Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα Τέμπη – Τι προβλέπει

Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα Τέμπη – Τι προβλέπει

Ποινές κάθειρξης για τις κλοπές των σιδηροδρομικών υλικών - Κακούργημα στο εξής τα αδικήματα των κλοπών - Πακέτο νομικής στήριξης των συγγενών των θυμάτων - Προβλέπεται να είναι άμεση η καταβολή των αποζημιώσεων που επιδικάζονται για το τραγικό δυστύχημα - Παρέχεται νομική βοήθεια δωρεάν για συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες της τραγωδίας.

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νομοθετικές ρυθμίσεις ευρείας κλίμακας προκειμένου να αντιμετωπιστούν παθογένειες που αναδείχθηκαν μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών προχωρά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια – και σε νομοθετικό επίπεδο- να ληφθούν μέτρα, για την προστασία από κλοπές του σιδηροδρομικού δικτύου και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Παράλληλα, επιχειρείται από κυβερνητικής πλευράς η λήψη νομοθετικών μέτρων για τα θύματα της τραγωδίας, τους επιζήσαντες και τους συγγενείς των θυμάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν σε αστικές αξιώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να προβάλλουν κατά του ΟΣΕ και της Hellenic Train, ζητώντας αποζημιώσεις.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, οι κλοπές σιδηροδρομικού υλικού, που μαστίζουν το δίκτυο και το καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις ανενεργό, θα διώκονται στο εξής σε βαθμό κακουργήματος, ενώ με τον Ποινικό Κώδικα του 2019 τα σχετικά αδικήματα είχαν μετατραπεί σε πλημμελήματα με μικρές ποινές.

Για την αναβάθμιση του ποινικού χαρακτηρισμού των εγκλημάτων κλοπής στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ) άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διερεύνησης των συνθηκών, υπό τις οποίες, όπως είπε, έγινε το 2019 η μετατροπή αυτών των αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα.

«Η υποβίβαση της ποινής για κλοπή υλικών, ανέφερε ο κ. Τσιάρας, που προφανώς έχουν ιδιαίτερο ρόλο και αφορούν στην ασφάλεια των συγκοινωνιών, εν προκειμένω των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, από κακούργημα σε πλημμέλημα είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με βάση το τι εξελίχθηκε με τον ποινικό νόμο του 2019».

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των συγκοινωνιών, αν από τις κλοπές των υλικών, προκύπτει ότι αυτές συνετέλεσαν στην πρόκληση ατυχημάτων η δυστυχημάτων, με τις ρυθμίσεις που θα φέρει προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, οι ποινές που θα προβλέπονται θα είναι οι ανώτερες και θα κυμαίνονται από δέκα χρόνια κάθειρξη και πάνω.

Με την επικείμενη αυστηροποίηση, η οποία ως συνήθως συμβαίνει ακολουθεί το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, επιχειρείται να ανασχεθεί λόγω της αυστηρότητας της ποινικής μεταχείρισης, το φαινόμενο μαζικών κλοπών υλικών του σιδηροδρομικού δικτύου. Ωστόσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πέραν των αυστηρών ποινών, όπως τόνιζαν δικαστικοί παράγοντες, είναι αναγκαία προϋπόθεση η ασφαλής φύλαξη του δικτύου και η οργανωμένη αστυνομική επιτήρηση για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τα κυκλώματα οργανωμένων κλοπών με το παράνομο εμπόριο υλικών και κυρίως χαλκού.

Άμεσες αποζημιώσεις

Σημαντικές είναι οι ρυθμίσεις που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση σχετικά με την διευκόλυνση των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη και όσων επέζησαν της τραγωδίας για τις αστικές αξιώσεις που θα προβάλλουν ζητώντας ικανοποίηση για ηθικές βλάβες και λοιπά.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, την οποία ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι αποφάσεις για αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων και των επιζώντων θα κηρύσσονται εκτελεστές μόλις θα εκδίδονται οι αποφάσεις των πρωτοδικείων και οι σχετικές αποζημιώσεις που θα επιδικάζονται θα καταβάλλονται αμέσως. Η ρύθμιση αποσκοπεί, στην άμεση ικανοποίηση, έστω στο επίπεδο των αστικών αξιώσεων, για τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες προκειμένου να μην εμπλέκονται σε πολυδάπανες και κυρίως χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ρύθμιση, η οποία επίσης θα κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα νομικής βοήθειας, δηλαδή δωρεάν υποστήριξης σε νομικό επίπεδο, των συγγενών των θυμάτων, συζύγων, συμβίων και συγγενών μέχρι δεύτερου βαθμού, αν επιθυμούν να προσφύγουν δικαστικά ή να υποστηρίξουν την κατηγορία σε βάρος των υπευθύνων του τραγικού δυστυχήματος. Η νομική βοήθεια παρέχεται, όπως θα αναφέρεται στη σχετική διάταξη από τον νόμο 3226 του 2004.

Επίσης με διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τα Τέμπη διευκολύνονται οι περιπτώσεις θυμάτων τραγικών δυστυχημάτων, οι σοροί των οποίων δεν ανευρίσκονται, όπως συνέβη και με ένα θύμα των Τεμπών, προκειμένου να κηρύσσονται άμεσα σε διαδικασία αφάνειας, όπως προβλέπεται από τον νόμο για να μπορούν οι συγγενείς τους να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες απαραίτητες, όπως η τακτοποίηση περιουσιακών θεμάτων και άλλα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή