φυγή της, επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη της (στον οποίο πλήρωσε τα ενοίκια) και μία υπάλληλο της, την «Κατερίνα». Επικαλούμενη λόγους υγείας, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. 

Η «Μαρία» είναι παντρεμένη με Ρώσο που δραστηριοποιείτο ως κατάσκοπος στη Βραζιλία υπό το όνομα «Daniel Campos». 

Η υπάλληλος και ένας άνδρας με τον οποίο διατηρούσε σχέση στην Αθήνα, δήλωσαν ότι είχαν πλήρη άγνοια για την πραγματική της ταυτότητα.

Υπόθεση κατασκοπείας: Μαρτυρίες για τη… Βραζιλιάνα «Μαρία Τσάλλα»-4

Η «Irina A.S.» και οι «illegals»

Νωρίτερα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γνωστοποίησε την υπόθεση μέσω ανακοίνωσης, υπογραμμίζοντας έναν συγκεκριμένο τρόπο δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωση σημειώνει: «…έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A.S.” που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”». 

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”».

«Οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας χρησιμοποιούν “βαθύ κάλυμμα”, το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει».

Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης συγκεκριμένων Υπηρεσιών, καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Μαρίας Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη, με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

«Είναι προφανές ότι η δράση της «Μαρίας Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς, ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των δυτικών χωρών γενικότερα», σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΥΠ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή